Toate informațiile de care ai nevoie cu privire la examenul de Bacalaureat 2024. Luni are loc prima probă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emoții mari pentru elevii de liceu care susțin prima probă a examenului de Bacalaureat 2024: cea la Limba și literatura română, oral. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să știe candidații înainte de a intra în sala de examinare. 

Examenul începe la ora 9.00. Sursa foto: arhivă
Examenul începe la ora 9.00. Sursa foto: arhivă

Bacalaureat 2024. La ce oră începe proba la Limba și literatura română, oral

Fiecare probă din cadrul examenului de Bacalaureat 2024 începe la ora 9.00. Candidaților li se va permite accesul în sala de examen începând de la ora 7:30 și până la ora 8:30. La intrare elevii trebuie să se legitimeze cu actul de identitate. Examenul va începe la ora 9.00, iar timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă este de 180 de minute (trei ore) și se calculează imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.

Ce se întâmplă dacă un elev întârzie

Dacă elevii nu sunt prezenți la acest examen oral în intervalul precizat mai sus, ei nu vor mai putea susține proba, figurând cu statusul final „Absent” în baza de date cu rezultatele la bacalaureat.Totuși, în cazuri excepționale, când există un motiv bine întemeiat și timpul de întârziere este de doar câteva minute, elevii pot susține proba dacă reușesc să obțină aprobarea Comisiei Naționale de Bacalaureat. În aceste situații, candidații primesc subiectele de rezervă și dau examenul după ora 12.Procedura de desfășurare a examenului este aceeași ca în cazul probei de bacalaureat de dimineață. Elevii care întârzie sunt supravegheați de doi sau trei profesori.

Cum se desfășoară proba

Odată ajunși în fața comisiei, elevii vor extrage un bilet.  Prima cerință este să citească textul de pe biletul extras. Următoarea cerință este compusă din trei subpuncte, iar sarcinile sunt variate. Spre exemplu, elevului i se poate cere identificarea tipului de text narativ, a receptorului sau a stilului funcțional. Ultima cerință are în vedere exprimarea unei opinii în legătură cu tema textului. Pentru elaborarea răspunsurilor și prezentarea lor în fața profesorilor examinatori candidatul va avea la dispoziție aproximativ 30 de minute. 

Bac 2024. Ce trebuie să știe elevii la Limba română, oral

Proba orală a examenului de Bacalaureat la limba română presupune evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Mai exact, elevii vor trebui să dovedească cât de bine știu să te exprime în limba română. Nota presupune un calificativ (mediu, avansat sau experimentat) și nu va afecta nota finală de la examen. Însă, atenție! Proba orală a examenului de Bacalaureat la limba română este importantă deoarece fără aceasta probă susținută nu vor putea fi susținute probele scrise ale examenului. 

La proba orală de comunicare în limba română, elevii de clasa a XII-a trebuie să poată citi corect și cursiv, pentru a obține calificativul mediu, scrie edupedu.ro. Pentru a primi calificatul avansat sau experimentat, elevul trebuie să aibă câteva  competențe în plus privind înțelegerea unui text. Astfel, în timp ce un elev utilizator mediu citește corect și cursiv, unul avansat citește corect, cursiv și conștient. În plus, formulează clar și coerent ideile textului. Un utilizator experimentat este elevul care citește corect, cursiv și expresiv. Sintetizează mesajul global al textului și explică aspectele implicite ale acestuia. La capitolul exprimare și argumentare, elevul va primi calificativul utilizator experimentat dacă susține și exprimă cu argumente un punct de vedere personal, demonstrând capacitatea de persuasiune a interlocutorilor.

Sfaturi pentru răspunsuri experimentate. Subiectul I

- Citește cu atenție textul și informațiile adiacente (autor, titlu, vocabular).

- Recitește cu atenție textul pe paragrafe și stabilește ideile principale, tema și relațiile dintre titlu și text. 

- Asigură-te că ai înțeles mesajul textului, și verifică-te prin întrebări de tipul: cine comunică? Ce comunică? Despre ce comunică? Cu cine comunică? În ce fel comunică?

- Citește cu atenție cerințele, fiind atent la verbele de comandă (precizează, argumentează, rezumă, numește, ilustrează, explică, motivează etc.)

- Identifică tipul de text (literar, nonliterar sau de frontieră).

- Motivează încadrarea într-un tip de text, prin exemple.

- Identifică stilul în care se încadrează textul, precizează câteva calități particulare/generale ale stilului respectiv și motivează-le cu exemple din text.

- Identifică și caracterizează elementele situației de comunicare (emițător, receptor, mesaj, cod, canal, context).

- Construiește un răspuns clar, coerent, logic, nuanțat. Dacă nu ești foarte sigur pe abilitățile tale oratorice, folosește propoziții scurte și asigură-te că știi sensul tuturor cuvintelor pe care le folosești în exprimarea ta.

- Evită cacofoniile, pleonasmele, tautologiile! 

Sfaturi pentru răspunsuri experimentate. Subiectul al II-lea

- Citește cu atenție cerința.

- Stabilește conexiuni între tema dată și cunoștințele pe care le deții.

- Respectă structura textului argumentativ.

- Asigură-te că nu te repeți în argumente și că ai exemple elocvente pentru fiecare dintre ele.

- Verifică dacă ai utilizat conectori: verbele de opinie etc.

- Construiește un răspuns clar, coerent, logic, nuanțat. Dacă nu ești foarte sigur pe abilitățile tale oratorice, folosește propoziții scurte și asigură-te că știi sensul tuturor cuvintelor pe care le folosești în exprimarea ta.

- Examenul pentru susținerea competențelor lingvistice se desfășoară oral și presupune un dialog între examinat și examinator. Așadar, recomandă specialiștii ebacalaureat.ro,  fii atent la elementele de conduită, ținută, gestică. 

Sfaturi pentru o ținută adecvată

Una dintre primele reguli pe care elevii trebuie să le respecte se referă la  îmbrăcămintea pe care o poartă la examen.. Este important ca aceștia să se prezinte în fața comisiei îmbrăcați adecvat și decent, respectând normele de bună conduită și prezentare. Se recomandă evitarea îmbrăcămintei cu imprimeuri sau inscripții ofensatoare sau inadecvate. De asemenea, accesoriile trebuie să fie minime și discrete, astfel încât să nu distragă atenția. Confortul este, de asemenea, esențial, astfel încât ținuta să nu afecteze concentrarea și performanța în timpul examenului.

Obiecte interzise în sala de examen

Candidații nu au voie să aibă asupra lor, în îmbrăcăminte, încălțăminte, penare sau alte obiecte personale, sau în băncile în care sunt așezați, niciun fel de materiale de inspirație. Manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate sau lucrări ale altor candidați sunt strict interzise. De asemenea, intrarea în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete sau orice alte obiecte de depozitare este interzisă. Candidații au obligația să lase aceste obiecte în sala specială de depozitare a obiectelor stabilită de comisia de bacalaureat.

Bacalaureat 2024. Calendarul examenului, sesiunea iunie – iulie

17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D

25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2024 încep pe 1 iunie, cu cea la Limba și literatura română. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite