Peste 680.000 de elevi săraci vor primi gratuit rechizite în anul şcolar viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 680.000 de elevi din medii defavorizate vor primi gratuit rechizite, în anul şcolar 2014 - 2015, în valoare totală de peste 16.600.000 lei, după ce Ministerul Educaţiei a repartizat, în această săptămână, inspectoratelor şcolare sumele destinate acestor achiziţii.

Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare în anul şcolar 2014 - 2015 este de 25 lei pentru un elev din învăţământul primar şi 30 lei pentru un elev din învăţământul gimnazial, potrivit notei trimise inspectoratelor de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Potrivit MEN, în anul şcolar 2014-2015 vor beneficia de rechizite gratuit 680.260 de elevi, valoarea totală a materialelor fiind de peste 16.600.000 lei, scrie Mediafax.

Cei mai mulţi beneficiari provin din judeţul Iaşi, peste 47.100 de elevi, suma alocată fiind de peste 1.100.000 de lei, şi din judeţul Suceava, peste 46.000 elevi, cu o alocare de mai mult de 1.100.000 de lei. La polul opus este judeţul Ilfov, cu aproximativ 2.800 de elevi care primesc rechizite în valoare de 78.000 lei.

În Bucureşti, 5.100 de elevi vor primi gratuit rechizite, în valoare de 136.750 de lei.

În învăţământul primar sunt înscrişi în acest an şcolar peste 938.400 de elevi, în cel gimnazial, peste 800.000, iar la liceu sunt mai mult de 776.000 de elevi, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Manualele gratuite sunt pentru elevii din medii defavorizate

Potrivit ordonanţei privind acordarea de rechizite şcolare, dată în 2011, de acest ajutor din partea statului pot beneficia elevii care sunt înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care frecventează cursurile de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Pentru a beneficia de acest ajutor, părinţii cu posibilităţi materiale modeste trebuie să întocmească dosarele cu documentele cerute de lege, pe care să le depună la secretariatele unităţilor de învăţământ unde învaţă copiii lor.

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din:

  • indemnizaţia de şomaj
  • creanţe legale
  • convenţii civile de întreţinere aflate în executare
  • indemnizaţii cu caracter permanent
  • alocaţii de stat pentru copii
  • alocaţii de întreţinere pentru copii încredinţaţi sau daţi în plasament
  • burse pentru elevi şi studenţi acordate în condiţiile legii
  • ajutorul care se acordă soţiilor celor care fac serviciu militar obligatoriu.

De asemenea, se mai ia în considerare dacă familia are în proprietate terenuri, clădiri, spaţii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile şi chiriile pe care membrii familiei le pretind pentru aceste spaţii.

Manuale noi din septembrie 2014

De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a ar trebui să primească manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc.Însă, licitaţia pentru manualele digitale nu a fost demarată de Ministerul Educaţiei, iar reprezentanţii editurilor atrag atenţia că este deja prea târziu să mai producă manuale digitale la timp, până la începerea anului şcolar 2014-2015. Sacrificate ar fi chiar primele manuale digitale care ar fi trebuit să ajungă pe băncile elevilor care la anul intră în clasa întâi şi a II-a.

„Chiar dacă, să spunem, ordinul se aprobă pe 1 februarie, iar evaluarea manualelor propuse s-ar face în iunie, deci în cinci luni de la aprobare, în loc de şase cum ar trebui, verdictul ar veni în iulie... putem spune că deja e prea târziu. Doar dacă se renunţă la formatul digital am reuşi să avem la anul manuale noi în formatul printat pentru clasele I şi a II-a”, a declarat pentru adevarul.ro, Claudiu Istrate, reprezentant al Uniunii Editorilor din România.


FOTO Experiment inedit: Cum îşi imaginează şcoala ideală elevii, profesorii, autorităţile şi chiar jurnaliştii

O şcoală cu pauze mai lungi, cu manuale mai puţine şi, dacă se poate, digitale, şi cu o bază materială aşa cum vedem noi în filmele americane. Aşa văd elevii, profesorii, autorităţile şi chiar jurnaliştii din Zalău şcoala ideală sau... "şcoala pe bune".

Pricopie promite lansarea achiziţiei publice pentru noile manuale, cu o întârziere de trei luni faţă de calendar

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi că va demara licitaţia publică pentru achiziţia noilor manuale şi, din acest moment, orice autor sau editură care doreşte să propună un manual trebuie să treacă prin acest proces. Oficialul a explicat că mai trebuie doar să publice anunţul de licitaţie în SEAP, deşi termenul iniţial, stabilit în calendarul publicat oficial, era 22 noiembrie 2013.

Manualele digitale ar putea să nu mai ajungă pe băncile elevilor în septembrie

Elevii din clasele întâi şi a II-a ar putea să nu mai primească manuale digitale în septembrie 2014, fiindcă nici până acum nu s-a semnat ordinul de ministru pentru organizarea licitaţiei, spun reprezentanţii editorilor şi ai celor care digitalizează manuale. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, anunţa în noiembrie că manualele vor ajunge în şcoli pe 5 septembrie 2014.

Noile manuale la română, religie, limba modernă, matematică şi explorarea mediului de la clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli până pe 5 septembrie 2014

De anul viitor, elevii din clasele întâi şi a II-a vor avea parte de manuale noi la materiile obligatorii Comunicare în limba română/maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă, dar şi la Religie, inclusiv în format digital, o premieră aşteptată în învăţământul românesc. Noile manuale electronice vor fi accesate atât de elevi şi de profesori, cât şi de părinţi, pe conturi diferite, potrivit documentelor Ministerului Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite