Presa și cultura în spațiul european, la Galați. Participă universitari, cercetători și ziariști din patru țări

0
Publicat:

Timp de două zile, la Galați, se desfășoară lucrările Conferinței Internaționale „Presa și cultura în spațiul european”, manifestare științifică ajunsă la ediția a XV-a.

Rectorul Puiu Lucian Georgescu și Cătălin Negoiță FOTO: Cornelia Mazilu
Rectorul Puiu Lucian Georgescu și Cătălin Negoiță FOTO: Cornelia Mazilu

Evenimentul este organizat de Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Tema dezbătută în acest an este „Deontologia jurnalistică în era digitalizării”.

Evenimentul academic se bucură de prezența a peste 50 de cadre didactice din învățământul universitar, cercetători științifici și jurnaliști din România, Republica Moldova, Serbia și Ungaria.

În debutul conferinței au vorbit Cătălin Negoiță, dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”, Cristina Pocora - membru al Consiliului Național al Audiovizualului, Cătălin Fetecău - președintele Senatului Universității și Simona Antofi - decanul Facultății de Litere. 

„În anul 2007, când a debutat Conferința Internațională PRESA ȘI CULTURA ÎN SPAȚIUL EUROPEAN, inițiată de Departamentul de Literatură, Lingvistică și Jurnalism, din cadrul Facultății de Litere a Universității "Dunărea de Jos" din Galați, puțini credeau în viitorul acestei manifestări academice. Am ajuns la ediția a XV-a, iar conferința noastră a intrat pe orbita evenimentelor științifice de prim rang, în domeniul jurnalismului și științelor comunicării, nu doar în România. Astăzi vorbim de DEONTOLOGIA JURNALISTICĂ ÎN ERA DIGITALIZĂRII, alături de 50 de universitari, cercetători și ziariști din patru țări”, a declarat Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei.

Rectorul Universității „Dunărea de Jos”: Să existați ca putere incomod!

„Trebuie ca noi înșine să știm ce este deontologie în era digitalizării. Ceea ce nu este foarte clar. Nu există specialiști în domeniu. Sunt mulți care se dau specialiști, dar nu sunt. (…) Chiar dacă uneori nu ne convine, presa este un actor de extremă importantă în societatea pe care o vrem mai bună. Are mijloacele de informare rapidă pe care le pune la dispoziția consumatorului media și publicului general, pe care alte instituții nu le are. Așteptăm de la presă să dea informațiile corecte, pentru ca oamenii să poată judeca ce se întâmplă în jurul lor. Să existați ca putere incomodă, a patra putere în stat. Din experiența anilor trecuți, mai bine incomodă decât fără vlagă și fără personalitate”, a fost mesajul transmis de dr. Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos”. 

„Chestiunile de deontologie, un must have al lumii noastre”

„Presa în tot ceea ce face creează o ciornă a istoriei. Toată munca dumneavoastră este extrem de utilă pentru a cunoaște istoria. Apreciez în mod expres tot ceea ce faceți. Vă mulțumesc pentru transmiterea corectă a informației, vă doresc să reușiți să comunicați deontologic, digital, dar și în presa scris”, a spus prof. Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității.

„A vorbi acum despre deontologie, despre jurnalism, despre presă, înseamnă a vorbi despre cuvânt. Practic, cred că acesta ne-a adus aici, pe toți aici împreună. Suntem nu doar iubitori, ci și oameni care știu cât de mare este puterea cuvântului. Știu cât de viu este cuvântul, știu cât de dinamic este, cât de mult poate să transforme lumea, dar și cât de puternic în a face nu doar bine, ci și rău. Prin urmare, chestiunile de deontologie sunt un must have al lumii noastre”, a declarat Simona Antofi, decanul Facultății de Litere.

Manifestarea academică a fost găzduită de Sala Senatului din clădirea Rectoratului Universității „Dunărea de Jos”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite