FOTO Banii Băncii Mondiale, investiţi în şcoli-fantomă. Unităţi de învăţământ din Ialomiţa, modernizate şi părăsite
0În Ialomiţa există şi şcoli complet reabilitate, dar nefuncţionale. Potrivit datelor oficiale, patru astfel de şcoli în care au fost investite fonduri oferite de Banca Mondială vor rămâne închise pentru totdeauna. Cea mai cunoscută dintre acestea este şcoala din satul Frăţileşti, comuna Săveni, care a funcţionat până anul trecut. Realizarea acestui obiectiv a costat peste 200.000 de lei.
Un eşec asumat
La debutul acestui an şcolar, noul inspector general şcolar Ileana Condruţ se declara adepta plăţii datoriilor istorice ale instituţiei. „Am mers pe un principiu care mi se pare sănătos, respectiv plata arieratelor. De aceea nu vom mai face alte investiţii până când nu vom reuşi să plătim datoriile scadente“, declara ea.
Ulterior, sechelele politicii şcolare defectuoase a Inspectoratului Şcolar aveau să apară mai repede decât ne-am fi dorit.
Un raport al Instituţiei Prefectului Ialomiţa confirma faptul că vechile şantiere şcolare rămân deschise, că igienizarea unităţilor şcolare este deficitară, iar multe dintre grupurile sanitare (bunăoară, cel de la Liceul Tehnologic Căzăneşti) sunt inutilizabile pe timp de iarnă.
La aceste deficienţe se adaugă şi balastul moştenit din anul precedent, respectiv cele 4 şcoli reabilitate din vistieria Băncii Mondiale, care anul acesta rămân închise.
Este vorba despre Şcoala Ivăneşti, desfiinţată în 2009, pe care autorităţile locale speră să o utilizeze ocazional „doar pentru activităţi culturale”, şcoala primară Armăşeşti, reabilitată în 2009 de World Vision, în care funcţionează o grădiniţă, şcoala din Cotorca, închisă în 2010 şi şcoala de la Frăţileşti, care a funcţionat până anul trecut. „Este adevărat că s-au investit fonduri, aparent nejustificat. Vom încerca, acolo unde unităţile au fost închise, să le dăm o altă utilitate!”, a mai declarat Ileana Condruţ.
Şcoala părăsită de la Frăţileşti
Frăţileşti este un sat aflat la cîţiva kilometri de Săveni, o comunitate care numără cam 200 de suflete şi 34 de copii de vârstă şcolară. Şcoala a fost reabilitată în 2010, cu sprijinul Băncii Mondiale, şi a fost predată la cheie.
Valoarea investiţiei s-a ridicat la aproximativ 200.000 de lei. Însă investiţia a fost una cu ghinion, căci în şcoală nu se mai învaţă de anul trecut. Acum cei 35 de copii de vârstă şcolară, din sat, dintre care 4 merg încă la grădiniţă, fac naveta cu autobuzul şcolar la Şcoala Săveni.
Şcoala din Săveni a fost redeschisă anul acesta după ce vreme de 5 ani s-a aflat în renovare. Cea de la Frăţileşti, probabil, nu va mai fi deschisă niciodată. „Noi încercăm să identificăm resurse financiare pentru deschiderea grădiniţei în spaţiul unde a funcţionat şcoala pe perioada renovărilor. Aceasta este prioritatea noastră“, ne-a declarat Luminiţa Trifan, directorul Şcolii Săveni, pentru ziarul Independent.
La Frăţileşti, peste drum de şcoală, o femeie priveşte de peste gard la noi. Are doi copii, unul în clasa a III-a şi unul în clasa 0. „Sunt alte şcoli dărăpănate şi se învaţă. Acum au luat tot şi au dus la Săveni. Bănci, rechizite, tot... Întâi au fost 9 copii, apoi n-au mai rămas nici ăia. Acum, ce să facem?, ne uităm la ea cum se dărâmă!» ne spune femeia.
În curtea şcolii, inundată de bălării, Luciana şi Luminiţa se dau în leagăn. Leagănul e de plastic, după normele europene. Luciana e clasa a III-a, Luminiţa e la grădiniţă „şi nu vorbeşte, că nu-i place”. O întrebăm dacă îşi mai aduce aminte cum e înăuntru: „Mi-aduc minte şi mi-e dor de şcoala mea. La Săveni nu îmi place, că sunt copii mari şi mă împing pe scări.”