Olimpici din toată lumea, într-o competiţie de fizică şi informatică, găzduită de liceul "Tudor Vianu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La concurs participă echipele primelor 20 de ţări care s-au clasificat la olimpiadele internaţionale de fizică şi informatică, anul trecut.  FOTO: Adevărul
La concurs participă echipele primelor 20 de ţări care s-au clasificat la olimpiadele internaţionale de fizică şi informatică, anul trecut.  FOTO: Adevărul

Vineri şi sâmbătă au loc două concursuri internaţionale, Romanian Master of Physiscs şi Romanian Master of Informatics, la care participă loturile naţionale din ţări precum Rusia, Bulgaria, Moldova, Kazahstan, Bosnia şi Herţegovina, România.

Astfel, Bucureştiul a devenit pentru câteva zile, gazda a zeci dintre cei mai buni elevi la fizică şi informatică care participă la cele două concursuri organizate la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală. La concurs participă echipele primelor 20 de ţări care s-au clasificat la olimpiadele internaţionale de fizică şi informatică, anul trecut.

La festivitatea de deschidere care a avut loc în Aula Magna a Academiei de Stduii Economice (ASE), care a avut loc joi seara, elevii au venit să-şi reprezinte ţările pe echipe şi să se cunoască între ei. "Adevărul" a fost acolo şi i-a cunoscut pe câţiva dintre olimpici.

Ivan Solonenko, spre exemplu, vine din Rusia, este clasa a IX-a şi a venit pentru prima dată în România. "Am început să învăţ fizica din clasa a IX-a şi am studiat mult, am fost de mic la olimpiade şi vreau să-mi dedic viaţa cercetării în acest domeniu", a spus el. Coordonatorul echipei ruşilor, Feodor, care a împlinit 20 de ani şi a făcut parte la rândul lui din lotul naţional al Rusiei când era elev, i-a pregătit pe elevii ruşi pentru concursul Master of Physiscs şi spune că tinerii sunt foarte bine instruiţi şi foarte competitivi.

Rodostin Dimitrov este din Bulgaria şi concurează tot la fizică. "Am descoperit pasiunea pentru această materie acum doi ani la orele profesoarei mele din clasa a VIII-a. Îmi place partea competitivă a concursurilor de fizică şi în special partea de experimente. Îmi respect foarte mulţi rivalii din celelalte ţări", a spus Dimitrov. Elevii s-au pregătit singuri pentru acest concurs, având deja în spate cunoştinţe bine sedimentate de la pregătirile pentru olimpiadele intenaţionale, spune ghidul elevilor bulgari, Iglika Asenova, asistentă la Facultatea de Fizică a Universităţii din Sofia.

Haris Popovac este din Bosnia şi Herţegovina concurează tot la fizică şi spune că şi-a descoperit pasiunea pentru acest domeniu în clasa a VII-a, la primele ore de fizică de la şcoală şi acum participă la primul său concurs internaţional. "Am emoţii desigur, ceilalţi concureţi sunt cei mai buni din lume, dar cred că o să am rezultate bune, poate chiar o medalie. Le urez noroc tuturor celorlalţi candidaţi", spune tânărul.

Alexandru Pascadi reprezintă echipa Colegiului Naţional "Tudor Vianu" la concursul de informatică. Deşi iniţial i-a plăcut matematica, în timp s-a îndreptat tot mai mult spre domeniul informaticii. "Semăna cu matematica şi a început să-mi placă tot mai mult. Vreau să urmez o facultate în acest domeniu, probabil pe programare. Aş vrea, desigur, o facultate în străinătate fiindcă sunt mai bune, dar şi Automatica de la Politehnică am auzit că este o facultate bună", a spus tânărul. Pascadi speră ca echipele României să câştige concursul, dar spune că nu va fi uşor fiindcă se bat cu cele mai bune echipe ale altor ţări. 

Duminică va avea loc festivitatea de prmeiere a câştigătorilor, după care tinerii se vor întoare în ţara lor de provenienţă.


INFOGRAFIE Olimpicii de aur ai României din 2014

Trei medalii de argint şi o medalie de bronz pentru elevii români la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului

Olimpicii români au cucerit patru medalii la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru seniori

PERFORMANŢĂ Poveştile olimpicilor internaţionali la chimie

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite