CAPACITATE 2020. Evaluarea Naţională debutează la 15 iunie cu prima probă scrisă, sub ameninţarea COVID-19
0
După o pregătire în sălile de clasă timp de două săptămâni, circa 180.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a susţin luni, 15 iunie, prima probă a examenului de admitere la liceu – cea de Limbă şi literatură română.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat că, din materia de examen, a fost eliminată cea care nu a putut fi studiată la şcoală, în semestrul al II-lea din pricina pandemiei de Covid-19.
Pentru a respecta măsurile restrictive impuse de pandemie, anul acesta în clase vor fi repartizaţi maximum zece elevi, cu păstrarea distanţării fizice.
Accesul în incintă al elevilor se va face cu mască sanitară, până la ora 8.30. Elevilor care nu au mască li se vor distribui câte două, gratuit, din partea şcolii. Masca trebuie schimbată dacă elevul stă în şcoală mai mult de patru ore.
Înainte de intrarea în sălile de examen elevilor li se va lua temperatura. Cei care au peste 37,3 grade nu vor fi primiţi în sălile de examen, urmând să susţină testarea în sesiunea specială a Evaluării Naţionale.
Şcolile sunt obligate să asigure circuite sanitare de intrare şi de ieşire sigure pentru elevi şi profesori, precum şi să ia măsuri pentru igienizarea şi dezinfecţia unităţii de învăţământ.
Examenul va începe la ora 9.00. După primirea subiectelor elevii au la dispoziţie 120 de minute pentru a le rezolva. Candidaţilor le este permis să scrie pe foile de examen doar cu cerneală albastră sau pix de aceeaşi culoare, iar pentru realizarea figurilor geometrice pot folosi doar creion negru.
Fraudele şi tentativele, notate cu 1
Potrivit metodologiei, candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu rucsacuri, ghiozdane, sacoşe sau poşete, ei fiind obligaţi să le depoziteze într-un loc indicat de comisia din unitatea de învăţământ. Cei care refuză, nu vor fi primiţi în sălie de examen.
Totodată, sunt interzise orice fel de manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări sau rezumate care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor, precum şi telefoanele mobile, căştile audio sau alte mijloace electronice de calcul sau comunicare care permit conectarea la internet sau la reţelele de socializare.
Candidaţilor le este interzis de asemenea să comunice cu exteriorul, să copieze sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale. Candidaţii care încalcă regulile sunt eliminaţi de la proba respectivă pentru fraudă sau tentativă de fraudă şi primesc nota 1 pe lucrarea scrisă.
Candidaţii care vor să predea lucrările înainte de expirarea timpul maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.
La părăsirea sălii, toţi candidaţii predau odată cu lucrările scrise şi foaia cu subiectele de examen. Examenul va avea loc sub supraveghere audio-video. În fiecare sală de examen, va fi minimum un profesor asistent de altă specialitate decât cea pentru care se susţine examenul. Baftă!
Calendarul Evaluării Naţionale 2020
15 iunie – proba scrisă de Limba şi literatura română
17 iunie – proba scrisă la matematică
18 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă
22 iunie (până la ora 14.00) – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor
22 iunie (între orele 16:00-19:00) – 23 iunie (ora 8:00-ora 12:00) - Depunerea contestaţiilor
23-26 iunie - Soluţionarea contestaţiilor
27 iunie - Afişarea rezultatelor finale
Calendarul sesiunii speciale de la Evaluarea Naţională 2020
29 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română
30 iunie – proba scrisă la Matematică
1 iulie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă