Notele la Matematică de la simularea Evaluării Naționale, cele mai bune din ultimii ani. „Ne-am furat, din nou, căciula”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului de Evaluare Națională 2025 la Matematică au fost cele mai bune din ultimii ani. Copiii au rezolvat subiectele pe bandă rulantă, unele exerciții fiind atât de simple încât, în anumite cazuri, nici nu au mai avut nevoie de ciorne. „Aș putea spune că elevii au primit anul acesta o simulare la simulare”, a comentat pentru „Adevărul” Marian Staș, expert în educație.

examen
La Matematică, elevii au primit cele mai ușoare subiecte din ultimii ani. Arhivă

„M-am uitat pe subiectele la Matematică, le-am văzut, le-am și rezolvat. Ce am observat, și asta ar trebui să ne dea de gândit, este faptul că, spre deosebire de anul trecut, când notele au fost extrem de mici, acum rezultatele sunt foarte bune”, a comentat specialistul. 

Însă, de anul trecut și până acum, nu s-a întâmplat nimic notabil, nimic ieșit din comun în procesul de învățare al elevilor, în procesul de predare la clasă, de asimilare a cunoștințelor. „Asta înseamnă că, de fapt, nu elevii au progresat, ci subiectele au fost extrem de ușoare. Aș putea spune că elevii au primit o simulare a examenului de simulare”, continuă Marian Staș.

Iar motivele sunt altele decât cele pedagogice, consideră specialistul. „Anul trecut, simulările au fost „pe bune”. Au fost adevărate. Subiectele au fost mai complicate. Motiv pentru care elevii au obținut niște rezultate slabe. Anul acesta, în schimb, subiectele date la Matematică au fost incomparabil mai ușoare. Și, atunci, normal că și notele au fost mai mari”.

În plus, a mai spus expertul, se pare că anul acesta  s-a copiat la greu la exercițiile tip grilă. „Așa i-am auzit pe unii profesori vorbind. Și, dacă e adevărat, atunci, evident, și rezultatele sunt distorsionate”.

De ce această diferență între gradele de dificultate ale subiectelor de anul trecut și din acest an? „De frică. De teamă. Ne-am furat încă o dată căciula”. Aceste note mari, continuă expertul, nu au fost obținute pentru că elevii chiar știu Matematică, chiar au învățat, sunt mai deștepți, le-a crescut nivelul de pregătire. Notele acestea oglindesc o realitate falsă. „Iar realitatea aceea adevărată și dură o vom vedea în vară, asta dacă la examen vor fi subiecte adevărate de examen, nu un simulacru”. 

Marian Staș a explicat că anul trecut, la simularea din primăvară, s-a observat curaj în modul de concepere a subiectelor, care au fost mai serioase, care i-au pus pe copii să gândească, să depună un anumit efort intelectual. „Motiv pentru care atunci când au primit notele le-a picat tuturor fața”.

marian stas
Marian Staș, expert în educație. Arhivă

„Examenele sunt lovite de nulitatea mediocrității”

Deși nimeni nu a recunoscut oficial, la examenele naționale din vară, atât la Evaluare, cât și la Bacalaureat, subiectele sunt, de regulă, mai ușoare decât la simulări. Pe de altă parte, elevii trebuie să fie, totuși, conștienți că asta nu este o regulă. Putem vorbi, mai degrabă, despre o tendință.  Care sunt motivele? La simulări se încearcă apa cu degetul. Dacă rezultatele sunt slabe, înseamnă că elevii, pentru a lua note de trecere, au nevoie de subiecte mai ușoare. „Pentru mine subiectul ăsta a încetat să mai aibă vreo relevanță. Așa cum sunt construite și cum sunt livrate, examenele naționale sunt lovite de nulitatea mediocrității. Așa că nici nu mai contează ce se întâmplă în interiorul acestui mecanism”.

Marian Staș consideră că aceste subiecte atât de simple la Matematică ar trebui să ne ridice mari semne de întrebare. „Saltul din acest an al notelor mari, bune și foarte bune este neverosimil în raport cu faptul că nu s-a schimbat nimic de anul trecut până anul acesta. Copiii studiază Matematica la fel”. 

Specialistul a mărturisit că așteaptă cu mare interes examenele din vară. „Ne auzim la vară. Mă întreb, oare și atunci vor fi sute de medii de 10 la Matematică? Eu mă îndoiesc, sincer să fiu. Dar vedem când se vor publica rezultatele”. 

Potrivit datelor comunicate oficial de Ministerul Educației, anul acesta la simularea examenului de Matematică au fost notate cu zece 581 de lucrări, dintr-un total de 161.004 de lucrări evaluate. Numărul de lucrări care au obținut note mai mari sau egale cu 5 a fost peste 100.000. 

Profesor de Matematică: „Subiecte muncitorești”

Imediat după aflarea subiectelor care au picat la Matematică la simularea Evaluării Naționale 2025, am consultat un profesor care ne-a explicat gradul de dificultate al exercițiilor.

Denisa Tănăsescu, profesoara de Matematică în cadrul Colegiului Național „I.L.Caragiale” din București ne-a spus că în acest an exercițiile au fost floare la ureche. „Motiv pentru care se vor lua multe note mari. Vom vedea multe note de 10, multe de 5. Motivul? Copiii foarte buni din start nu au de ce să-și facă probleme. Iar cei care nu au învățat, până și ei vor lua o notă de trecere. Mică, dar de trecere”.

Cerințele la care au trebuit să răspundă elevii au fost corect formulate, clare, concise, fără capcane, fără a-i atrage pe copii în confuzii. „Subiectele au fost echilibrate, bine gândite, bine formulate. De bun simț. Au venit, practic, în întâmpinarea elevilor. Deci, muncă divină, nu scânteie divină. Asta s-a cerut anul acesta”, a mai spus profesoara Denisa Tănăsescu. 

Educație

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite