Protocol Educaţie-Justiţie prin care elevii din preuniversitar vor învăţa noţiuni de drept direct de la magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat joi un protocol cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul General care prevede că elevii din învăţământul preuniversitar vor avea parte de lecţii de legislaţie, despre principii şi norme etice predate de procurori şi judecători.

"Elevii din învăţământul preuniversitar vor avea ocazia să afle direct de la specialiştii în domeniu - procurori, judecători etc. - informaţii utile legate de legislaţie, principiile şi normele civice. Elevii vor avea posibilitatea să viziteze instanţele şi parchetele, să participe la concursuri cu teme juridice, dar şi la mese rotunde", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, urmând să-i înveţe noţiuni simple despre justiţie, în cadrul unui proiect comun al ministerelor Justiţiei şi al Educaţiei, a anunţat de curând ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc

Iniţiatorii acestui protocol - MEN, Ministerul Justiţiei (MJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parchetul de pe lângă instanţa supremă - doresc ca educaţia juridică să înceapă încă de la vârsta de integrare a copilului în învăţământul obligatoriu, prin facilitarea accesului la cunoştinţe elementare de drept.

Instituţiile semnatare vor realiza un program de educare a elevilor din învăţământul preuniversitar în spiritul respectului faţă de lege, al echităţii sociale şi al atitudinii civice, se mai arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.

Voluntariat în rândul magistraţilor

Procurorii, judecătorii şi personalul de specialitate care vor participa la aceste activităţi vor fi selectaţi de reprezentanţii Ministerului Public şi de cei ai Consiliului Superior al Magistraturii. Activitatea derulată de ei nu constituie activitate didactică şi se va realiza în mod voluntar şi neremunerat.

De asemenea, comitetul de monitorizare, alcătuit din reprezentanţi ai tuturor părţilor semnatare, va autoriza, printre altele, temele care urmează a fi abordate în cadrul sesiunilor de informare, dar şi conţinutul materialelor care va face parte din programul de educaţie juridică.

Protocolul de colaborare a fost semnat de Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Tehnologie, Mihnea Costoiu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Andreea Schmidt-Hăineală, şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu - Mihail Niţu.


Ministrul Justiţiei: procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a

Procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, urmând să-i înveţe noţiuni simple despre justiţie, în cadrul unui proiect comun al ministerelor Justiţiei şi al Educaţiei, spune ministrul Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.

Cum văd copiii justiţia: „Procurorii sunt cei care sperie oamenii“. Judecători şi procurori vor preda educaţie civică în şcoli

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, 29 octombrie, la Cluj, că speră ca în această săptămână să se semneze un parteneriat între Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi CSM prin care judecători şi procurori vor merge, ca voluntari, în şcoli şi le vor preda elevilor de clasele a VII-a şi a VIII-a educaţie civică.

VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost, marţi, 29 octombrie, la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie. A ţinut o prelegere în care a vorbit despre problema încrederii oamenilor în justiţie, infrastructura instanţelor şi mediere. Acesta a afirmat că a rămas surprins de cât de bine arată unele săli de instanţe din Cluj şi că va folosi imagini cu acestea la întâlnirile cu partenerii străini.

Un curs opţional anti-corupţie va fi predat la liceu de magistraţi şi judecători

Un nou opţional va fi introdus începând de anul viitor pentru elevii de la liceu: "Educaţia pentru integritate", care va fi predată de magistraţi, judecători, procurori şi avocaţi. Aceştia îi vor învăţa pe elevi ce înseamnă justiţia, le vor explica legislaţie şi consecinţele încălcării acesteia.

SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

Un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

VIDEO Campanie cu Maia Morgenstern pentru prevenirea corupţiei în educaţie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a publicat pe contul său de Facebook un video care face parte dintr-o campanie de prevenire a corupţiei în sistemul de învăţământ românesc. În spotul campaniei joacă actriţa Maia Morgenstern. Ea interpretează rolul unei profesoare care refuză să primească mită din parte unei eleve.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite