Părinții cu copiii înscriși la școală primesc deducere de 100 de lei

0
Publicat:

De la 1 ianuarie, părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară din impozit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă, indiferent de nivelul veniturilor.

Deducerea este de 100 de lei pentru fiecare copil al familiei
Deducerea este de 100 de lei pentru fiecare copil al familiei

De la 1 ianuarie 2023, părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, transmite Federația Națională a Părinților - Edupart. Concret, Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii. Copilul trebuie să fie înscris într-o unitate de învățământ, precizează ONG-ul.

Conform actului normativ, deducerea personală suplimentară de 100 de lei lunar se oferă „pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora”.

De deducere nu beneficiază numai părinții naturali, ci și persoanele care, conform legii, au în întreținere minori. „Prin părinte se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în document.

Trebuie precizat că în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară de 100 de lei se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea la locul de muncă a documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar.

În plus, în situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, „părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator”, se mai arată în Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022.

Reducerea abandonului școlar

Iulian Cristache, preşedintele Federației Naționale a Părinților - Edupart, susţine că măsura este una benefică pentru starea învăţământului din România. „Fără discuție, această deducere de impozit va avea un efect pozitiv. Vorbim de 100 de lei lunar, sumă netă încasată de un părinte care este și angajat. Nu este de neglijat. Putem spune că această deducere din impozit va avea un efect cuantificabil când vorbim de reducerea ratei de abandon școlar. Mai ales că această măsură se combină, de exemplu, cu cea de distribuire a tichetelor sociale pentru elevi. Vorbim de copii eligibili din familii defavorizate, care mai încasează câteva sute de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite. Și nu este de neglijat că mai avem și programe de subvenționare a elevilor lansate la nivel județean. Toate astea combinate cu deducerea de 100 de lei din impozitul plătit de părinții care sunt angajați vor micșora rata de abandon școlar cu siguranță”, a precizat pentru „Adevărul” Iulian Cristache, reprezentantul Edupart.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite