Ce riscă elevii care folosesc telefoanele mobile la ore. Româncă profesoară în Germania: „Am dreptul să le confisc”

0
Publicat:

Stabilită din 2011 în Germania, Miriam Mircea este profesoară de limbi străine la două școli din landul Saxonia, din estul țării, și a explicat pentru „Adevărul” ce sancțiuni riscă elevii care folosesc telefoanele mobile la ore.

Miriam Mircea este stabilită din 2011 în Germania FOTO Liliya Smirnaki
Miriam Mircea este stabilită din 2011 în Germania FOTO Liliya Smirnaki

Spre deosebire de România, unde interzicerea telefoanelor mobile la ore este doar pe hârtie, dar lipsește cu desăvârșire în realitate, în Germania, regula internă privind interzicerea celularelor în timpul orelor se aplică în tot mai multe școli în ultimii ani.

Miriam Mircea predă în sistemul de stat școlar german din 2022, fiind profesoară de engleză, franceză și germană și, totodată, diriginta unei clase a VII-a.

”La școlile la care predau eu, telefoanele mobile sunt strict interzise atât în pauze, cât mai ales la ore și nu este voie să fie folosite în clădire sau în curte. Această regulă este valabilă și pentru profesori și pentru elevi. În foarte rare cazuri, noi, ca profesori, avem voie să permitem folosirea telefoanelor la oră, însă elevii nu au voie să fie online. Părinții sunt cu toții de acord cu această măsură pedagogică. motivul pentru care există această regulă în mai toate școlile este încercarea de a evita cyberbullying-ul. În plus, se încearcă încurajarea conversațiilor în persoană în pauze și mișcarea”, precizează Miriam Mircea.

Până de curând, interzicerea telefoanelor mobile la ore era practicată doar în Bavaria. De câțiva ani, această regulă internă este aprobată și adoptată de tot mai multe școli germane.

Elevii nu au interdicția de a veni cu telefonul la școală, însă acesta trebuie să fie pe mut, nu online și undeva în ghiozdan, nu în buzunare.

Ce sancțiuni riscă elevii germani

”Ce se întâmplă dacă eu văd elevi care în ciuda regulamentului decid să se joace pe telefon sau și mai rău, să intre pe net? Trebuie să le confisc imediat telefonul, să mă duc la secretariat, să le sun părinții și să îl admonestez în scris. Asta dacă elevul cedează telefonul fără discuții. Dacă elevul dorește să “negocieze” sau pur și simplu refuză să îmi dea telefonul, motivând ca e proprietatea lui, mă duc la secretariat și sun părinții, rugându-i să vină să își ia copilul de la școală, acesta lipsind nemotivat. Dacă părinții nu pot veni și sunt de acord, elevul este trimis acasă singur. Telefonul rămâne la școală până a doua zi sau până când decide conducerea școlii”, mai spune Miriam Mircea.

Miriam Mircea predă la două școli în Germania FOTO Studioline Photography Berlin
Miriam Mircea predă la două școli în Germania FOTO Studioline Photography Berlin

Iată și ce sancțiuni riscă elevii germani care folosesc telefoanele în ore.

”Avem următoarele metode: scrisoare din partea școlii trimisă acasă la elev prin poștă, nota scăzută la purtare, dat telefon părinților și în cazuri extreme, cea mai mică notă la materia în timpul căreia elevul a fost prins cu telefonul. Mulți elevi din școlile la care predau eu nu au abonament la telefonul mobil, prin urmare nu prea au cum să intre pe net în timpul orelor”, explică Miriam Mircea.

Absolventă a Universităţii de Vest din Timişoara, specializarea Istorie-Franceză, Miriam are un master în geopolitică şi diplomaţie la aceeaşi universitate. A plecat în Germania acum 13 ani, iar în 2013 a fondat împreună cu Ioana Popescu, care locuieşte în România, prima agenţie românească ce face, în principal, convenţii de benzi desenate, convenţii de gaming. Miriam Mircea vorbeşte fluent franceza, engleza şi germana.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite