Un oraș din Serbia va găzdui Congresul Internațional de Istorie a Presei, ajuns la a XV-a ediție

0
Publicat:

Anul acesta, Congresul Internațional de Istorie a Presei se va organiza în orașul Novi Sad, un oraș din Serbia, multicultural, în care conviețuiesc peste 20 de naționalități.

Prof. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei FOTO: Arhivă Personală
Prof. Cătălin Negoiță, președintele Asociației Române de Istorie a Presei FOTO: Arhivă Personală

Manifestarea din acest an urmărește cercetarea etapelor de dezvoltare a presei comunităţilor minoritare, a presei din exil, diasporă, mai ales a diasporei românești astăzi, nu numai în România, ci şi în alte ţări est şi sud-est-europene.

„Propunem, de asemenea, o analiză a modului în care au influenţat dezvoltarea Internetului şi telefoniei mobile viaţa de zi cu zi a acestor comunităţi, mobilitatea lor transnaţională, precum şi mijloacele de informare în masă: presa scrisă, presa online, audiovizualul”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române de Istorie a Presei.

Potrivit sursei citate, mass-media digitală, caracteristicile ei multimedia și interactivitatea sunt noile tendințe de exprimare.

„Corpusul de articole editate de ziarele și revistele în limba română sau emisiunile redactate de posturile de radio și televiziune, în România ori în spațiul locuit de români, vor fi analizate pentru a descoperi o nouă imagine a României și condiția jurnalistului în presa diasporei și exilului, în perioada comunistă și după căderea regimului comunist”, precizează reprezentanții Asociației Române de Istorie a Presei.

La Congresul care va începe vineri, 16 septembrie, va participa și conf. univ. Cătălin Negoiță, de la Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați, președintele Asociației Române de Istorie a Presei.

Galațiul a găzduit în 2021, al XIV-lea Congres de Istorie a Presei

Manifestarea a urmărit „valorificarea fondurilor documentare relative la apariția și evoluția presei comuniste, în timpul și după cucerirea puterii politice de către Partidul Comunist din România, la condiția jurnalistului, obligat să se supună directivelor impuse de către decidenții politici, la modul în care a funcționat cenzura, la schimbarea limbajului jurnalistic și apariția limbii de lemn, la relația dintre presa românească și puterea politic”.

Asociația Română de Istorie a Presei este o organizație ce „promovează studiile și cercetările în domeniul istoriei presei și coordonează preocupările universitare și extra-universitare deja existente în cadrul circumscris disciplinei, în vederea favorizării cunoașterii acesteia și a constituirii unei comunități științifice de specialitate, apte să îndeplinească exigențele cerute în acest domeniu la nivel internațional”.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite