CAPACITATE 2013 Părinţii pot depune contestaţiile până sâmbătă, la ora 22:00
0Elevii şi părinţii vor putea contesta primele note de la Evaluarea Naţională 2013, sâmbătă, 29 iunie, timp de şase ore în loc de patru ore, câte erau stabilite iniţial. Astfel, primele rezultate vor fi afişate la avizierele şcolilor sâmbătă, până la ora 16:00, iar contestaţiile se depun între 16:00 - 22:00, potrivit unei modificări aduse de Ministerul Educaţiei, la solicitarea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România.
Ministerul Educaţiei (MEN) a decis, prin ordin de ministru, prelungirea cu două ore a intervalului orar alocat pentru depunerea contestaţiilor la Evaluarea Naţională: cererile de recorectare a lucrărilor la Română sau la Matematică de la Evaluarea Naţională 2013 pot fi depuse sâmbătă, 29 iunie, între orele 16.00 - 22.00.
„Modificarea a fost decisă în urma solicitării venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea din România, care a precizat Ministerului Educaţiei, printr-o adresă, că enoriaşii săi respectă ziua de sâmbătă ca pe una de repaus şi de sărbătoare religioasă şi nu pot întreprinde nici un fel de alte activităţi laice, până la apusul soarelui“, se arată într-un comunicat al MEN.
Ministerul motivează decizia, precizând că respectă drepturile garantate de Constituţia României şi de legile statului român privind libertatea de conştiinţă şi asigurarea de şanse egale tuturor elevilor, indiferent de cultul de care aparţin aceştia.
În urma rezolvării contestaţiilor, rezultatele finale de la Evaluarea Naţională 2013 se vor afişa la avizierele şcolilor pe 3 iulie, iar completarea fişelor de înscriere la liceu se va face între 5-9 iulie, urmând la listele cu elevii repartizaţi să fie afişate în şcoli pe 17 iulie.
Erori în baremul de corectare de la Matematică
Evaluarea Naţională s-a încheiat joi, 29 iunie, cu proba de la Matematică, unde elevii au primit subiecte uşoare, însă baremul a fost greşit, spun profesorii. La punctul 3 de la Subiectul al doilea, unde li se dă elevilor următoarea problemă:
„Ana şi Bogdan au împreună 7 mere, iar Ana şi Călin au împreună 8 mere. Determinaţi câte mere are Ana, ştiind că, împreună, cei trei copii au 12 mere“, baremul de rezolvare punctează cu trei puncte câte mere are Călin şi cu două puncte câte mere are Ana, deşi în cerinţă nu li s-a cerut elevilor să determine câte mere are Călin.
„Este greşit baremul, pentru că în rezolvarea exerciţiului nu îl interesează pe elev câte mere are Călin, cerinţa spune clar că trebuie să afle câte mere are Ana. Într-o problemă nu eşti obligat să rezolvi totul, ci numai ceea ce ţi se cere“, a spus profesorul Adrian Manu, de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Capitală, care a rezolvat în direct la Adevărul Live, subiectele de la matematică.
Un alt profesor de matematică, Oana-Maria Chioveanu, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu“ a rezolvat în premieră subiectele tot la Adevărul Live, joi dimineaţă, iar metoda prin care a ajuns la rezultatul cerut în cerinţa de la punctul 3, Subiectul II, este tocmai una care nu presupune aflarea numărului de mere pe care le are Călin.