Ce este învăţământul profesional dual şi cine poate beneficia de el

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O metodologie de organizare a învăţământului dual va fi publicată în februarie    FOTO: Adevărul
O metodologie de organizare a învăţământului dual va fi publicată în februarie    FOTO: Adevărul

Ordonanţa de urgenţă care a modificat Legea Educaţiei luna trecută a creat un cadru legal pentru organizarea unui al treilea tip de învăţământ profesional. Se numeşte învăţământ profesional dual şi se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii, faţă de învăţământul profesional de doi sau trei ani, care se organizează la sfârşitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a.

Specialiştii din Ministerul Educaţiei au explicat pentru adevărul.ro că noul tip de învăţământ profesional dual este diferit fiindcă se organizează numai la cererea agenţilor economici. Autorităţile educaţionale răspund de asigurarea resurselor umane şi financiare şi organizează formarea teoretică tehnică din şcoală (1-2 zile de studiu pe săptămână), iar angajatorul trebuie să ofere resursele umane şi financiare şi să organizeze formarea practică, de la locul de muncă (3-4 zile).

"Potrivit noilor reglementări, organizarea învăţământului dual se face la cererea agenţilor economici. Mai mult, organizarea, durata, conţinutul programelor de pregătire şi modalităţile de certificare a pregătirii profesionale se stabilesc prin consultarea operatorilor economici. Prin urmare, această formă de învăţământ profesional este complementară celor care funcţionează în prezent, iar OUG 94/2014 oferă cadrul legal în vederea organizării ei, dând deopotrivă posibilitatea agenţilor economici să se implice direct în toate componentele formării forţei de muncă de care au nevoie", a precizat ministerul într-un comunicat de presă.  

Acum că există cadru legal pentru organizarea acestuia, agenţii economici pot să organizeze din toamnă clase de învăţământ dual după cerinţele lor. O metodologie de organizare va fi publicată în februarie, au mai precizat oficiali din minister.

Învăţământul dual se organizează în baza unui contract de muncă

Un element de noutate în cazul învăţământului dual este faptul că acesta se desfăşoară pe baza unui contract de muncă, încheiat între agentul economic şi elev. Forma şi conţinutul acestui contract de muncă urmează a fi definite în metodologia de organizare.

Formele de învăţământ profesional existente în acest moment se adresează unor grupuri diferite. Mai exact, învăţământul profesional cu durata de doi ani se adresează absolvenţilor clasei a IX-a, învăţământul profesional cu durata de trei ani se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, în timp ce învăţământul dual se organizează pentru absolvenţii învăţământului obligatoriu, deci pentru absolvenţii clasei a X-a.

Aşadar, această ultimă formă de învăţământ profesional se adresează  elevilor care au absolvit învăţământul obligatoriu, pentru a obţine competenţele necesare pentru intrarea pe piaţa muncii, oferindu-le astfel o rută alternativă de formare. Într-un fel se aseamănă cu şcolile postliceale care formează profesionişti special pentru piaţa muncii, numai că în loc de o diplomă de absolvire a 12 clase, trebuie să dai dovada absovirii celor 10 clase obligatorii. 

Practic, învăţământul dual oferă absolvenţilor posibilitatea de a intra pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, de a continua pregătirea profesională la un nivel superior de calificare.

De asemenea, la învăţământul dual au acces şi absolvenţii din seriile anterioare care au părăsit sistemul de educaţie după absolvirea învăţământului obligatoriu, fără să-şi finalizeze pregătirea cu o calificare sau fără competenţe care să le ofere oportunităţi de angajare. 


Rată de angajare de peste 90% în rândul primei generaţii de absolvenţi ai şcolii profesionale în sistem dual de la Braşov

Absolvenţii de învăţământ profesional de trei ani nu vor mai fi nevoiţi să îşi echivaleze diplomele în străinătate

Ministrul Educaţiei a aprobat modul de aplicare a programelor pentru cultură generală în învăţământul profesional

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite