Mihnea Costoiu se întâlneşte miercuri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) vor avea o întâlnire cu ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale.

Discuţia va avea ca subiect central problemele curente ale studenţilor şi situaţia actuală a învăţământului superior.  UNSR doreşte să aducă în atenţia Ministerului Educaţiei Naţionale aspecte de interes naţional pentru studenţi cum ar fi finanţarea educaţiei cu 6% din PIB, se arată într-un comunicat de presă UNSR.

Reprezentanţii UNSR spun că ei conştientizează faptul că în contextul economic actual, 6% din PIB este o valoare nerealistă, neraportată la bugetul naţional.

„Creşterea cu 9.5% a finanţării educaţiei pentru 2014 faţă de anul precedent, nu răspunde în totalitate cotelor necesare susţinerii unui învăţământ de calitate. De aceea, este necesară găsirea de variante complementare de realizare a creşterii bugetului alocat. Solicităm creşterea creşterea fondului de burse trimis către universităţi, astfel încât să se ajungă la o valoare realistă. UNSR consideră că un învăţământ de calitate nu trebuie să implice taxe ridicate sau costuri mari pentru studenţii care participă la acest proces, ba mai mult, trebuie susţinută performanţa. Dorim burse de merit substanţiale, ce pot impulsiona studenţii către activităţi şi reuşite academic. Situaţia actuală nu este proportională costurilor unui trai decent”, se arată în comunicatul de presă.

Printre altele, UNSR mai  militează pentru o subvenţie pentru cămine-cantine rezonabilă şi mărirea sub-platei taxei de cazare a studenţilor cu boli sau handicap de grad ridicat.

Situaţia actuală prezintă un deficit de aproximativ 30.000 de locuri de cazare atat în Municipiul Bucureşti cât şi în cetre precum Iaşi, Cluj şi Timişoara. Universităţi precum Academia de Studii Economice Bucureşti şi Universitatea din Bucureşti nu pot acoperi suficient din solicitarile de cazare.

„Considerăm ca prin acest deficit de locuri în camine nu se poate asigura egalitatea de şanse în accesul la o educaţie de calitate şi de aceea Guvernul Romaniei trebuie sa elaboreze un plan privind construcţia unor noi locuri de cazare sau reabilitarea clădirilor ieşite din uz”, mai spun reprezentanţii studenţilor.

Despre alegerea rectorilor

În Legea Educaţiei, modalitatea de alegere a rectorilor universităţilor nu avantajează deloc studenţii. UNSR cosideră că o desemnare corectă a unui asemenea post trebuie să ia în considerare mai mult părerile studenţilor. Minimul de 25% din numărul total al votanţilor este un procent echitabil pentru a fi repartizat studenţilor. Momentan, niciuna din cele două metode de alegere nu întrunesc această cifră, considerând o încălcare a drepturilor de reprezentativitate a studenţilor în alegerea unei structuri de conducere la nivel institutional.

„Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului”

În data de 30 martie 2012 s-a semnat de către reprezentanţii federaţiilor studenţeşti şi Ministrul Educaţiei „Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului” care prevede ca în  termen de 60 de zile de la data semnării, la propunerea studenţilor, toate universităţile vor trebui să-şi formuleze un statut la nivel local care să garanteze drepturile şi obligaţiile studenţilor.

„Atragem din nou atenţia instituţiilor de învăţământ superior asupra acestui proiect, încercând astfel să creştem gradul de adoptare a statutului studentului. Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 menţionează că autonomia universitară este garantată prin Constituţie şi că libertatea academică este garantată prin lege. Însă adoptarea de către instutuţii a Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului, deci respectarea legilor, nu o considerăm a fi o constrângere exterioară, ci alinierea misiunii asumate de către universitate la un pact naţional”, spun studenţii

Revendicări legate de cercetare

În investiţiile în cercetare şi dezvoltare, atât publice cât şi private, România este mult în urma altor ţări ale UE, inclusiv a statelor din regiune. Conform tabloului de bord al Uniunii inovării 2013, România este un „inovator modest”, cu rezultate la capătul inferior al clasificării (pe locul 26 din cele 27 de state membre). Un aspect pe care România trebuie să il aibă mai mult în vedere este crearea unei strategii de sprijinirea şi valorificarea potenţialului pe care tinerii absolvenţi ai unei instutuţii de învăţământ superior îl dispun, în domenii de cercetare şi dezvoltare, mai spune UNSR.

Învăţământul şi piaţa muncii

Neconcordanţele dintre competenţe şi cererea de pe piaţa forţei de muncă sunt caracteristice unei mari părţi din învăţământul profesional şi terţiar, nivelul redus de competenţe profesionale fiind o provocare specifică. Având în vedere rata ridicată a şomajului în rândul absolvenţilor de studii universitare şi rata supracalificării, alinierea în continuare a învăţământului universitar la piaţa muncii constituie o prioritate de prim-plan pentru UNSR.

„Este necesară dezvoltarea unei strategii privind finanţarea programelor de licenţă şi master de la universităţile de stat suprapusă cu previziunile de dezvoltare ale pieţei muncii”, spun studenţii 
 


Studenţii sunt nemulţumiţi şi după protestul de miercuri şi spun că nu se vor opri aici

În cadrul discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, studenţii spun că li s-a promis o creştere de aproximativ 0,6% din PIB a bugetului pentru educaţie, o creştere cu 10 la sută a salariilor profesorilor debutanţi, că se va asigura plata tuturor salariilor profesorilor pentru anul viitor şi că va exista o majorare cu cinci la sută a subvenţiei cămine-cantine.

UPDATE Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

FOTO VIDEO Aproape 10.000 de profesori au protestat miercuri în Capitală. Discuţii fără rezultate la Guvern

Aproape 10.000 de dascăli au protestat miercuri în Capitală, nemulţumiţi de salariile din educaţie, aproape de 10 ori mai mici decât media europeană, şi ameninţă cu închiderea şcolilor. Profesorii au fost susţinuţi de studenţi, elevi şi părinţi, care cer la rândul lor creşterea salariilor cadrelor didactice. Liderul sindicaliştilor, Simion Hancescu a înaintat "un apel" la Guvern, prin care cer respectarea programului de guvernare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite