Elevul anului, din Fălticeni, la New York

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul Anului, Bogdan Baciu, a avut emoţii în timpul discursului său de la Gala Premiilor în Educaţie
Elevul Anului, Bogdan Baciu, a avut emoţii în timpul discursului său de la Gala Premiilor în Educaţie

Un băiat obişnuit face lucruri neobişnuite şi ajunge Elevul Anului la Gala Premiilor în Educaţie a Fundaţiei „Dinu Patriciu“.

E complicat să fii un tânăr cu iniţiativă într-un orăşel de provincie. Faci voluntariat, prietenii râd de tine că „o arzi aiurea". Pleci în tabere, participi la traininguri, părinţii se plâng că lipseşti de la şcoală şi că le arunci banii pe fereastră. Vrei să-ţi asumi funcţii şi responsabilităţi, trebuie să-ţi asumi şi faptul de a fi diferit de ceilalţi, cu toate dificultăţile sociale care decurg de aici.

Se spune că suntem suma alegerilor noastre. Bogdan Baciu (18 ani), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Nicu Gane" din Fălticeni, spune că suntem, de fapt, suma unor frustrări. Că toate reuşitele, fie că recunoaştem sau nu, pornesc dintr-o frustrare „care nu-ţi dă pace până n-o rezolvi". 

Dat fiind că Bogdan a făcut tot ce alţii de vârsta lui se codesc să facă (e voluntar la „Salvaţi Copiii", a mers în peste 20 de tabere, a participat la traininguri şi conferinţe, a organizat un festival internaţional de teatru, este vicepreşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor şi redactor-şef la revista liceului), suma frustrărilor sale n-a fost mică. „Să ai chiar şi cea mai mică funcţie în Consiliul Elevilor este dificil social, pentru că devii brusc diferit de ceilalţi!"

La început, şi părinţii au fost de cealaltă parte a baricadei. „Orele lipsite de la şcoală, plecările prin ţară la conferinţe şi cheltuitul unor sume de bani fără un rezultat concret, îi făceau să creadă - pe bună samă - că pierd timpul." Apoi s-a întâmplat improbabilul: Bogdan a fost ales să-i reprezinte pe tinerii din România la Organizaţia Naţiunilor Unite, la New York.

Împreună cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon



În faţa a 192 de state

Pe 24 iulie, era cu colegii la mare când l-au sunat de la Bucureşti, să vină la interviu. „A fost copleşitor, nici nu mi-a trecut prin cap că aplicaţia depusă la acest concurs, «Delegat de Tineret la ONU», va avea un feedback pozitiv, că un juriu m-ar putea alege în detrimentul unor studenţi (în viziunea mea, mai în vârstă însemna mai capabil)!" Contracandidaţii aveau mastere şi facultăţi pe Relaţii Economice Internaţionale, erau membri de partide şi preşedinţi de ONG-uri. Iar el, singurul licean.

„Este o responsabilitate enormă", scria Bogdan, la vremea respectivă, pe blogul său. „Să reprezinţi peste 25% din populaţia României la cel mai înalt for din lume, în faţa a 192 de state, e un lucru ce ţine de domeniul SF pentru un puşti din Fălticeniul nostru mic. Urmează luni întregi de pregătire atât pe domeniul de politici de tineret, cât şi al relaţiilor economice internaţionale, toate condimentate cu ore întregi de exersare a limbii engleze. Nu de alta, dar la discursul din faţa a peste 400 de delegaţi, nu vreau s-o dau în bară."

A sensibilizat auditoriul

Discursul a avut loc pe 5 octombrie, a durat 7 minute şi a reuşit să sensibilizeze auditoriul, mai ales că „de la microfon nu vorbea un adult despre problemele tinerilor, ci însuşi subiectul acestor discuţii, un tânăr de 18 ani".  Bogdan a stat la New York două săptămâni, timp în care a avut programul unui angajat cu ore suplimentare: şedinţe formale şi discursuri în comisii de la 9.00 la 13.00 şi de la 15.00 la 18.00, urmate de şedinţe informale şi negocieri până la 20.00.

Împreună cu Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon

Alături de ministrul Kelemen Hunor, la concursul Biblionet



Ceea ce nu l-a împiedicat totuşi să intre în atmosfera newyorkeză: „Trezitul de dimineaţă şi alergatul în Central Park (apropo, oamenii din NY chiar nu sunt graşi!), cafeaua şi gogoaşa, aglomeraţia, fericirea de pe feţele trecătorilor, muzica optimistă, mersul «la muncă» (şi trăirea sentimentului de a face toată ziua ceea ce-ţi place), şi seara încheiată pe străzile văzute în atât de multe filme (cu preţul unor papuci rupţi de la atâta mers!). Toate acestea m-au transformat în fanul civilizaţiei".

Programul care i-a schimbat viaţa

Tot pe blogul său Bogdan scria că este sigur că acest proiect îi va schimba viaţa. S-a întâmplat. Acum se aşteaptă să i-o mai schimbe de câteva ori până la finalul mandatului său la ONU, care durează un an. În februarie, urmează o nouă vizită la New York. „Deschiderile pe care mi le-a oferit acest program sunt infinit de preţioase, simple contacte care pot valora extrem de mult în cariera mea, care sper să fie una diplomatică."

Când Fundaţia Dinu Patriciu l-a premiat la începutul acestei luni pentru toate realizările sale, Bogdan a marcat o victorie. „În sfârşit le-am putut dovedi celor care n-au crezut că voi reuşi, că pierd timpul cu activităţile extraşcolare şi că mă irosesc în loc să învăţ, că s-au înşelat." Pe părinţii săi îi opresc oamenii pe stradă ca să-i felicite.

Alături de ministrul Kelemen Hunor, la concursul Biblionet

Bogdan Baciu a stat două săptămâni la New York

Bogdan Baciu a stat două săptămâni la New York

Bogdan s-a întors la şcoală şi încearcă să recupereze materia. Are teze săptămânile astea. Se pregăteşte şi de Bac, dar fără pretenţii, admiterea la facultate e mai importantă. Oscilează între Comunicare şi Ştiinţe Politice. Abia aşteaptă să termine liceul, să vină la Bucureşti şi să facă doar ce-i place. „Vreau să intru cât mai repede pe piaţa muncii, să aplic ce-am învăţat şi să cumpăr prima floare unei fete din salariul meu."

"Să reprezinţi peste 25% din populaţia României la cel mai înalt for din lume, în faţa a 192 de state, e un lucru ce ţine de domeniul SF pentru un puşti din Fălticeniul nostru mic.''
Bogdan Baciu Elevul Anului

7.000 de euro este premiul de la Fundaţia „Dinu Patriciu" pentru Elevul Anului.

Raportul tânărului delegat la ONU

În prezentarea sa de la ONU, Bogdan a vorbit despre problemele tinerilor: rata şomajului, implicarea deficitară în actvităţi de voluntariat (cu 13%, România este în coada clasamentului condus de Austria, Olanda şi Suedia cu peste 50%). A vorbit de asemenea despre recentele măsuri luate de Guvern privind încurajarea şi facilitarea înfiinţării de către tineri a unor întreprinderi mici şi mijlocii.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite