Elevii olimpici pot fi admişi la liceu fără examen. Cum se face înscrierea în clasa a-IX-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii olimpici pot fi înscrişi la liceu fără să susţină examen FOTO vremeanoua.ro
Elevii olimpici pot fi înscrişi la liceu fără să susţină examen FOTO vremeanoua.ro

Elevii olimpici pot fi admişi la liceu fără să mai dea Evaluarea Naţională, conform Ordonanţei de Urgentă nr. 69 din 26 mai 2022. Normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial, vineri seara.

Conform site-ului edupedu.ro, este vorba despre elevii care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale şi premiile I, II şi III la olimpiadele internaţionale.

Aceştia pot fi înscrişi în clasa a IX-a fără susţinerea Evaluării Naţionale şi peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Elevii cu performanţe deosebite la olimpiadele naţionale sau la competiţiile internaţionale, prevăzuţi la alin. (3^2), vor putea fi înscrişi la filiera/profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naţionale/competiţiei internaţionale. Lista privind corespondenţa specificului olimpiadei naţionale/ competiţiei internaţionale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea se aprobă anual prin ordin al ministrului educaţiei, prevede Ordonanţa de Urgenţă nr 69 din 2022.

Elevii olimpici trebuie să depună un dosar de înscriere la inspectoratul şcolar. Dosarul trebuie să conţină, potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial, următoarele documente: cererea de înscriere, cartea de identitate, documente doveditoare ale premiului obţinut şi foaia matricola cu media din gimnaziu.

Etapele înscrierii şi repartizării în clasa a IX-a, în anul şcolar 2022—2023, a elevilor olimpici

1. Depunerea dosarelor la inspectoratul şcolar;

2. Analizarea dosarelor de către comisia de admitere judeţeană/ a municipiului Bucureşti;

3. Comunicarea rezultatului repartizării absolvenţilor;

preluarea dosarelor absolvenţilor de la inspectoratul şcolar şi depunerea acestora la unităţile de învăţământ la care au fost repartizaţi;

4. Transmiterea de către unităţile de învăţământ liceal a situaţiei privind finalizarea înscrierii absolvenţilor;

completarea în SIIIR a datelor aferente absolvenţilor clasei a VIII-a înscrişi în clasa a IX-a pe baza performanţelor:

premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare, respectiv premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internaţională a competiţiilor şcolare.

5. Înscrierea şi repartizarea absolvenţilor conform prezentei proceduri se realizează până la data de 31 august 2022.

Dacă vor, pot participa la Evaluarea Naţională

Absolvenţii pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin prezenta procedură într-un singur judeţ, fără susţinerea evaluării naţionale şi fără susţinerea probelor de aptitudini, respectiv a probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă şi, respectiv, fără a li se calcula media de admitere, prevede norma citată, se arată pe site-ul edupedu.ro.

Olimpicii pot participa, dacă vor, şi la Evaluarea Naţională, mai prevede documentul „Absolvenţii pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a reglementat prin prezenta procedură şi în situaţia în care au susţinut Evaluarea Naţională sau au participat la etapele admiterii în învăţământul liceal de stat”.

Evaluarea Naţională începe marţi, 14 iunie, pentru elevii care nu sunt olimpici. După  publicarea rezultatelor la Evaluarea Naţională, pe 14 iulie începe repartizarea computerizată la liceu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelensky: Rusia vrea să distrugă fiecare oraş din Donbas. Luptele feroce pentru Severodoneţk continuă

Adrian Cioroianu, istoric: „Rusia este ca o Matrioşka. Orice nume i-ai da, este ţara Sovietelor, Rusia ţarilor“

EducațiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite