Legile Educației au fost adoptate de Senat. Cele două proiecte de lege merg la promulgare
0Senatorii au adoptat astăzi cele două legi ale Educației. Unul dintre proiectele de lege face referire la legea învățământului preuniversitare și cel de-al doilea la legea învățământului superior.
Proiectul de lege privind legea învățământului preuniversitar a fost adoptat cu 81 de voturi „pentru” și 28 de voturi „contra”. În timp ce proiectul de lege referitor la învățământul superior a fost adoptat cu 79 de voturi „pentru” și 28 „împotrivă”.
Pentru ambele proiecte de lege, inițiator este Guvernul României, iar Senatul este Cameră decizională.
Ligia Deca a participat la dezbaterile din plenul Senatului în care s-au votat proiectele legilor Educației.
USR a cerut retrimiterea în Comisii
Mihail Radu Mihai, liderul de grup al USR, a solicitat în nenumărate rânduri retrimiterea celor două proiecte de lege în Comisii, precizând că aceasta au fost dezbătute prea puțin.
De asemenea, USR a afirmat că președinta Senatului nu permite argumentarea amendamentelor. În replică, Alina Gorghiu a precizat că a adresat rugămintea de a nu citi amendamentele, pentru că senatorii au documentele printate, dar de a le argumenta.
Președinta interimară a Senatului i-a comparat pe senatorii USR cu cei ai AUR: „E o atitudine mai urată decât a grupului AUR în general, va manifestați complet necivilizat în plenul Senatului”.
Ce prevede proiectul de lege privind învățământul preuniversitar
Comisia de învățământ a Senatului a dat, sâmbătă, raport favorabil cu amendamente admise și respinse proiectului de lege privind învățământului preuniversitar.
Între amendamentele adoptate de comisie se numără cel potrivit căruia depăşirea cu peste doi elevi a efectivului maxim de copii dintr-o grupă sau clasă se poate face cu aprobarea Ministerului Educaţiei, potrivit Agerpres.
O altă modificare susține că, în şcolile izolate geografic sau în cele în care efectivele sunt mai mici decât cele prevăzute de lege şi nu există posibilitatea asigurării transportului şcolar, se pot organiza clase simultane, dar clasa a VIII-a este separată, indiferent de numărul de elevi.
Un alt amendament adoptat de comisie prevede că decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în şcoală se ia de către profesori, părinţi sau majoritatea elevilor majori. De asemenea, un amendament adoptat prevede că costul standard per antepreşcolar/preşcolar/elev se determină pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră şi profil.
Totodată, un alt amendament prevede că transferul beneficiarilor primari ai educaţiei în cadrul sistemului de învăţământ preuniversitar se realizează în baza unei metodologii aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.
Un alt amendament prevede că „pentru personalul din învățământul preuniversitar formarea continuă include în mod obligatoriu și periodic un curs de prim ajutor”, potrivit sursei citate.
Ce prevede legea învățământului superior
Comisia de Învățământ din Senat a dat, joi, raport de admitere cu amendamente admise și respinse proiectului legii învățământului superior. Potrivit Agerpres,senatorii au revenit asupra acestui proiect şi au efectuat mai multe modificări de formă.
Printre modificări se numără eliminarea prevederilor potrivit cărora „instituţiile de învăţământ superior pot prelua singure sau prin asociere, după caz, fundaţii, asociaţii, unităţi de învăţământ preuniversitar, spitale, farmacii, unităţi medicale ambulatorii, inclusiv stomatologice, cabinete de specialitate, inclusiv stomatologice cu aprobarea Senatului universitar, conform prevederilor legale; instituţiile de învăţământ superior de stat pot prelua în condiţiile alineatului 2 doar entităţi de stat".
Raportul cu amendamente admise şi respinse în cazul proiectului legii învăţământului superior a fost supus la vot din nou, fiind adoptat.