Experţii în educaţie şi părinţii se alătură Preşedintelui elevilor: Pragul de 0,5 puncte pentru modificarea notelor de la examenele naţionale, o nedreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii în educaţie, dar şi părinţii elevilor care au susţinut Evaluarea Naţională anul acesta se alătură demersului preşedintelui Consiliului Naţional al Elevilor, Horia Oniţa, de a elimina pragul de 0,5 pentru care o notă nu poate fi modificată după rezolvarea contestaţiei. Aceştia consideră pragul de 0,5 este considerat o nedreptate şi o batjocură la adresa copiilor.

Preşedintele Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu, susţine că în mod clar că articolul potrivit căruia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte trebuie analizat. Numai că trebuie analizat atât în cazul examenului de Bacalaureat, cât şi pentru Evaluarea Naţională.

„Ar trebui, însa, analizată global, inclusiv pentru Evaluarea Nationala. În acel examen o astfel de situaţie/diferenţă generează un impact major în alegerea liceului”, a scris pe Facebook Daniela Vişioană, care a completat pentru „Adevărul” că trebuie analizat impactul, propusă o schimbare şi discutată public, iar evaluările să fie tratate toate la fel.

Preşedinta Asociaţiei Roi, Simona David-Crisbăşanu, consideră că nemodificarea unei note după contestaţii, pentru că diferenţa dintre prima notă şi nota de după contestaţii nu depăşeşte pragul de 0,5, este nedreaptă.

„Eu susţin, din partea Asociaţiei ROI, eliminarea articolului respectiv, pentru că perpetuează nedreptatea în sistem, în condiţiile în care notele sunt importante pentru continuarea studiilor (la liceu, la universitate)”, a spus pentru „Adevărul”, Simona David-Crisbăşanu.

Părinţii acuză furt pe faţă

Daciana Pop este mama unuia dintre absolvenţii de gimnaziu care au susţinut anul acesta Evaluarea Naţională. Copilul ei a luat la examenul de Limba Română din cadrul Evaluării Naţionale nota 9.30. Şi-a luat copilul de mână şi au făcut contestaţie. În urma reexaminării lucrării, elevul a obţinut nota 9.70, dar nota finală nu i-a fost modificată pentru că normele metodologice spun că nota se modifică numai dacă diferenţa este de 0.5 puncte. 

„Copilul meu se uita la mine şi mă întreaba cu ce a greşit. Dupa ce s-a greşit în corectarea lucrării, acum nici nu i se dă nota meritată deoarece cineva a făcut niste norme metodologice negândite. De ce am făcut contestaţie dacă nu se ia în considerare nota obţinută? Diferenţele la repartiţia în liceu sunt şi de 0.1 nu de 0.5 Practic copilul meu este furat pe faţă şi nu mai poate ajunge la liceul dorit din vina normelor făcute de cineva care nu are pregătirea necesară să le facă”, spune Daciana Pop.

„Copiii sunt batjocoriţi din cauza unor norme stupide”

Totodată, mama susţine că norma de 0,5 este una stupidă care batjocoreşte copiii.

„Nu este corect şi trebuie să schimbăm aceste norme. Copiii noştri au muncit şi nu trebuie să permitem să fie batjocoriţi din cauza unor norme stupide. Chiar dacă anul acesta nu mai putem schimba nimic, măcar pentru copiii ce vor da examen în anul urmator să facem ceva”, a mai spus mămica. 

Plângere în contencios administrativ la Minister

Preşedintele Consiliului Naţional (CNE), Horia Oniţa, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că este hotărât să depună o plângere în contencios administrativ prin care va solicita anularea articolului 73 din Metodologia de Bacalaureat, potrivit căruia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua nu există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte. 

Nemulţumirea preşedintelui CNE, Horia Oniţa, proaspăt candidat la Baclaureat, este că, deşi în urma contestaţiei la Limba şi literatura română, nota i-a fost modificată de evaluatori de la 9,25 la 9,60, nota finală a rămas tot 9,25. 

Mai mult, acesta este hotărât să dea în judecată Ministerul pentru că a refuzat să îi admită contestaţia.

„În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei. Îi invit pe toţi cei care vor să se alăture acestui demers să îmi spună, am auzit că sunt deja”, a scris preşedintele CNE, Horia Oniţa pe Facebook.

În replică, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, sâmbătă, pentru Adevărul că nu înţelege nici el regula şi că va discuta problema cu responsabilii de evaluare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite