Cum să-ţi pui la punct un vocabular bogat
0
Vocabularul folosit ne ajută să promovăm cu succes examenele şi totodată indică gradul fiecăruia de competenţă lingvistică. De multe ori însă trebuie să lucrăm la îmbogăţirea lui, iar asta presupune învăţarea unor termeni noi.
Deţinerea unui vocabular complex, nuanţat, este una dintre competenţele esenţiale, ce facilitează vorbirea, citirea şi înţelegerea. Cercetările au demonstrat faptul că vocabularul este cel mai potrivit instrument pentru definirea competenţelor şi a succeselor la examene, potrivit experţilor citaţi de publicaţia „ The Telegraph“.
Pentru a trece fără probleme un examen trebuie să ne asigurăm mai întâi că niciun cuvânt nu ne este necunoscut.
Problema este că până şi elevii bine pregătiţi învaţă foarte greu cuvinte noi, spun jurnaliştii de la publicaţia britanică.
Cum optimizăm acest proces? Cum vom reuşi să fixăm vocabularul la timp pentru examene? Cum putem învăţa mai multe într-un timp mult mai scurt?
Răspunsurile vin din partea echipei „Memrise“, după ce experţii au petrecut trei ani efectuând cercetări pe această temă.
La ora actuală, jumătate de milion de oameni învaţă zeci de milioane de cuvinte, iar noi putem înţelege mai bine cum se poate dobândi rapid abilitatea de a reţine un volum mare de informaţii.
Desene pentru a reţine cuvintele grele sau plate
„Mems“ sau memento-urrile sunt dispozitive vizuale care ajută la memorare formând o legătură vie între forma cuvântului şi sesnul acestuia.
De exemplu, în încercercarea noastră de a reţine „caber“, care înseamnă „a se potrivi“ în limba spaniolă, este necesar un memento. Cuvântul este deopotrivă uşor de reţinut şi de uitat, de aceea sunt necesare nişte desene care să ne semnaleze întocmai înţelesul cuvântului.
Memento-urile sunt eficiente deoarece creează imagini ce antrenează simţul vizual, iar în acest fel confuziile sunt reduse. Secretul este ca desenele să ne aparţină, pentru a avea un mai mare impact asupra noastră.
Repetiţia, ”mama învăţăturii”
Faptul că uităm mare parte din ce am învăţat face parte din procesul de memorare al fiecăruia dintre noi. Suntem prelucraţi în aşa fel încât ne amintim lucrurile care se repetă, cele care sunt destul de importante şi se întâmplă de mai multe ori.
Repetarea cuvintelor pe care deja le-am învăţat după anumite intervale de timp ne ajută să le reţinem o perioadă mai lungă.
Prin folosirea acestor tehnici ne putem asigura că munca de a dobândi diverse cunoştinţe nu va fi irosită şi totodată viteza de învăţare se va dubla.
Testarea propriei memorii
În momentul în care ne revizuim cuvintele din vocabular nu este de ajuns doar să le privim.
Specialiştii recomandă testarea individuală. Atunci când dai de definiţia unui cuvânt ai impresia că o ştii deja, deoarece memoria îşi întră în rol. Prin testare se obţine o imagine mult mai realistă asupra a ceea ce ştim cu adevărat.
Evaluarea personală este cu adevărat importantă. Când îţi aminteşti de un cuvânt pe care l-ai avut într-un test, memoria ta se îmbunătăţeşte, iar obişnuinţa cu astfel de exerciţii ajută memoria. Aceste teste ar fi de preferat să aibă un grad ridicat de dificultate pentru ca practica să fie cât mai eficientă.
Dacă un astfel de obicei va face parte din tehnicile generale de învăţat, atunci acesta va genera cu siguranţă un impuls şi o viteză mai mare de memorare.