Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” a cerut retragerea titlului de doctor lui Robert Negoiţă. Primarul spune că nu regretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Negoiţă FOTO Marian Iliescu
Robert Negoiţă FOTO Marian Iliescu

Comisia de etică a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza"  stabilit că lucrarea care i-a adus primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, titlul de doctor este plagiată şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul, potrivit News.ro. Pe de altă parte, Negoiţă susţine că regretă doar că s-a lăsat atras de „moda” titlurilor academice.

UPDATE Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a scris, duminică pe Facebook că nu regretă dacă îi va fi retras titlul de doctor, ci faptul că s-a lăsat tentat, în trecut, de "moda" titlurilor academice.

„Comisia de etică a Academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acet lucru se va întâmplă, cu atât mai mult cu cât îmi dau seamă că, în parcursul meu din administraţia publică, cele mai importante au fost cunoştinţele dobândite practic.

Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această «modă» a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectivă academică”, a scris Negoiţă pe Facebook.

"Acum două zile (joi, n.r.), Comisia de etică a emis un punct de vedere legat de teza domnului Negoiţă, în sensul în care recunoaşte că este un plagiat şi am solicitat comisiei de specialitate din CNATDCU retragerea titlului de doctor. Evident, comisia de specialitate de la CNATDCU urmează să se pronunţe asupra solicitării noastre şi veţi afla cu siguranţă rezultatul final", a spus Daniel Torje, potrivit News.ro

Potrivit PressOne, lucrarea lui Negoiţă constă numai din texte copiate, respectiv articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.

Robert Negoiţă (44 de ani) a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Teza de doctorat, în analiză la CNATDCU

Pe 13 iunie 2016, la secretariatul Unităţii Executiv pentru Fianţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) a fost depusă o sesizare privind nerespectarea standardelor de etică profesională în cazul tezelor de doctorat ale primarilor Florentin-Costel Pandele şi Robert Negoiţă.

Pe 30 iunie, preşedintele CNATDCU, academicianul Viorel Barbu, declara că dosarele sunt deja în lucru.

„Mai avem în continuare încă 10 dosare. Avem un dosar de la doamna Banu Doina Petrescu de la Universitatea Petrol Gaze, care este în lucru; urmează un dosar pentru domnul Oprea Gabriel, Universitatea din Bucureşti, care este în lucru tot la Comisia de Ştiinţe Juridice; domnul Stanisoara Mihai de la Academia Naţională de Informaţii, domnul Licu Bogdan de la Ştiinţe Militare şi Informaţii, domnul Ontanu Niculai de la aceeaşi instituţie, doamna Radu Loredana Claudia, doamna Popescu Adela Loredan, domnul Parvu Dumitru de la Academia de Poliţie Al Cuza, domnul Toba Petre de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, domnul Pandele Costel, Universitatea de Apărare Carol Davila, Negoiţă Robert de la Academia de Poliţie Al Cuza”, a spus Barbu.

Fostul premier, Victor Ponta, conduce lista doctorilor falşi

Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a recomandat la sfârşitul lunii trecute retragerea titlului de doctor al fostului ministru, iar pe 30 iunie, Consiliului General al CNATDCU a avizat cu 34 de voturi şi o abţinere raportul acesteia. În schimb, Ponta a contestat pe 15 iulie verdictul de plagiat dat tezei sale de doctorat, motivând că lucrarea sa de doctorat a respectat legislaţia în vigoare de la data redactării. Totodată, Ponta susţine că propunerea de retragere a titlului este o decizie politică a ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru

Cum poţi rămâne fără doctorat

Potrivit regulamentului CNATDCU, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris instituţia cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională cu privire la existenţa plagiatului în cadrul unei teze de doctorat.

CNATDCU trebuie să se pronunţe asupra sesizărilor în termen de 45 de zile. Decizia Consiliului poate fi contestată în 10 zile, iar CNATDCU dispune apoi de 10 zile pentru analiza acesteia. Ministrul Educaţiei este obligat, în cazul în care CNATDCU propune retragerea titlului de doctor, să emită ordinul de retragere a titlului şi eventualele sancţiuni pentru şcolile doctorale.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite