ACORD Seismologii români, trimişi la cursuri de perfecţionare în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul delegat Mihnea Costoiu, alături de specialiştii japonezi de la Agenţia Meteo din Kyoto          FOTO: edu.ro
Ministrul delegat Mihnea Costoiu, alături de specialiştii japonezi de la Agenţia Meteo din Kyoto          FOTO: edu.ro

Specialiştii români în seismologie s-ar putea perfecţiona în Japonia, prin sesiuni de pregătire organizate în baza unui parteneriat între autorităţile de cercetare din cele două ţări, discutat miercuri de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, la Kyoto.

Parteneriatul a fost discutat, miercuri, de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, şi ministrul japonez pentru politici ştiinţifice şi tehnologice, Ichita Yamamoto, cu ocazia Forumului Ştiinţei şi Tehnologiei în Societate, care se desfăşoară în oraşul japonez Kyoto, informează Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Propunerea de cooperare presupune schimburi de informaţii ştiinţifice, expertiză şi specialişti, dar şi sesiuni de pregătire pentru fizicienii români, se mai arată în comunicatul MEN.

Cu ocazia acestei vizite, Costoiu a vizitat Japan Meteorological Agency, instituţie specializată în studierea fenomenelor meteorologice, cu predilecţie a celor seismice şi vulcanice, şi implementarea de soluţii tehnice privind avertizarea populaţiei cu privire la posibilitatea producerii unor cataclisme.

Programe de educaţie a populaţiei, modelul nipon

În cadrul acestei vizite, ministrul delegat român s-a întâlnit cu directorul general al Departamentului de Seismologie şi Vulcanologie, Toshihiko Hashida, care a făcut o prezentare a Centrului naţional de date şi a sistemelor de alertă antiseismică în situaţii de cutremure sau tsunami din Japonia.

Mihnea Costoiu a apreciat programele de educaţie a populaţiei derulate de Japonia, precum şi sistemele de alertare prezentate de experţii niponi, exprimându-şi dorinţa ca acestea să fie adoptate ca exemple de bună practică în ţară noastră, propunerea de colaborare fiind agreată, potrivit MEN.

Subiectul seismelor este unul de actualitate în România, în contextul seriei de cutremure din judeţul Galaţi, dar şi al celui de 5,5 grade pe scara Richter produs duminică dimineaţă în Vrancea, cel mai mare din ultimii patru ani.


Deşi mic, cutremurul de duminică seamănă cu cel din 1977. „Deocamdată nu s-a terminat activitatea de replici”

Considerat de seismologi unul mic, cutremurul cu magnitutidea de 5,5 pe scara Richter, înregistrat duminică, s-a resimţit pe o arie foarte întinsă, cum de regulă numai un seism cu magnitudinea mare se simte. Acesta ar putea fi un preşoc pentru un cutremur mai mare, susţin seismologii.

UPDATE Experţii explică: cutremurele din Galaţi nu au legătură cu seismul care a avut loc în Vrancea

Cutremurele înregistrate în ultima perioadă în zona comunei Izvoarele, din judeţul Galaţi, au cauze naturale, existând un stres puternic în scoarţa terestră, astfel că plăcile tectonice "se împing unele în altele", iar fenomenul nu poate fi oprit, arată experţii prezenţi în zonă pentru cercetări.

Directorul Institutului de Fizică a Pământului: Nu există legătură între exploatări şi cutremurele din Galaţi

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) Mircea Radulian a declarat, luni, că nu există o influenţă a exploatărilor de la Galaţi asupra activităţii seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite