Liceele private au şi ele picaţii lor la Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Şcolile private cer cost contra performanţă, însă nu întotdeauna dau acea performanţă la Bac, examenul care însumează practic cunoştinţele acumulate de elevi în toţi anii de studiu preuniversitar.

Dezamăgiţi de educaţia pe care o primesc de la şcolile de stat, tot mai mulţi părinţi au ales să-şi dea copiii la şcoli particulare unde, consideră ei, dacă dau un ban primesc şi performanţă. Însă, rezultatele de la Bacalaureat afişate la începutul săptămânii de Ministerul Educaţiei arată că inclusiv liceele private din Capitală, unde părinţii plătesc uneori taxe astronomice pentru şcolarizarea copiilor, cuprinse în general între 3.000 – 18.000 de euro pe an, au şi ele picaţii lor.

La unităţile de învăţământ care au foarte puţini candidaţi la Bac, cum ar fi 10-15 absolvenţi de clasa a XII-a, rata de promovare poate să fie 100%, dar există şi cazuri cu peste 100 de picaţi.

SE ÎNTÂMPLĂ ŞI LA CASE MAI MARI

Un caz care iese în evidenţă este Liceul Teoretic Hyperion, unde taxa este de 3.400 de lei pe an, şi unde 140 din cei 220 de candidaţi care au dat Bac-ul au picat. Un alt caz similar este Liceul Teoretic „New Generation School“, unde 5 din cei 9 candidaţi au picat Bac-ul, iar mediile celor promovaţi sunt cuprinse între 7,50 şi 6,23. Şi Liceul Teoretic Waldorf a avut picaţii lui, mai exact 3 din 23 nu au promovat examenul de final, iar mediile sunt cuprinse între 6,35 – 8,98.

O şcoală celebră pentru numărul de olimpici pe care i-a dat este Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), însă chiar şi aici au picat 9 absolvenţi de clasa a XII-a. „Pe lângă clasele de olimpici unde se lucrează la un nivel mult peste medie, chiar mai mult decât la liceele de stat care produc olimpici, există şi clase cu elevi de nivel mediu. Taxa de şcolarizare de la ICHB este de circa 4.000 de euro pe an, dar prestigiul de a fi absolvit liceul cu cei mai mulţi olimpici din ţară este un trofeu demn de pus în Curriculum Vitae (CV)“, au explicat dascălii care predau acolo.

Mai exact, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei pe bacalaureat.edu.ro, la Liceul Internaţional de Informatică, din 80 de candidaţi, 9 au picat Bacalaureatul, iar peste jumătate au luat medii între 9 şi 9,95 (cea mai mare medie obţinută anul acesta de un absolvent ICHB).

OLIMPICII, CREMA SISTEMULUI

„Aici există şi o pătură de nivel mediu, din care fac parte majoritatea copiilor de la ICHB. În principiu, sunt două clase de olimpici: una de informatică şi una de ştiinţe. Acolo se lucrează la un nivel foarte înalt, cred că la cel mai ridicat nivel de exigenţă din ţară. Pregătirea de nivel olimpic se face efectiv la clasă, nu neapărat în afara programului, cum este la celelalte şcoli, ci chiar la ore, întreg colectivul acelor clase obligând profesorul să lucreze la un asemenea nivel. Sunt maximum 20 de copii în clasele respective şi sunt toţi foarte inteligenţi. În rest, este un liceu de nivel mediu, olimpicii nu reprezintă calitatea nivelului net al copiilor de acolo, ei sunt crema sistemului“, a explicat unul dintre dascălii care predau acolo.

SUNT ŞI LICEE CU PROMOVABILITATE DE 100%

Cele mai fericite situaţii de la liceele private din Bucureşti, unde rata de promovare este 100% sunt la Complexul  Lauder, unde toţi cei 14 absolvenţi de clasa a XII-a care au candidat au trecut cu bine Bac-ul, doar trei dintre ei având medii mai mici de 9. De asemenea, la Liceul Teoretic Naţional, toţi cei trei candidaţi au promovat, însă cu medii cuprinse între 6,71 şi 8,01. Şi Liceul Teoretic „Şcoala Europeană Bucureşti“ are rată de promovare de 100%, toţi cei 12 candidaţi luând examenul de maturitate chiar cu note foarte mari, cuprinse între 8,2 şi 9,81.

„LICEELE PRIVATE NU OFERĂ CALITATE CONTRA COST“

Profesorul şi bloggerul adevarul.ro Ştefan Vlaston este de părere că cele mai multe dintre liceele private nu oferă calitate contra cost. „Liceele private ar putea fi o alternativă la cele de stat, dar deocamdată oferta depăşeşte cererea şi calitatea profesorală nu este peste tot ce ar trebui să fie.

I-aş sfătui pe părinţii care sunt dispuşi să plătească pentru studiile liceale ale copiilor lor să se intereseze mai întâi dacă elevii chiar fac carte la aceste licee, dacă se ocupă profesorii de ei“, este sfatul lui Vlaston.

La rândul său, profesorul Corneliu Riegler, care a predat în sistemul privat, spune că unele licee private au obiceiul de a-i elimina pe parcurs pe elevii slabi care ar putea pica la Bac, pentru a-şi proteja reputaţia. „Unele licee private, ca să nu-şi piardă reputaţia, îi determină pe elevii mai slabi să se mute înainte de Bac. În rest, nu sunt relevante rezultatele unde promoţia are mai puţin de jumătate de clasă. De foarte multe ori, liceele private sunt un colac de salvare pentru elevii care nu au făcut faţă la stat“, a explicat Riegler.

SIGURANŢA ELEVILOR, CEL MAI BUN ATUU AL ŞCOLILOR PRIVATE

Expertul în Educaţie şi bloggerul adevarul.ro Tincuţa Apăteanu este însă de părere că liceele private oferă mai multe aspecte pozitive decât negative, atâta timp cât îţi permiţi taxa.

„Părinţii care îşi permit preferă să îşi ştie copiii într-un mediu sigur, cu profesori mai bine plătiţi decât la stat, cu management profesionist şi autonom, cu infrastructură mai performantă decât majoritatea şcolilor publice. Costurile sunt însă pe măsură – de la 18.000 de euro pe an până pe la 5.000/6.000 de euro. Într-o şcoală privată se pune mai mult accent pe dezvoltarea personală decât în şcolile publice, cursurile extracurriculare au o pondere mai mare, iar majoritatea şcolilor oferă programe prelungite, adaptate la programul părinţilor. În ceea ce priveşte rezultatele, mi se par mai bune decât media pentru că ai clase cu puţini elevi şi chiar dacă ai şi elevi mai slabi, este timp să te ocupi de ei personalizat“, apreciază Apăteanu.

Cele mai scumpe instituţii nu au Bac românesc

 În ceea ce priveşte cele mai scumpe licee private din Bucureşti, şi anume American International School of Bucharest şi International School of Bucharest, unde taxele sunt în jur de 20.000 de euro pe an, elevii nu învaţă după curricula românească şi nu dau Bac-ul românesc la finalizarea liceului. Profesorul Simon Parker, un britanic stabilit de peste 10 ani în România care a predat la International British School, spune că elevii de la aceste licee foarte scumpe susţin în general Bacalaureatul Internaţional la absolvire, sau în cazul Şcolii Britanice, examenul A Levels din Marea Britanie.

“Majoritatea trec examenele acestea cu bine, iar International British School are în fiecare an elevi care intră la Cambridge sau Oxford. La şcoală, ei învaţă după curricula din Anglia şi Ţara Galilor, pe baza căreia se susţine examenul de maturitate A Levels, la trei materii la alegere, în funcţie de studiile pe care vor să le urmeze mai departe la facultate”, a explicat Simon Parker.


PRIVAŢII ŞI RATA DE PROMOVARE

  • Liceul Teoretic Hyperion: 36% rată de promovare
  • Liceul Teoretic “New Generation School”: 40% rată de promovare
  • Liceul Internaţional de Informatică:  93% rată de promovare
  • Liceul Teoretic Waldorf: 87% rată de promovare
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite