Marian Popescu, la Adevărul Live: În România, mecanismele etice nu sunt ce ar trebui să fie. Procedurile trebuie simplificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, profesorul Marian Popescu, a vorbit la Adevărul Live despre ce înseamnă pentru mediul universitar modificările legislative făcute de Ministerul Educaţiei în ultimul timp. Marţi, a trecut de Guvern o Ordonanţă de Urgenţă prin care Consiliul Naţional al Rectorilor este degrevat de unele resposabilităţi.

Demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi. Universitatea Bucureşti a anunţat deja că-i va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta.

„Am modificat două articole, acela care de fapt stabilea că sunt două categorii de deţinători de titluri de doctorat. Am anulat acest articol. Şi în al doilea articol, art. 14, acolo unde sunt reglementate sancţiunile, am scos două reglementari, una legată de retragerea titlului de doctor şi cealaltă legată de retragerea conducerii de doctorat, foarte clar lămurite, nu sunt în atribuţia Consiliului Naţional de Etică, aşa cum am şi anunţat, vor fi cu siguranţă în atribuţiunea universităţilor şi a Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU)", a declarat ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, la conferinţa de presă de la Guvern.

Rectorul Universităţii Bucureşti, profesorul Mircea Dumitru, a declarat pentru „Adevărul" că în mod sigur, acolo unde se dovedeşte că e vorba de doctorate plagiate, Universitatea va retrage titlurile de doctor. „Când primim metodologia de aplicare, vom aplica legea în funcţie de verdictul Comisiei de Etică a universităţii. La Victor Ponta deja avem verdictul, ştim că a plagiat", a spus rectorul Universităţii din Bucureşti. La rândul său, preşedintele  Comisiei de Etică, Marian Popescu, a amintit că şi în cazul Olguţei Vasilescu există un verdict oficial. Doar pentru Gabriel Oprea nu s-a pronunţat Comisia. „Analiza tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea am făcut eu în nume personal, nu în numele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti. Vom face şi o analiză oficială", a explicat Popescu.

Declaraţii: 

Adevărul: Ce impact va avea asupra mediului academic această decizie?

Marian Popescu: Nu ştiu ce impact va avea până când nu va avea loc. După cum se ştie, Universitatea din Bucureşti, încă din 2012 a cerut retragerea titlului de doctor în cazul lui Victor Ponta. Cu alte cuvinte, Universitatea din Bucureşti, ţinând la prestigiul academic, la cultura integrităţii academice, nu face decât să invite universităţi din ţară să recunoască faptul că e posibil să avem o problemă de dimensiuni mult mai mari decât aceste trei cazuri cunoscute (Ponta, Vasilescu şi Oprea). Cu alte cuvinte, impactul poate fi evaluat prin faptul că  şi alte universităţi din România vor avea apetenţa să examineze mai îndeaproape tezele de doctorat, comisiile de îndrumare ale doctoranzilor, să fie responsabilizate mai mult. Să nu uităm că au fost comisii de îndrumare şi coordonatori de doctorat care nu au pus în operă exigenţele simple care se cer unui parcurs doctoral când, iată, aflăm că unele teze au fost plagiate, că li s-a făcut referat pozitiv. Mai mult, o structură a Ministerului Educaţiei, Consiliul Naţional de Etică, dă verdict de neplagiat când evidenţa plagiatului este de resort public. Sper ca universităţile să contribuie la acest efort în ceea ce priveşte cultura eticii şi integrităţii în mediul academic din România.

Structura eticii universitare era, într-o oarecare măsură, precizată de Legea Educaţiei. Pe de altă parte, este interesant de aflat în ce măsură, noile prevederi (pe care nu le cunoaştem încă) vor face în mod real o evaluare a infrastructurii etice şi a integrităţii academice, în România. Lucrul acesta mi se pare că lipseşte, încă. Dacă ne uităm cu atenţie, observăm că există unele structuri care contribuie într-un fel sau altul la chestiunea eticii şi integrităţii. În alte ţări nu există o infrastructură etică atât de stufoasă precum în România.

Adevărul: Pe ce se bazează în străinătate?

Din punct de vedere al civilizaţiei, aceste ţări sunt mai avansate decât noi. Îmi pare rău că trebuie să aduc în primul rând acest argument pentru că fibra etică şi construirea unui caracter se face în timp, nu printr-o ordonanţă de guvern sau printr-o strategie ministerială. Sunt eforturi de generaţii care contribuie la a face ca universităţi de prestigiu din lume să rezolve chestiunile de etică şi de integritate printr-un mecanism de check and balances prin care soluţiile sunt realmente în ordinea eticii şi a integrităţii. Sigur că există şi acolo derapaje, să nu ne amăgim, să nu credem că vorbim de universităţi imaculate. Cazuri de plagiat apar mai tot timpul pentru că e în natura umană tentaţia de a fura, de a minţi. Problema e că în România, mecanismele etice nu sunt ce ar trebui să fie. Procedurile trebuie simplificate. Noi, românii, avem un talent de a complica foarte mult lucrurile, astfel încât să arate bine pe hârtie şi ne interesează mai puţin cum sunt ele în realitate. Ne umplem de hârtii, dar nu investim în realitate.

Adevărul: Încrederea aceasta pe care Ministerul Educaţiei vrea să o acorde universităţilor ar putea fi şi abuzată. Spre exemplu, pot exista situaţii în care descoperim că este vorba de un plagiat şi comisia de etică a universităţii să nu retragă titlul de doctor din diferite motive.

Da, ştiu că este o îngrijorare exprimată de mai multe persoane şi universităţile realmente trebuie să ia în considerare această îngrijorare pentru că autonomia universitară poate fi deteriorată prin decizii care aruncă un mare semn de întrebare legat de etica universitară. În mod normal, documentele trebuie făcute cunoscute. În momentul în care există susiciuni de plagiat, este util ca tezele să poată fi accesibile pentru că ele sunt documente publice din momentul în care ai susţinut teza. O comisie de etică şi-ar anula propria misiune în momentul în care ar da un verdict de neplagiat pe o teză pe care se vede clar că a fost plagiată.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite