Cum văd copiii justiţia: „Procurorii sunt cei care sperie oamenii“. Judecători şi procurori vor preda educaţie civică în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simboluri ale justiţiei din sala de judecată FOTO: Adevărul
Simboluri ale justiţiei din sala de judecată FOTO: Adevărul

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, 29 octombrie, la Cluj, că speră ca în această săptămână să se semneze un parteneriat între Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi CSM prin care judecători şi procurori vor merge, ca voluntari, în şcoli şi le vor preda elevilor de clasele a VII-a şi a VIII-a educaţie civică.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că în această săptămână se va semna un parteneriat între CSM, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei prin care judecători şi procurori vor merge să predea educaţie civică la gimnaziu, clasele al VII-a şi a VIII-a.

„Cred că e nevoie de a începe de aici, cu lucruri generale. Vor învăţa ce înseamnă o normă, ce consecinţe sunt pentru nerespectarea unor norme, în măsura în care poţi să ai acest dialog la clasa a VII-a sau a VIII-a“, a afirmat ministrul.

Potrivit demnitarului, la orele de educaţie civică se vorbeşte deja despre organizarea societăţii, legi şi justiţie, însă crede că elevii ar putea înţelege mai bine sistemul juridic dacă noţiunile de bază le-ar fi predate de  judecători şi procurori.

Experienţa de la Ziua Porţilor deschise

Ministrul Cazanciuc a povestit că la Ziua Porţilor Deschise la Guvern, din vară, au venit mai mulţi elevi care s-au aşezat pe scaunele miniştrilor. Pe locul său se aşezase o domnişoară de clasa a VII-a care i-a spus că vrea să devină avocat pentru că vrea să facă dreptate.

Câteva zile mai târziu, directoarea şcolii unde învăţa eleva a sunat la minister şi l-a invitat pe ministru la acea unitate de învăţământ. Robert Cazanciuc povesteşte că s-a dus împreună cu ministrul Educaţiei să le vorbească copiilor despre legi şi dreptate.

„Am întrebat-o încă o dată, pe acea domnişoară, de faţă cu toţi, de ce vrea să se facă avocat, şi nu procuror. Mi-a zis: procurorii sunt cei care sperie oamenii. Nu ştiu dacă era de bine ori nu, dar în mintea unui copil de clasa a VII-a asta era“, afirmă ministrul Justiţiei.

Mai puteţi citi:

VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

Cluj-NapocaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite