Proiectul Legii manualului şcolar a fost publicat. Elevii vor avea manuale în şcoli doar dacă fac solicitare. Părerea experţilor: „Este un bluf“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Legii manualului şcolar a fost publicat, marţi, pe site-ul Ministerului Educaţiei. Printre prevederile documentului se numără faptul că manualul este un bun de interes public, care va ajunge în şcoli doar la solicitarea elevului, profesorului sau a părintelui (făcută cu 6 luni înainte de noul an şcolar). Experţii în Educaţie atrag atenţia asupra faptului că o chestiune importantă nu este clar reglementată şi-anume: drepturile de autor.

În accepţiunea proiectului de lege, manualul şcolar este un bun de interes public, principalul instrument de lucru al elevului şi reflectă lectura personalizată a programei, efectuată de echipele de autori, potrivit diverselor contexte de învăţare şi grupuri-ţintă.

Elaborarea manualelor şcolare se realizează de autori/grupuri de autori, în urma unor selecţii de manuscrise prin proceduri transparente, în vederea asigurării calităţii ştiinţifice. Selecţia va fi operată de grupuri de experţi ai Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Ulterior, MEN va achiziţiona conceptul/conţinutul manualului şcolar de la autori/grupurile de autori.

Critica experţilor: Nu ştim cine va deţine drepturile de autor asupra manualelelor

Specialiştii în Educaţie afirmă că proiectul de Lege este unul superficial, care nu prevede nicio schimbare importantă. Mai mult decât atât, documentul nu lămureşte o chestiunea drepturilor de autor. În plus, nu se  precizează nimic legat de atribuţiile editurii de stat, Editura Didactică şi Pedagogică, în vederea realizarea manualelor şcolare.

„Textul e inutil. Redundant si inutil. În fond, tot MEN avea sub jurisdicţie manualele şi până acum şi tot el se împuşcă în picior de fiecare data cu licitaţii, tipăriri etc. Pentru mine acest text e un bluf, cu enunţuri auto-evidente, care nu folosesc deloc unei reglementări riguroase a temei fierbinţi a manualelor şcolare“, crede Marian Stas specialist educaţional.

De aceeaşi părere este şi Daniela Vişoianu, preşedintele Coaliţiei pentru Educaţie. 

„Pare o lege grăbită.  Nu am văzut o notă de fundamentare şi o analiză de impact care să ne spună ce plus de calitate aduce această lege. Lipseşte corelarea cu prevederile relevante din Legea 1/2011. Este trist că vedem într-o lege scris că <<manualul şcolar este principalul instrument de învăţare ce răspunde nevoilor elevilor>> iar părinţii trebuie să facă cerere cu 6 luni înainte daca vor manual tipărit pentru copiii lor. Lipsesc menţiuni referitoare la drepturile de autor, licenţa liberă şi sunt inadvertenţe între articole: de exemplu, abia la art. 7, alin. (2) aflăm că ar fi selectate <<trei variante de manuale>>, nu este clar dacă autorii vor fi implicaţi în reevaluarea anuală sau ce înseamnă "situaţii excepţionale" în care MEN poate solicita de îndata retragerea unui manual“, arată Vişoianu.

Acelaşi document prevede că manualele şcolare vor fi oferite gratuit elevilor din învăţământul preuniversitar în format pdf, în variantă digitală interactivă sau în format letric (fizic). Pentru cea din urmă formă, însă, trebuie făcută o  solicitare scriscă de către elevi, părinţi sau profesori cu minimum şase luni înaintea începerii anului şcolar.

Potrivit proiectului, elaborarea manualelor şcolare se realizează în oricare dintre următoarele situaţii:

a) apariţia unor modificări la nivelul curriculumului naţional şi introducerea unor discipline/module de pregătire noi;

b) aprobarea unor programe şcolare noi pentru anumite discipline/module de pregătire;

c) existenţa unor discipline/module de pregătire fără manuale şcolare aprobate;

d) efectuarea de modificări de minimum 25% la nivelul programelor şcolare pentru anumite discipline/module de pregătire.

Înainte de retipărire, fiecare manual va fi reevaluat de grupuri de experţi. Aceeaşi procedură de reevaluare este obligatorie anual şi pentru manualele în format pdf şi în variantă digitală interactivă.

Reamintim că, potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, Ministerul Educaţiei Naţionale are obligaţia de a asigura manuale şcolare în conformitate cu programele şcolare în vigoare, atât pentru învăţământul de stat, cât şi pentru învăţământul particular obligatoriu acreditat/autorizat.

În urma consultării publice, Ministerul Educaţiei Naţionale va transmite spre aprobare Parlamentului României varianta finală a proiectului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite