Armata României va crește nivelul de reprezentare în misiunea EUFOR. Sute de militari, în măsură să fie desfășurați în teatrul de operații

0
Publicat:

Armata României va crește nivelul de reprezentare în cadrul misiunii prin asumarea, de la începutul anului viitor, a conducerii celei mai importante misiuni multinaționale din Balcanii de Vest, EUFOR ALTHEA, spune ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a explicat câți militari români sunt în măsură să fie desfășurați în teatrul de operații dacă situația de securitate o va impune.

România a suplimentat în 2022 contribuția la EUFOR ALTHEA. FOTO MApN
România a suplimentat în 2022 contribuția la EUFOR ALTHEA. FOTO MApN

 Angel Tîlvăr a continuat, miercuri, 9 octombrie, vizita de informare în Balcanii de Vest, cu o deplasare în Camp Butmir, Sarajevo, unde a avut o întrevedere cu echipele de comandă ale structurilor Uniunii Europene și NATO prezente în acest teatru de operații și o întâlnire cu militarii români care execută misiuni în Bosnia și Herțegovina, în cadrul EUFOR ALTHEA.

„O dovadă a angajamentului ferm al României în Balcani”  

Potrivit MApN, agenda discuțiilor cu comandantul EUFOR ALTHEA, generalul-maior László Sticz, și cu colonelul Bahri Yildiz, adjunctul comandantului Cartierului General al NATO din Sarajevo, a cuprins subiecte referitoare la situația de securitate din Balcanii de Vest, cu accent pe cooperarea strânsă între România și structurile militare internaționale din Bosnia și Herțegovina, evidențiind sprijinul acordat misiunilor UE și NATO în regiune.

„Stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest rămâne o prioritate pentru România, aceasta fiind de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică. Implicarea operațională a țării noastre în acest teatru de operații, în cadrul misiunii Uniunii Europene EUFOR ALTHEA, a cărei comandă o va exercita, din luna ianuarie, generalul-maior Barbu, prezent în delegația noastră de astăzi, reprezintă o dovadă a angajamentului ferm al României în Balcani”, a spus ministrul apărării în cadrul discuțiilor oficiale, potrivit MApN.

Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu militarii români din EUFOR ALTHEA, miercuri, 9 oct. 2024. FOTO MAPN
Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu militarii români din EUFOR ALTHEA, miercuri, 9 oct. 2024. FOTO MAPN

Tot miercuri, ministrul Angel Tîlvăr s-a întâlnit cu militarii români aflați la Sarajevo, dislocați în cea mai importantă bază militară a operației EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina.

Referindu-se la angajamentele asumate de România în ceea ce privește menținerea unui climat de stabilitate și securitate în Balcanii de Vest, Angel Tîlvăr a evidențiat faptul că, după un mandat îndeplinit cu succes de generalul de brigadă Ovidiu Lungu, în calitate de șef de stat major al EUFOR, Armata României va crește nivelul de reprezentare în cadrul misiunii prin asumarea, de la începutul anului viitor, a conducerii celei mai importante operații multinaționale din Balcanii de Vest.

Exercitarea comenzii acestei operații, a apreciat ministrul apărării naționale, va întări prestigiul și va consolida respectul de care se bucură militarii români în cadrul comunității euro-atlantice.

„Prin preluarea comenzii misiunii EUFOR ALTHEA începând cu luna ianuarie a anului viitor, de generalul-maior Florin Barbu, România își reafirmă statutul de principal contributor la forța multinațională de stabilizare dislocată de Uniunea Europeană în Bosnia și Herțegovina", a declarat Angel Tîlvăr.

Întâlnirea ministrului cu militarii români din EUFOR ALTHEA / 9 octombrie 2024. FOTO MAPN
Întâlnirea ministrului cu militarii români din EUFOR ALTHEA / 9 octombrie 2024. FOTO MAPN

În actualul context de securitate volatil din Bosnia și Herțegovina și din regiune, ministrul Tîlvăr și-a exprimat încrederea în capacitatea trupelor românești de a îndeplini sarcinile stabilite prin mandatul EUFOR.

„Am toată încrederea că veți ști să vă dozați eforturile și să vă adaptați fiecărei situații apărute, pentru a putea raporta, la încheierea rotației, misiune îndeplinită”, a mai spus Angel Tîlvăr.

Ministrul le-a mulțumit militarilor aflați în Bosnia și Herțegovina pentru efortul pe care îl depun, departe de țară și de familii, pentru menținerea unui climat de securitate și stabilitate în zonă, „mai ales în condițiile în care prezența contingentului românesc în această țară reprezintă cea mai lungă participare a Armatei României într-un teatru multinațional de operații”:

„Misiunile dumneavoastră, executate aici la standarde impecabile, sunt garanția că și în actualul mediu de securitate, cu multiple provocări, țara noastră este apărată și protejată, iar noi, românii, ne putem trăi acasă viața în siguranță și ne putem crește copiii în pace și normalitate”.

Despre operația EUFOR ALTHEA 

Operația EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluția nr. 1575/2004).

Misiunea succedă operațiilor SFOR și IFOR, desfășurate sub comandă NATO.

Câți militari sunt în măsură să fie desfășurați în teatrul de operații dacă situația de securitate o va impune

Începând cu 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea și consolidarea capacității forțelor armate ale Bosniei-Herțegovina.

„La operația EUFOR ALTHEA participă, în prezent, 24 de state. Detașamentul Armatei României la operația Uniunii Europene în BiH este format din aproximativ 470 de militari dispuși în trei baze, iar peste 700 de militari aflați în țară sunt alocați rezervei operaționale, în măsură să fie desfășurați în teatrul de operații în cel mai scurt timp, dacă situația de securitate va impune acest lucru”, precizează MApN.

Vizita efectuată în teatrele de operații din Balcanii de Vest (Kosovo, 8 octombrie, și Bosnia și Herțegovina, 9 octombrie) face parte dintr-o serie de activități care preced Ziua Armatei României.

Știri Interne

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite