Washingtonul ar putea să renunţe la eforturile de negociere a unui acord de pace în Ucraina: „SUA au și alte priorități”
0Statele Unite vor înceta să mai încerce să medieze un acord de pace Rusia-Ucraina în câteva zile, cu excepţia cazului în care există semne clare că se poate ajunge la o înţelegere, a declarat vineri secretarul de stat american Marco Rubio, potrivit Reuters şi BFMTV.

Vorbind la Paris după întâlnirea cu liderii europeni şi ucraineni, Marco Rubio a declarat că preşedintele Donald Trump nu și-a pierdut interesul față de un acord în Ucraina, dar are multe alte priorităţi în lume şi este dispus să treacă mai departe, dacă nu există semne de progres.
La o zi după reuniunile de la Paris între americani, europeni şi ucraineni, secretarul de stat american a spus că este necesar „să se determine în zilele următoare” dacă pacea este „fezabilă” în Ucraina, subliniind că „Statele Unite au şi alte priorităţi”.
„Trebuie să determinăm în zilele următoare dacă (pacea) este fezabilă sau nu, iar dacă nu este posibilă, trebuie să mergem mai departe", deoarece „Statele Unite au şi alte priorităţi”, a declarat el pe aeroportul Le Bourget din Paris înainte de a se urca în avion.
Marco Rubio consideră că Londra, Parisul şi Berlinul ar putea să ajute şi să facă lucrurile să avanseze. „Cred că Marea Britanie, Franţa şi Germania ne pot ajuta, pot face lucrurile să avanseze şi ne pot aduce mai aproape de o rezolvare. Am găsit ideile lor foarte utile şi constructive”, a spus el.
Primele discuții despre Ucraina între SUA și liderii europenii
Şeful diplomaţiei americane s-a aflat joi la Paris pentru primele discuţii pe tema Ucrainei la care au participat americani, europeni şi ucraineni, într-un moment în care negocierile de încetare a focului iniţiate de Washington stagnează, iar europenii vor să îşi impună vocea.
Preşedintele Emmanuel Macron a salutat pe X „o discuţie pozitivă şi constructivă” privind Ucraina, afirmând că „aceeaşi dorinţă de pace” este împărtăşită de toţi participanţii la discuţii, la mai bine de trei ani de la invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.
„Discuţiile vor continua săptămâna viitoare la Londra”, a anunţat el. „Coordonarea între aliaţi este crucială”, a punctat Macron, într-un moment în care europenii se tem de câteva săptămâni că vor fi marginalizaţi în negocieri, potrivit news.ro.
„Ceea ce este nou (...) este că astăzi, la Paris, Statele Unite, Ucraina şi europenii s-au reunit în jurul aceleiaşi mese” pentru a discuta despre modalităţile de a obţine „o pace justă şi durabilă”, a subliniat şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Noël Barrot, într-un scurt discurs.
La reuniunea din capitala Franței au participat Macron, Rubio, trimisul american Steve Witkoff, ministrul de externe britanic David Lammy, oficiali germani și miniștri ucraineni.
„Este important să ne auzim, să ne rafinăm și să ne clarificăm pozițiile și să lucrăm de dragul securității reale a Ucrainei și a întregii Europe”, a scris Zelenski într-o postare pe X.
„Europenii la masă”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins însă întâlnirea de la Paris, spunând că europenii par să se concentreze pe continuarea războiului.
Franța și Marea Britanie și-au asumat un rol de lider în cadrul unui răspuns european coordonat la apărarea Ucrainei, în timpul conflictului și în orice încetare a focului.
Macron a spus că discuțiile de la Paris au fost „o ocazie foarte importantă pentru convergență”, deoarece toată lumea își dorește „o pace solidă și durabilă”.
Barrot și-a exprimat speranța că întâlnirea de la Londra de săptămâna viitoare va contribui la obținerea unui încetare a focului complet și necondiționat „în viitorul foarte apropiat”.
Atacurile Rusiei, care au ucis recent zeci de oameni, inclusiv copii, în orașele ucrainene, au crescut presiunea pentru noi eforturi diplomatice pentru a pune capăt conflictului.
Zelenski l-a acuzat mai devreme pe Witkoff că „a răspândit narațiunile rusești”, după ce trimisul american a sugerat un acord de pace cu Rusia care depinde de statutul teritoriilor ocupate ale Ucrainei.
„Cred că Witkoff a preluat strategia părții ruse”, a spus Zelenski reporterilor.
„Cred că este foarte periculos, pentru că el răspândește conștient sau inconștient, nu știu, narațiuni rusești”.
Witkoff a spus săptămâna aceasta că Putin a fost deschis către „pace permanentă” după discuțiile cu șeful Kremlinului de la Sankt Petersburg, a treia întâlnire de când Trump s-a întors la Casa Albă în ianuarie.
„Progrese bune” în negocierile privind mineralele
În ciuda eforturilor diplomatice, Rusia a continuat să lovească Ucraina.
Loviturile rusești cu drone și bombardamentele asupra Ucrainei au ucis cel puțin 12 persoane joi, au declarat autoritățile ucrainene, la doar câteva zile după ce un atac rusesc a ucis cel puțin 35 de persoane în orașul Sumy, din nord-estul orașului.
Zelenski a declarat miercuri că negociatorii fac „progrese bune” cu Statele Unite în discuții tensionate cu privire la un acord cu minereurile menit să asigure sprijinul SUA. Trump a spus că un acord ar putea fi semnat săptămâna viitoare.
Putin a respins luna trecută o propunere a SUA pentru o încetare a focului completă și necondiționată, după ce Kievul și-a dat sprijinul ideii.
De asemenea, el a sugerat ca Zelensky să fie revocat din funcție, stârnind un răspuns furios din partea lui Trump, care a spus că este „foarte supărat” pe liderul rus.
Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a purtat discuții la Washington, joi, cu secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, care a cerut Franței să sporească cheltuielile militare, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
„Secretarul a cerut Franței să mărească cheltuielile pentru apărare și, alături de alți aliați NATO, să își asume responsabilitatea principală pentru apărarea convențională a Europei”, a spus purtătorul de cuvânt.