Coronavirusul bagă sistemul de învăţământ în era digitală
0Cu şcolile închise de epidemia COVID-19, la iniţiativa unor instituţii sau datorită unor demersuri private, orele de şcoală se ţin prin intermediul unor emisiuni TV sau cu ajutorul platformelor online.
Epidemia de coronavirus şi previzibila închidere a şcolilor bagă, vrând-nevrând, sistemul de învăţământ din România în epoca digitalizării. Încet, dar sigur, tot mai multe entităţi lansează programe de învăţământ pentru diverse categorii de elevi prin intermediul unui post de televiziune sau cu ajutorul unor platforme online. Concret, un prim astfel de program este dedicat elevilor care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională sau Bacalaureat. Aceştia vor putea urmări de astăzi cursurile de Teleşcoală organizate de TVR împreună cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Pentru elevii de clasa a VIII-a, cursurile de Teleşcoală au loc dimineaţa (de la ora 9.00 - Limba şi literatura română, de la 9.30 - Matematică), iar pentru cei de clasa a XII-a - după-amiaza (de la 15.00 - Limba şi literatura română şi de la 15.30 - Matematică).
Ministerul Educaţiei dă programa şi profesorii
Pentru clasa a XII-a, au loc două lecţii săptămânale de Română şi Matematică şi câte o lecţie pe săptămână de Biologie, Chimie, Fizică, Istorie şi Geografie.
Cursurile pentru ambele categorii de elevi pot fi urmărite atât la TVR 2, cât şi online, pe canalul de YouTube al TVR şi pe site-ul www.tvr.ro. Ministerul Educaţiei şi Cercetării furnizează tematica, ordinea lecţiilor şi profesorii care vor susţine cursurile. Orele se vor ţine în studioul virtual al TVR (Studioul 4) de către profesori experimentaţi în predarea cursurilor online: doi profesori pentru materia de clasa a VIII-a şi opt profesori pentru materiile de clasa a XII-a. Predarea se va face după manualele aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, iar pe ecranul virtual elevii-telespectatori vor avea o bună vizibilitate la tot ceea ce lucrează profesorul pe un laptop.
Lecţiile pentru preşcolari şi elevii de primară
La rândul lor, preşcolarii şi elevi claselor primare beneficiază de o serie de cursuri online, la iniţiativa Primăriei Capitalei. Concret, este vorba de o serie de cursuri video în cadrul proiectului Şcoala Tv. Primele lecţii au avut loc ieri şi au fost destinate preşcolarilor din grupa mare, care au urmărit o oră de matematică şi una de abilităţi practice. „Lecţia s-a susţinut live, începând cu ora 12.00, pe platforma www.hubproedus.ro”, se arată pe pagina de Facebook a primarului general, Gabriela Firea.
Totodată, de luni, elevii claselor primare vor putea urmări lecţii live, cu recapitulări, exerciţii practice şi informaţii din materia la zi. Fiecare lecţie se va încheia cu teme pentru acasă pe care elevii le vor putea lucra împreună cu părinţii, arată sursa citată.
Iniţiativele private
Dacă primele două iniţiative sunt ale autorităţilor, există demersuri de acest fel şi din partea unor persoane private. Un exemplu ar fi cel al profesoarei Cristina Tunegaru, care, după închiderea şcolilor, a şi început lecţiile online la limba română. Miercuri (11 martie) şi vineri (13 martie) a predat primele lecţii pentru elevii de clasa a VIII-a, care vor trece prin examenul de Evaluare Naţională. Chiar dacă şcolile sunt închise, examenele se vor susţine, atenţionează profesoara. Cristina Tunegaru a transmis live pe Facebook prezentarea la tablă a lecţiilor şi a primit pe pagină şi prin e-mail întrebări de la elevii conectaţi. Şi lecţiile s-au bucurat de succes. Prima a avut 58.000 de urmăritori, iar cea de-a doua a scăzut la „numai” aproximativ de 30.000 de urmăritori. Adică 30.000 de elevi şi-au făcut temele, în acelaşi timp, cu Cristina Tunegaru. „Prima lecţie a fost urmărită şi de părinţi, dar la a doua au rămas numai elevii. Următoarea lecţie este mâine (astăzi - n.r.) şi este o muncă total diferită faţă de cea clasică, din clasă, pentru că online nu există interacţiunea directă cu elevul”, a precizat Cristina Tunegaru.
Profesoara susţine că la viitoarele lecţii va aprofunda subiecte de teorie literară şi gramaticală - text literar liric, epic, dramatic, text nonliterar, specii literare pentru examen, elemente de vocabular, fonetică, ortografie sau punctuaţie. „De asemenea, voi oferi recomandări, sugestii de rezolvare a testelor de evaluare. Vor fi câte trei lecţii pe săptămână - luni, miercuri şi vineri”, a precizat Cristina Tunegaru.