200 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru sprijinirea elevilor care se pregătesc pentru Bac şi facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii vor fi folosiţi pentru a-i încuraja pe elevi să nu abandoneze şcoala FOTO Adevărul
Banii vor fi folosiţi pentru a-i încuraja pe elevi să nu abandoneze şcoala FOTO Adevărul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că Banca Mondială a aprobat la începutul acestei săptămâni un împrumut de 200 milioane de euro pentru Proiectul privind învăţământul secundar care urmează a fi implementat de Ministerul Educaţiei în următorii şapte ani. Printre altele banii vor fi folosiţi pentru finanţarea liceelor care au nevoie să-şi ajute elevii care se pregătesc pentru bacalaureat şi admiterea în învăţământul superior.

„Banca Mondială a sprijinit Ministerul Educaţiei şi Guvernul României încă din anii ’90, prin proiecte care au vizat reabilitarea şcolilor şi creşterea calităţii învăţământului preuniversitar, în general, şi a celui din mediul rural, în particular. A sprijinit, de asemenea, prin asistenţă tehnică şi studii relevante reformele din învăţământul superior, finanţarea pe elev în sectorul preuniversitar, dezvoltarea învăţământului românesc, în ansamblu”, a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.

Proiectul privind învăţământul secundar (Romania Secondary Education Project - ROSE) are ca obiective principale creşterea ratei de tranziţie de la învăţământul secundar superior la învăţământul terţiar, respectiv sporirea şanselor studenţilor români de a finaliza cu succes studiile universitare. 

Concentrându-se pe şcoli cu un procent redus de promovare la examenul de bacalaureat şi pe grupuri de elevi şi studenţi expuşi riscului de nepromovare, cu accent pe cei din grupuri dezavantajate, activităţile din cadrul proiectului vor urmări reducerea abandonului şcolar şi universitar, precum şi creşterea numărului absolvenţilor de învăţământ superior.

Ce va face ministerul cu banii

Activităţile includ finanţări acordate liceelor pentru a veni în sprijinul elevilor care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat şi admiterea în învăţământul superior şi care au nevoie de cursuri suplimentare de pregătire, consiliere şi îndrumare. 

De asemenea, va fi acordat sprijin şi pentru acţiuni extracuriculare sau pentru dotări. Pe lângă intervenţiile directe de la nivelul unităţilor de învăţământ, proiectul vizează şi intervenţii sistemice, cum ar fi revizuirea programelor şcolare, perfecţionarea cadrelor didactice şi revizuirea unor aspecte legate de cadrul naţional de evaluare şi examinare menite a îmbunătăţi calitatea educaţiei în ciclul secundar superior. 

Suplimentar, universităţile publice vor primi finanţări pentru derularea unor activităţi de pregătire suplimentară, tutoriat, coaching, programe de vară tip „punte“ între licee şi universităţi, precum şi pentru dezvoltarea unor centre de învăţare.

Începând din anul 2013, Banca Mondială a sprijinit şi pregătirea unor strategii în domeniul educaţiei, cum ar fi învăţarea pe tot parcursul vieţii, reducerea ratei de părăsire timpurie a şcolii, învăţământul terţiar, precum şi consolidarea capacităţii instituţionale a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Memorandumul de aprobare a raportului de negociere privind Acordul de împrumut dintre România şi Banca Mondială, în valoare de 200 milioane de Euro în vederea susţinerii implementării acestui proiect, a fost validat în şedinţa de Guvern din data de 25 februarie 2015.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite