Ateliere gratuite de educaţie muzicală pentru 100 de studenţi şi profesori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 19-20 noiembrie, Borbála Szirányi, profesoară la Academia de Muzică Franz Liszt din Ungaria vine la Bucureşti pentru a susţine o serie de ateliere de educaţie muzicală în cadrul proiectului Cultură prin muzică.

Cursurile cu acces gratuit vor avea loc la ARCUB Batişte şi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (UNMB) şi prezintă pentru prima dată în România principiile Kodály de educaţie muzicală, elaborate de compozitorul Zoltán Kodály în anul 1935. Interesat de dezvoltarea aptitudinilor muzicale de la vârste fragede, acesta a transformat lecţia tradiţională într-o experienţă vie în care predominau metodele active de învăţare (jocurile, cântatul vocal acompaniat de mişcări corporale, notarea ritmului prin linii, indicarea înălţimii sunetelor cu ajutorul degetelor, folosirea instrumentelor de percuţie etc).

Gândite pe structura unor ateliere deschise care să le ofere studenţilor UNMB, dar şi cadrelor didactice care profesează în domeniu posibilitatea de a aprofunda metodologia Kodály, cursurile sunt aşteptate cu interes în Bucureşti. Peste 100 de studenţi, învăţători, educatori, profesori de muzică şi muzicieni s-au înscris la ateliere Kodály din 19 şi 20 noiembrie, dornici să transforme Muzica într-o materie atractivă pentru cei mici.

„Vorbim despre o generaţie multitasking. Astăzi, un copil se joacă cu telefonul, vorbeşte online cu un prieten şi mănâncă rapid ceva, în timp ce pe fundal se aude muzică. Este foarte dificil să le captezi atenţia şi să-i determini să se concentreze. Copiii sunt foarte sensibili şi îţi dai seama imediat dacă le place sau nu. Nu e suficient să iubim materia pe care o predăm - Muzica -, ci trebuie să îi iubim pe copii şi să credem că, prin ceea ce îi învăţăm, reuşim să aducem o schimbare în vieţile lor”, a declarat dr. László Norbert Nemes, directorul Institutului Kodály din Ungaria la conferinţa de lansare a proiectului „Cultură prin muzică”. 

Borbála Szirányi (n. 5 mai 1974) are ca specializare educaţia muzicală şi dirijatul coral, fiind absolventă a Academiei de Muzică Liszt Ferenc din Ungaria, în anul 1997. Colaborarea cu Institutul Kodály a început în anul 1999, prin iniţierea unor lecţii demonstrative. Din anul 2000, Borbála Szirányi a predat în mod regulat ca profesor invitat în cadrul Conservatorului Central de Muzică din Beijing unde programul Kodály a fost lansat sub îndrumarea ei. Ulterior, ea a predat cursuri Kodály în Shanghai (2001), Canton (2005, 2006), Dublin (2013, 2014), Singapore (2013, 2014) şi în Ţara Galilor (2015).

Înscrierile la atelierele demonstrative Kodály au avut loc în perioada 19 octombrie – 12 noiembrie.

Proiectul „Cultură prin muzică” este finanţat printr-un grant acordat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, în cadrul Fondului Bilateral Naţional gestionat de Ministerul Fondurilor Europene. Cofinanţarea este asigurată de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite