VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ministrul justitiei la cluj

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost, marţi, 29 octombrie, la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie. A ţinut o prelegere în care a vorbit despre problema încrederii oamenilor în justiţie, infrastructura instanţelor şi mediere. Acesta a afirmat că a rămas surprins de cât de bine arată unele săli de instanţe din Cluj şi că va folosi imagini cu acestea la întâlnirile cu partenerii străini.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la prima sa vizită oficială la Cluj, a participat, marţi, 29 octombrie, la conferinţa intitulată „Eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie“ care s-a desfăşurat la un hotel de cinci stele din Cluj. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Justiţiei şi i-a avut ca parteneri pe firmele de avocatură Tuca Zbârcea&Asociaţii, Nistorescu, Şomlea&Asociaţii.

La eveniment au mai ţinut discursuri secretarul de stat în ministerul Justiţiei, Florin Moţiu, unul dintre consilierii deputatului Alinei Gorghiu, dar şi preşedintele Tribunalul Specializat Cluj, Flavius Moţu.

Primul vorbitor al acestei conferinţe a fost ministrul Justiţiei. Acesta a afirmat că recent a văzut două sondaje de opinie făcute pe tema încrederii românilor în justiţiei. Unul vorbea despre o anumită creştere a încrederii românilor în justiţie, iar celălalt, despre o scădere.

„Lucrurile sunt undeva la mijloc. (…) Cred că e nevoie de o resetare a comportamentului magistraţilor, dar pentru asta e nevoie, de multe ori, de un stimul din exterior. Putem găsi răspunsul din exterior pentru a-i face pe magistraţi să rămână în mijlocul cetăţenilor, conectaţi la problemelor cetăţii. (…) Dacă nu avem încredere unii în alţii, nu vom schimba nimic. Justiţia are un rol central şi aşa trebuie să şi rămână“, a afirmat acesta.

Despre infrastructură în justiţie

ministrul justitiei la cluj

Ministrul a vizitat ieri Palatul de Justiţie din Cluj, iar modul în care arătau unele săli de judecată (cele de la Tribunalul Comercial Cluj) i-a lăsat o impresie plăcută. Robert Cazanciuc a declarat că va da ca exemplu imagini din sălile de instanţe clujene la întâlnirile cu partenerii străini.

„Palatul de justiţie din Cluj e o dovadă clară a ceea ce înseamnă mărire şi decădere. Cu siguranţă e nevoie de investiţii, dar şi de inovaţii. Puteţi să fiţi un reper nu doar pentru Cluj, ci şi pentru toată ţară în ceea ce înseamnă infrastructură de justiţie. Voi folosi câteva imagini din sălile de judecată din Cluj pentru a le prezenta partenerilor europeni tradiţia din România legată de justiţie. Nu înfăptuim justiţia fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“, a afirmat ministrul Robert Cazanciuc la Cluj.

Potrivit acestuia, din punct de vedere al infrastructurii, palatele de justiţie din Cluj, Iaşi, Bucureşti nu sunt funcţionale complet şi nu sunt ancorate în realitate aşa cum ar trebui.

Mediul de afaceri şi justiţia

Ministrul a subliniat că justiţia trebuie să sprijine mediul de afaceri printr-o practică unitară şi nimic altceva.

„E nevoie de educaţie pentru a nu încărca inutil actul de justiţie. Şi e nevoie de o economie sănătoasă care să susţină justiţia şi educaţia. (…) Avem o datorie faţă de mediul de afaceri. Avem nevoie să-l sprijinim. Cum putem să sprijinim mediul de afaceri? Printr-o practică unitară, prin termene scurte, prin încercarea de a crea un mediu sănătos, concurenţial. Nimic altceva“, susţine ministrul Cazanciuc.

Mai puteţi citi:

Crin, de la „Huo, Băsescu!“ la garantul Justiţiei

UPDATE Procurorul Angela Nicoale, demis din funcţie. Curtea Supremă decide marţi dacă va fi arestat preventiv

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite