Ecaterina Andronescu a pierdut şefia Senatului Universităţii Politehnica din Bucureşti. Cine a „detronat-o” după 8 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Politehnica Bucureşti şi-a ales, vineri, preşedintele Senatului, funcţie câştigată de Tudor Prisecaru – prorector din 2016, fost secretar de stat pentru Cercetare în perioada în care actualul rector UPB, Mihnea Costoiu, era ministru delegat pentru Cercetare. Contractandidatul său a fost Ecaterina Andronescu, ce a ocupat funcţia de preşedinte al Senatului UPB din 2012 până acum.

Cunoscut ca apropiat al lui Costoiu, Prisecaru a fost decan la Mecanică şi Mecatronică, este doctor inginer cu specializarea Cazane de abur, Teoria arderii, scrie Edupedu.ro

Vot detaşat în favoarea lui Tudor Prisecaru

Tudor Prisecaru este noul preşedinte al Senatului UPB, ales cu 77 voturi pentru mandatul 2020-2024. Ecaterina Andronescu a pierdut alegerile, cu 31 de voturi. Numărul total al senatorilor este de 124, din care au fost prezenţi la vot 117.

Vicepreşedintele Senatului UPB este în continuare Anton Hadăr, iar cancelarul Senatului este Ionuţ Mircea Petrescu.

Tudor Prisecaru a absolvit în 1982 Facultatea de Inginerie Mecanică a Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost şef de echipă reparaţii la Combinatul Siderurgic Călăraşi, apoi inginer stagiar la Combinatul Siderurgic Galaţi, iar în 1990 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe inginereşti cu specializarea Cazane de abur şi Teoria arderii. A devenit asistent universitar în acelaşi an, iar 6 ani mai târziu era şef de lucrări la Catedra Echipament Termomecanic Clasic şi Nuclear.

Fost decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică

Din 2008 este profesor invitat la Ecole de Mines de Nantes, în Franţa. În perioada 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Mecatronică, în 2012-2015 a fost secretar de stat responsabil cu Cercetarea, din februarie 2017 este membru în Consiliul Directorilor la Institutul Internaţional de Cercetări Theodore von Karman, Belgia, iar din 2016 până acum a fost prorector pe Cercetare.

Printre lucrările tehnice la care este cosemnatar se numără şi „Cazane si turbine”, de la Editura MATRIX ROM, potrivit HotNews.ro.

În 2015, din poziţia de secretar de stat, Tudor Prisecaru propunea, pe modelul iniţiat de Ecaterina Andronescu, organizarea UEFISCDI sub forma „a două agenţii distincte”, una care să finanţeze programele de cercetare fundamentală, cealaltă să finanţeze programele de cercetare aplicativă. Contactat la acea vreme de HotNews.ro, Tudor Prisecaru a declarat ca reorganizarea unei instituţii nu înseamnă desfiinţarea formei iniţiale: „nu aveţi proprietatea termenilor limbii române, dacă spuneţi că reorganizarea în două instituţii înseamnă desfiinţare”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite