Cum pot fi evitate alergiile de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergiile de toamnă pot fi cauzate de ambrozie, de mucegai sau de acarienii din praf. FOTO Shutterstock
Alergiile de toamnă pot fi cauzate de ambrozie, de mucegai sau de acarienii din praf. FOTO Shutterstock

Din cauza temperaturilor ridicate din acest an, plantele au produs mai mult polen şi, iată, alergiile nu au întârziat să se facă simţite. În timp ce sezonul de primăvară s-a confruntat cu un număr mare de alergici la plante şi copacii înfloriţi, sezonul de toamnă se confruntă cu propriul "val" de alergii.

"Temperaturile ridicate din acest an au favorizat plantele să producă mai mult polen, în unele cazuri, de trei sau chiar patru ori mai mult decât de obicei”, a declarat Cliff Bassett, un alergolog din New York.

„Este complicat să pui diagnosticul unei alergii, deoarece, în cele mai multe cazuri, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli. Este, de asemenea, important să te asiguri că oamenii nu sunt pur şi simplu alergici la un animal de companie”, a  declarat alergologul Dean Mitchell, pentru Huffington Post.

Mai jos veţi găsi cele mai comune cauze ale alergiilor de toamnă şi cum să le evitaţi.

Ambrozia

Alergiile de primăvară sunt, de obicei , cauzate de polenul excesiv al florilor şi al copacilor. Din nefericire, ambrozia este planta care polenizează abia la sfârşitul verii, spune Michell. Originară din America de Nord, ambrozia este o plantă care creşte în locuri necultivate, în apropierea parcurilor, a şinelor de tren sau a zonelor ruinate.

Alergia la ambrozie cauzează ceea ce denumim în mod obişnuit „febra fânului”, care, de altfel, are prea puţin de-a face cu fânul sau cu febra.

Simptomele includ semnele clasice ale alergiilor: scurgeri nazale (rinoree), lăcrimarea ochilor sau senzaţia de mâncărime, strănut, tuse, mâncărime sau presiune la nivelul sinusurilor.

Cum se poate evita ambrozia

Polenul poate călători departe – chiar la peste 500 de kilometri de plantă – aşa că este destul de dificil să te fereşti, spune James Sublett, preşedinte al Colegiului American de Alergii, Astm Bronşic şi Imunologie (ACCAI). „Chiar şi poluarea am văzut că apare atât în interiorul oraşelor, cât şi în afara lor – nu o poţi evita.”

Dar există o serie de măsuri care pot atenua simptomele, cel puţin un pic, spune Sublett. Dacă munceşti în grădină, încearcă să porţi o mască de protecţie, sugerează Sublett. În zilele în care bate vântul, atunci când polenul poate fi ridicat, închide toate ferestrele şi uşile. Un filtru de înaltă eficienţă pus în sistemul de aer condiţionat poate captura, de asemenea, particulele de polen.

Mucegaiul

Oamenii tind să se gândească la mucegaiul de interior atunci când vine vorba de alergia la mucegai. În realitate, suntem mult mai expuşi la mucegaiul din aer, spune Sublett. Mucegaiul din aer poate provoca simptome pe tot parcursul anului, însă toamna sporii de mucegai se pot dezvolta pe frunzele căzute şi umede, potrivit portalului WebMD.

Simptomele - cum ar fi strănutul, un nas înfundat, mâncărimi ale ochilor, a nasului sau a gâtului - sunt similare cu cele cauzate de ambrozie.

Cum se poate evita mucegaiul din aer

Cel mai probabil vei întâlni mucegai în aer dacă greblezi frunzele, tunzi gazonul sau tai arbuştii, spune Sublett. Pentru a evita contactul cu mucegaiul din aer, poartă o mască atunci când lucrezi în aer liber.

Acarienii din praf

Acarienii prosperă în vremea caldă şi umedă şi răspândesc ciuperca de mucegai Aspergillus repens. Particulele din excrementele acarienilor provoacă reacţii alergice.

Simptomele sunt asemanatoare cu o alergie la mucegai.

Cum se pot evita acarienii din praf

Aspirarea şi alte acţiuni de curăţare pot ridica praful, aşa că Sublett recomandă din nou punerea unei măşti. Umiditatea din casă trebuie menţinută la un anumit nivel pentru a evita apariţia mucegaiului.

Aerisiţi zilnic, scuturaţi foarte bine aşternuturile de pat şi curăţaţi în mod regulat casa

Știri Interne



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite