Băieţelul care mângâie clapele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iulian Noajă din Filiaşi (Dolj) are 12 ani, iar de la 5 ani cântă cu pasiune la orgă şi acordeon, însă nu are bani să participe la concursuri. Elev în clasa a VI-a, Iulian provine dintr-o familie modestă, dar are un plan îndrăzneţ: vrea să ajungă unul dintre cei mai buni muzicieni din ţară.

Munceşte mult pentru a-şi îndeplini visul şi repetă chiar şi câte şase ore pe zi. Spune că vrea să fie aplaudat de mii de oameni. „Chiar dacă am 12 ani, sunt gata să fac sacrificii pentru a ajunge cunoscut. În faţa publicului mă simt cel mai bine. Deşi uneori am emoţii, încerc să fac totul ca la carte", spune zâmbind micul muzician Iulian Noajă.

Părinţii n-au bani să-l ajute

De câteva luni, tatăl lui Iulian este şomer, iar mama lui cântă în corul unei biserici din Filiaşi, posibilităţile lor financiare fiind extrem de reduse.

„Pentru a-i cumpăra lui Iulian o orgă, soţul meu a mers anul trecut să muncească în Spania. Iulian era atât de fericit când a primit-o, încât ne-a promis că face tot posibilul să fim mândri de el când va creşte. Noi nu avem bani să îl trimitem la concursuri în ţară. Toate diplomele pe care le are le-a obţinut aici, în oraş. Le păstrează cu sfinţenie. Chiar am văzut cum le strânge la piept", a spus Elena Noajă, mama copilului.

Pregătit gratuit de profesorii săi

Valentin Florescu, directorul Casei de Cultură din Filiaşi, şi Paula Sâmbrin, una dintre profesoarele lui Iulian, au remarcat aptitudinile muzicale ale băiatului. Pentru că părinţii nu puteau plăti orele, cei doi, convinşi că talentul lui Iulian trebuie valorificat, au decis să îl pregătească voluntar pe micuţ. „Este păcat ca un astfel de talent să se irosească.

Dacă nu se va face ceva pentru el, harul acestui copil se va pierde. Familia nu-şi poate permite să îl trimită la un liceu de muzică", a spus Valentin Florescu, directorul Casei de Cultură din Filiaşi.

Iulian Noajă este unul şi dintre cei mai buni elevi din clasa lui de la şcoală. Are 20 de premii pe care le-a obţinut la concursuri de matematică şi de limba română. „Îmi place să citesc şi de aceea aproape zilnic merg la bibliotecă", spune băieţelul.

Problemele financiare ale părinţilor împiedică mai mulţi copii şi tineri cu talent la muzică sau arte plastice să-şi valorifice pe mai departe aptitudinile. Ei au nevoie de bani pentru a-şi cumpăra instrumente de cântat sau ustensile pentru pictat, dar şi pentru a participa la concursuri în ţară sau în străinătate.

Sprijin financiar pentru artiștii în devenire

Printre organizaţiile care‑i ajută pe artiştii în devenire, se află şi Fundaţia „Principesei Margareta a României".  Organizaţia oferă burse de studiu şi promovează artişti aflaţi la început de carieră, care au nevoie de sprijin financiar.

Proiectul se adresează tinerilor muzicieni şi artişti plastici, cu vârste între 14 şi 24 de ani, elevi sau studenţi la şcolile şi universităţi de muzică şi arte plastice din Bucureşti. Candidaţii se pot înscrie în acest program la începutul fiecărui an, după cum arată site-ul www.fpmr.ro.

"În faţa publicului mă simt cel mai bine. Deşi uneori am emoţii, încerc să fac totul ca la carte."
Iulian Noajă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite