Din toamnă, portofoliul personal al elevului devine obligatoriu. Ce este acesta şi la ce ajută
0Începând cu anul şcolar 2024-2025, portofoliul personal al elevului devine obligatoriu, începând de la nivel preşcolar, mai exact de la grupa mijlocie de grădiniţă, a stabilit Ministerul Educaţiei.
Deşi portofoliul educațional a fost introdus în Legea Educației încă din 2011, el nu a fost pus în practică niciodată până acum. Din această toamnă, însă, acesta apare ca o nouă obligaţie în grădiniţe şi şcoli. Astfel, începând cu grupa mijlocie de la grădiniţă şi la nivel şcolar cu clasa pregătitoare, până la absolvirea liceului, fiecare preşcolar sau şcolar trebuie să aibă centralizate datele privind toate rezultatele, diplomele şi recomandările primite pe parcursul anilor de studiu.
Potrivit Ministerului Educaţiei, portofoliul îi va ajuta pe educatori şi profesori să observe „decalajele educaţionale” şi să acţioneze pentru recuperarea acestora,pe elevi să îşi aleagă facultatea şi cariera potrivită şi pe părinţi să afle nivelul real de pregătire al copiilor.
Ce va conţine portofoliul
Dosarul va conţine toate rezultatele şcolare, respectiv fişa matricolă şi notele obţinute la examenele naţionale sau la olimpiade. Totodată vor mai fi anexate diplomele, certificatele şi documentele primite de elevi pentru diverse activităţi.
„Portofoliul educațional cuprinde documente relevante pentru rezultatele învățării elevilor:
- certificări care prezintă rezultate la disciplinele de studiu, pe ani de studiu/niveluri de școlarizare,
- rezultate la evaluările naționale și recomandări de recuperare a pierderilor de învățare,
- produse sau rezultate ale activităților desfășurate,
- diplome, certificate sau alte înscrisuri obținute în urma evaluării competențelor dobândite în diferite contexte, formale, nonformale și informale”, prevede Legea Educației 198/2023, la articolul 98.
Deşi în multe state europene portofoliile educaţionale personale există de zeci de ani, iar universităţile de prestigiu ţin cont de ele la admitere, în România legea nu precizează dacă ele vor avea vreun rol de selecție pentru admiterea la liceu ori în universități, ci doar că la final de gimnaziu și liceu absolvenții vor primi recomandări cu rol consultativ de la consilierii școlari, pentru orientarea profesională.
Ce spun părinţii şi cadrele didactice
Situaţia este oarecum paradoxală, pentru că, aşa cum a semnalat Edupedu, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu din anul școlar 2024-2025, regulamentul pentru portofoliul educațional nu a fost publicat, el urmând să fie gata până pe 31 august anul viitor.
„Pentru a putea fi implementat, trebuie să avem și ordinul de ministru care reglementează modelul şi conţinutul acestui portofoliu educational”, a explicat pentru Antena 3 Iuliana Constantinescu, reprezentant al Asociației Părinților.
„Acolo ar trebui să regăsim și nevoile de sprijin, de intervenție, aptitudinile deosebite ale unui copil, nevoile de remediere a anumitor situații, pentru a ști cum putem ajuta din punct de vedere educațional un copil”, a continuat ea.
„Să folosim acest portofoliu la sfârșitul ciclului, astfel încât, dau exemplu: mama vrea să îl facă pictor, dar el ştie să dea cu racheta în mingea de tenis. Haideți să vedem ce poate, ce vrea copilul”, a explicat şi Daniela Voinea, directorul de la Şcoala „Sfinţii Voievozi”.
În ceea ce priveşte modalitate de întocmire a portofolilui personal al elevului, cadrele didactice preferă metoda digitală, pentru că dosarele fizice ar ocupa extrem de mult spaţiu. Ministerul Educaţiei a anunţat că a luat în considerare această variantă şi că, în termen de 36 de luni de la intrarea în vigoare a legii va fi realizat şi în format digital. Până arunci, hârtia rămâne sfântă...
„Articolul 133 – (3) În termen de 36 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, portofoliul educațional va fi realizat și în format digital integrat, ca parte a Sistemului integrat de management al școlarității, administrat de Ministerul Educației prin intermediul UESMATD”, scrie în lege.