Condițiile în care elevii vor putea intra în programul de finalizare a doi ani de studiu într-un singur an. Cum se fac înscrierile
0Elevii care vor să acceseze programul de finalizare a doi ani de studiu într-un singur an vor fi nevoiți să aibă media 10 la toate materiile, potrivit noii metodologii publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea, potrivit noii metodologii, mai strictă decât cea din 2011, programul se întrerupe dacă elevul obține calificativul „Bine” (la primar) sau media sub 9 (la gimnaziu și liceu) la evaluările sumative de la finalul celui de-al doilea modul. În trecut, programul se întrerupea doar în cazul nepromovării la 3 discipline/module.
Consilierul se ocupă conform noii metodologii și cu monitorizarea emoțională și comportamentală a elevului, nu doar să participe doar la evaluarea inițială.
Cum pot intra elevii în program
Ca să fie acceptați în program, elevii trebuie să promoveze un test interdisciplinar, „din curriculumul clasei anterioare clasei curente” cu un punctaj de minimum 80%.
Documentele necesare pentru înscriere sunt cererea de înscriere a părintelui sau tutorelui legal, dosarul personal, rezultatul obținut la testul menționat anterior, avizul favorabil al consilierului școlar, al medicului școlar sau al medicului de familie și cel al consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.
Fiecare școală va avea o comisie care va elabora testul, va organiza testarea și va monitoriza procesul și este formată din directorul sau adjunctul școlii (președinte), 2 profesori în cazul învățământului primar (unul dintre aceștia trebuie să predea la clasa examinatului) și consilierul școlar.
Pentru învățământul gimnazial și liceal, pe lângă președinte și consilier, participă și 2 sau 3 profesori de specialitate de la disciplinele din trunchiul comun şi dirigintele clasei din care face parte elevul în momentul depunerii cererii.
Cum se desfășoară modulul
La începutul anului, elevul înscris în modul apare în două cataloage, cel al anului curent și cel următor, în rubrica „Mențiuni”, fiind specificat că participă la modul.
În cadrul acestui modul, elevul parcurge cel puțin 50% din cursurile școlare ale anului în care se află și 40% din cele ale anului următor, conform planului personalizat de învățare elaborat de comisia de monitorizare.
În mare parte, acesta învață individual, dar trebuie să meargă și la consultații asigurate de profesor.
Elevul este evaluat fie prin probe scrise, orale, practice, iar calendarul examenelor este stabilit în urma discuțiilor cu elevul, părinții și dirigintele clasei. Evaluările sunt sumative și au loc la finalul modulelor 2 și 5.
Dacă media elevului la discipline este mai mică de 9, ori nu promovează la minim trei materii, programul se întrerupe.
Totuși, se poate încheia și la cererea elevului, a părinților sau la recomandarea argumentată a comisiei.
După ce modulul este întrerupt, acesta revine la clasa curentă.
Când sunt înscrierile
Cererea formulată de părinte sau tutorele legal se depune în perioada 1 martie - 1 mai. După ce este analizată de consiliul de administrație al școlii/liceului, elevul va susține testul interdisciplinar dacă este aprobat.
După ce este aprobat, medicul școlar sau medicul de familie, profesorii, cât și dirigintele trebuie să elaboreze rapoartele necesare.