Antrenorul de campioni care a așteptat 17 ani un post de profesor

0
Publicat:

Marius Nicoară a descoperit rețeta succesului în atletism. De peste 14 ani pregătește copii și tineri care se dezvoltă sănătos prin metodele sale de antrenament, în timp ce vârfurile ajung în topul ierarhiilor la diferite probe.

Marius Nicoară alături de doi dintre elevii săi FOTO arhiva personală
Marius Nicoară alături de doi dintre elevii săi FOTO arhiva personală

Marius Nicoară, profesor-antrenor de atletism la Clubul Sportiv Școlar din Galați, este unul dintre cei mai titrați campioni la atletism din România. Când era copil a trecut prin toate sporturile ca să descopere ce i se potrivește mai bine.

A făcut cinci ani de handbal de performanță, iar antrenorul pe care îl avea atunci l-a sfătuit să meargă la atletism pentru că are calități care îl recomandau pentru această disciplină sportivă. A început să alerge cu un bun prieten, Claudiu Mereuță, actualul decan al Facultății de Educație Fizică și Sport de la Galați, și s-a antrenat cu Ștefania Constantin, prima antrenoare a cunoscutei atlete Fița Lovin, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

În 1983 obținea primele sale medalii balcanice la juniori, dar palmaresul lui este mult mai spectaculos. Are nenumărate medalii câștigate la campionatele județene, naționale, la Balcaniade și competiții europene, în special la probele de cros.

La un moment dat a ajuns în topul primilor trei atleți din țară la probele de 3.000 și 5.000 de metri și a fost selectat de Steaua, cel mai titrat club la acea vreme. Ca să urmeze Facultatea de Educație Fizică din București a fost nevoit să plece de la Steaua, pentru că era regulă atunci: cine face o facultate nu poate face sport de performanță.

A obținut ulterior al doilea timp (8 minute și 15 secunde) din istoria Galațiului la proba de 3.000 de metri, neegalat până astăzi.

Selecția copiilor

Pentru că a scăzut foarte mult vârsta de selecție a copiilor, este foarte greu să decidă care dintre ei are talent și potențial să performeze la 7-8 ani, de pildă. „E nevoie de o pregătire specifică de atletism cam de doi ani, după care, dacă are calități, poate merge mai departe“, explică Marius Nicoară pentru „Weekend Adevărul“. Sunt și excepții: un copil de 12 ani pe care l-a pregătit timp de 10 luni a ajuns vicecampion național la atletism.

Există și riscuri: fiind vorba de copii, se plictisesc repede și fie abandonează, fie trec la alte sporturi, cum este fotbalul, crezând că vor reuși să se impună și acolo, dar se lovesc repede de realitatea că nu poți deveni la fel de bun într-un timp scurt, iar în final renunță la sport.

Selecția copiilor talentați este un proces care durează ani de zile FOTO arhiva personală
Selecția copiilor talentați este un proces care durează ani de zile FOTO arhiva personală

„Ca să aduci un sportiv în vârf, la nivel de top în țară, durează între 6 și 8 ani. Chiar dacă la Galați nu sunt condiții de pregătire ca în alte orașe, avem totuși rezultate“, ține să remarce profesorul. Urmărește permanent să îi obișnuiască pe copii cu efortul și să le inspire dragostea pentru alergat.

Dacă le intră în sânge și văd că evoluează atât ei, cât și părinții, care trebuie să îi susțină în ceea ce fac, atunci apar și rezultatele.

„Aveam un copil care nu știa nici măcar să calce corect, iar după patru luni este foarte încântat pentru că de la o săptămână la alta stabilește noi recorduri personale. Este ceva extraordinar pentru cineva care acum un an nici nu voia să alerge“, spune Marius Nicoară.

Rețeta corectă de antrenament

Selectează copii și din școli, dar se întâmplă de multe ori ca cei pe care îi simte că au talent să nu îi lase părinții să facă atletism sau sunt legați de alte sporturi. De aceea, se axează pe copiii care vor să facă mișcare și se orientează spre atletism, iar de acolo începe selecția.

„La atletism, probele de alergare sunt pe vârste, iar distanțele încep să crească gradual. Dacă copiii nu fac pregătire constantă, nu evoluează“, punctează simplu antrenorul de atletism.

Pregătirea se face și în aer liber, inclusiv iarna, iar avantajele pentru copii și adolescenți sunt multiple. În primul rând, se călesc și nu se mai îmbolnăvesc așa ușor, în condițiile în care din ce în ce mai mulți tineri preferă să stea mai mult în casă și să se joace pe telefon sau la calculator.

Profesorul personalizează antrenamentul pentru fiecare dintre elevii săi FOTO arhiva personală
Profesorul personalizează antrenamentul pentru fiecare dintre elevii săi FOTO arhiva personală

Mulți dintre cei care se antrenează cu el nu vor face performanță, dar vor avea ulterior o viață sănătoasă ca adulți. „Primul lucru pe care îl fac este să îi corectez. Mă refer la cum să pășească, de pildă. 90% din copiii care vin la noi au o creștere rapidă și corectă. Se dezvoltă anumite zone din corp diferit față de alte sporturi, cum este creșterea în înălțime“, explică Marius Nicoară.

Profesorul vorbește și despre câteva secrete ale antrenamentului corect. Pregătirea trebuie urmărită permanent, iar etapele nu trebuie sărite. Dacă sportivii și chiar cei care practică acest sport ca amatori încep cu probe lungi mult prea devreme, organismul se va uza prematur și vor fi nevoiți să renunțe mai repede decât ar fi fost cazul la alergat.

GALERIE FOTO MARIUS NICOARĂ

În doi-trei ani încep să se accidenteze și sunt forțați să pună ghetele în cui. De asemenea, dacă nu se aplică metoda corectă de antrenament, pasionații de atletism constată că evoluează până la un punct, pe care apoi nu îl mai pot depăși.

Cum se crește un campion

De peste 14 ani, profesorul Nicoară este dedicat predării pașilor corecți ai atletismului, atât pentru binele celor mici, dar și pentru performanță. „Am luat prima generație de copii, pe care i-am crescut până în clasa a XII-a“, își amintește cu emoție antrenorul.

Rezultate remarcabile din acea generație a obținut Iulian Melniciuc, cel mai bun atlet de fond și semifond din Galați în prezent, cu multiple medalii și la probele de 3.000, 5.000 de metri și cros. Este vicecampion național la tineret la semimaraton, fiind în primii cinci sportivi pe țară la probele de semimaraton și cros.

Un alt exemplu despre ce poate face Marius Nicoară cu elevii săi este Valentin Toma, un tânăr pe care l-a descoperit când era în clasa a XI-a, la o competiție de alergare montană. După doi ani de pregătire la Clubul Sportiv Școlar de la Galați, a fost legitimat la Steaua, iar în acest an a participat la Campionatul european de alergare montană și s-a calificat apoi și la Campionatul mondial din Thailanda.

Marius Nicoară a obținut rezultate remarcabile cu copiii pe care i-a pregătit FOTO arhiva personală
Marius Nicoară a obținut rezultate remarcabile cu copiii pe care i-a pregătit FOTO arhiva personală

O echipă de fete de la Liceul Sportiv din Galați a devenit vicecampioană națională la cros la categoria lor de vârstă (clasa a VI-a), iar exemplele pot continua cu numeroși copii pe care i-a instruit de-a lungul anilor și au performat.

De asemenea, Nicoară participă și la competiții montane alături de sportivii pe care îi pregătește – pentru că în Galați nu sunt condiții pentru acest gen de concursuri, în fiecare weekend pleacă cu ei la Măcin, peste Dunăre, la câțiva kilometri de oraș.

17 ani de așteptare

În 1984, Marius Nicoară a fost partenerul de pregătire al celebrei Fița Lovin în perioada în care a obținut rezultatele remarcabile la nivel internațional, cum este medalia de bronz la 800 de metri la Olimpiada de la Los Angeles.

S-a transferat apoi la Oțelul Galați și a continuat să performeze, dar neavând condițiile de pregătire de la Steaua, au apărut problemele de sănătate. „Erau restricții alimentare, nu se găseau alimente, nu puteam să ne hrănim normal și vitaminizarea era proastă“, explică Marius.

Profesorul a obținut numeroase medalii și la seniori FOTO arhiva personală
Profesorul a obținut numeroase medalii și la seniori FOTO arhiva personală

În acest context, a făcut hepatită și nu a reușit să se refacă total, pentru ca în 1988 să se îmbolnăvească din nou, iar asta a însemnat sfârșitul carierei sale sportive.  Timp de șase ani nu a mai putut practica atletismul de performanță și a intrat în învățământ.

A predat mai întâi educație fizică la multe licee din Galați și a fost nevoit să aștepte 17 ani ca să prindă un post de antrenor de atletism în Galați, dar a meritat. În 1994 s-a reapucat de antrenamente și a obținut din nou rezultate notabile, dar la seniori, fiind multiplu medaliat la probele de 1.500 de metri (două recorduri balcanice) și la 5.000 de metri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite