Mercurialul chiriilor în sezonul revenirii studenţilor. Ce caută tinerii
0
Alegere Sfârşitul verii vine, ca în fiecare an, cu preţuri mai mari la chirii în marile oraşe. Sătui de mizerie şi lipsă de confort, studenţii din anii terminali lasă locurile din cămine pe o cameră într-un apartament pe care îl împart cu mai mulţi prieteni. „Bobocii“ însă preferă căminul pentru că este mai ieftin, în pofida condiţiilor care să asigure o existenţă civilizată.
Cu o lună şi jumătate înainte de începerea anului universitar, proprietarii şi agenţiile imobiliare cresc deja preţurile la chirii în marile oraşe. Cel puţin în Capitală, căminele studenţeşti de stat îi atrag pe cursanţi, prin taxele mici pe care le practică. La început de studenţie. Ulterior, după ce se leagă şi o serie de prietenii, tinerii aleg să se mute în apartamente nemulţumiţi de mizeria şi lipsa de confort din campusurile universitare.
Florin Buzdugan este unul dintre studenţii care, după ce a stat trei ani în cămin, a ales să stea cu chirie într-un apartament cu alţi colegi. „Eu am stat în cămin în Grozăveşti şi m-am mutat în această vară într-un apartament cu trei camere. Plătesc acum 90 de euro (400 de lei - n.r.) şi sunt mulţumit. M-am mutat pentru că era mizerabil. Şi da, nu este nici spaţiu. Totul e înghesuit, nu aveam sală de lectură şi propriu-zis nu aveam cum şi unde să studiez“, a explicat Florin, care este anul II la doctorat. Pe de altă parte, tânărul le recomandă studenţilor din anul I căminul.
„La început sunt avantaje să stai în cămin. E mai ieftin şi, cel puţin Grozăveştiul, este aproape de centru. Iar până nu ai un job cât de cât stabil, nu prea ai cum să te duci în chirie într-un apartament“, mai spune doctorandul.
„Sunt cămine în care dormi cu gândacii“
La rândul ei, Maria, proaspăt absolventă la SNSPA, susţine că foarte mult contează căminul în care nimereşti. „Sunt cămine în Regie care sunt foarte în regulă, curate, dar sunt şi cămine care nu arată la fel de bine. Dacă nu nimereşti unul din căminele bune, dormi cu gândacii. Acum stau în chirie într-o garsonieră, plătesc 200 de euro, dar am o slujbă şi mă mai ajută şi părinţii“, spune aceasta.
Despre gândacii din cămine vorbeşte şi Elena, studentă la Litere care stă într-un cămin din Grozăveşti. „Sunt gândaci, pentru că este foarte cald mereu. Uneori dispar, apoi revin. Cred că vin la căldură. Noi nu avem aer condiţionat şi apar. Au venit la un moment dat şi au dat cu o soluţie, dar nu prea a avut efect“, arată Elena.
„Saltele noi, dar cu duşul de acasă“
„Nu este totul numai rău la cămin“, potrivit Elenei. Aceasta susţine că situaţiile sunt şi în funcţie de cum şi le face fiecare student, de cât de mulţi prieteni îţi faci şi cum te ajuţi unul pe altul. „În campus este multă verdeaţă, sunt băruleţe, avem un grup al căminului şi grupuri pe fiecare bloc. Dacă avem nevoie de ceva, postăm pe grup şi ne ajutăm între noi. Curăţenie se face aproape zilnic, poate doar în weekenduri, nu, dar aici ţine şi de educaţia fiecăruia. Dacă se strică ceva, mecanicul vine relativ repede. Eu am găsit camera văruită, pentru că cine a stat înaintea mea a văruit. Adică unii studenţi mai şi investesc astfel încât să arate în regulă“, povesteşte Elena, care totuşi îşi arată nemulţumirea cu privire la faptul că nu există nici bucătărie, şi nici cantină în care să poată mânca ca la mama acasă.
„Nu avem decât o plită pe hol, nu avem bucătărie sau cantină. Dacă vrei să îţi faci mâncare e mai dificil. Ca un lucru pozitiv, este că ne-au fost schimbate saltelele. În schimb, la unele duşuri, nu sunt capete de duş, aşa că unii se duc cu propriul cap de duş să se spele. La etajul meu este în regulă, dar sunt alte etaje cu probleme. Iar toaletele înfundate... astea nu ai cum să le eviţi. Suntem mulţi“, mai spune Elena.
Locuri şi taxe la cămine
Taxele în căminele din Bucureşti sunt cuprinse între 115 lei şi 230 de lei. Un loc la un cămin privat poate ajunge şi la 1.500 de lei, dacă contractul este pe o perioadă de trei luni, iar o cameră într-un apartament semidecomandat poate fi şi 350 - 400 de lei. De exemplu, Universitatea Bucureşti are 5.300 de locuri în cele aproximativ 16 cămine, iar preţurile unui loc sunt cuprinse între 115 şi 130 de lei pentru studenţii la Buget şi între 250 şi 265 de lei pentru studenţii la Taxă.
Potrivit descrierii de pe site-ul Universităţii, în Complexul Grozăveşti, căminele sunt compuse din camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane şi lavoar în cameră. Baia este comună; sunt două băi pe fiecare palier. Însă căminul Theodor Pallady are camere tip garsonieră, cu patru paturi şi grup sanitar propriu. Căminul Gaudeamus cuprinde camere cu două paturi cu vestibul şi băi proprii, 13 camere cu un pat cu vestibul chicinetă şi baie proprie, 2 miniapartamente de 2 camere cu vestibul chicinetă şi baie proprie, o cameră pentru persoane cu dizabilităţi.
SNSPA deţine 548 de locuri de cazare, potrivit regulamentului, privind organizarea şi funcţionarea căminelor de anul trecut, împărţite în trei cămine.
Căminul Băneasa are camere cu 4 locuri şi dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet (inclus în preţul de cazare), maşini de spălat, sală de lectură etc. În căminul B1, unde taxa este de 120 de lei, grupurile sanitare sunt comune, iar în B2, unde taxa este de 140 de lei, fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu. De asemenea, la fiecare etaj există un oficiu pentru prepararea hranei.
Căminul Grup Şcolar Energetic dispune de aproximativ 170 de locuri de cazare. Căminul dispune de camere cu două locuri. Camerele dispun de mobilier într-o stare foarte bună, acces la internet, maşini de spălat, sală de lectură, bucătărie. De asemenea, fiecare cameră dispune de grup sanitar propriu. Taxa este de 150 de lei.
Universitatea Politehnica oferă 13.000 locuri de cazare în două complexuri studenţeşti.
Complexul Studenţesc Regie oferă o cantină, o spălătorie, un dispensar medical, un birou de poliţie, mai multe magazine alimentare, centre copiere, restaurante şi cluburi. Potrivit site-ului Universităţii în toate căminele au fost amenajate săli de lectură, iar tot mobilierul este nou. În funcţie de cămin, camerele sunt fie cu patru, fie cu două locuri, iar acestea sunt prevăzute cu lavoar, grupurile sanitare fiind pe culoar.
Căminele P12 şi P19 au camere de două locuri cu grup sanitar propriu şi în ele sunt cazaţi studenţii familişti, cadre didactice tinere din U.P.B., studenţi străini veniţi prin programele Europene, cadre didactice venite la schimb de experienţă.
În complexul Studenţesc Leu sunt, în funcţie de cămin, camere cu trei sau două locuri. Cele cu trei locuri au grup sanitar propriu, iar cele cu două au lavoar în cameră şi grupuri sanitare pe capetele culoarelor.
Preţuri pentru cămine private şi apartamente
Căminul privat Vitan Village este, potrivit descrierii, aproape de centru şi oferă transport gratuit până la Dristor, zonă verde, teren de sport şi restaurant în incintă. Camerele sunt mobilate modern şi au frigider, cuptor cu microunde, baie proprie. În cămin există bucătării cu electrocasnice şi au şi săli de lectură. Preţurile pornesc de la 520 de lei de persoană în camera triplă standard, 676 de lei de persoană în camera dublă standard, iar camera single este de 1.200 de lei.
La Campus Est, preţurile includ costurile pentru utilităţi, respectiv electricitate, căldură, apă, gunoi, parcare, cablu TV şi internet şi sunt calculate în funcţie de perioada contractuală. O cameră single pe o perioadă de până la trei luni este între 1.200 şi 1.500 de lei pe lună, iar pe o perioadă de 10 -12 luni preţul este între 940 şi 1.150 de lei pe lună. Preţul unui loc în camera dublă pe o perioadă de 12 luni este cuprins între 636 şi 773 de lei pe lună.
Preţurile la chirii cresc cu 10 procente
În lunile august şi septembrie, cererea pentru apartamente de închiriat este mai mare cu circa 30%. Datele imobiliare.ro semnalează, înainte de începerea anului universitar, o tendinţă clară de majorare a chiriilor în marile oraşe. Potrivit agenţilor imobiliari, preţurile la chirii cresc în această perioadă cu până la 10 procente, pentru că oferta e aceeaşi, dar cererea creşte. „În perioada august-septembrie şi chiar începutul lui octombrie, preţurile cresc, mai ales la apartamentele din apropierea centrelor universitare sau din apropierea metroului”, spune Matei Malăş, directorul portalului directimo.ro.
Orientativ, potrivit site-ului cautcoleg.ro, la ora actual o cameră într-un apartament semidecomandat pe Ştefan Cel Mare, cu gaze, televiziune prin cablu, centrală termică, gresie, faianţă, parchet, aer condiţionat şi acces la metrou şi RATB, ajunge 350 de lei.