Washingtonul a transferat Kievului arme şi muniţii iraniene destinate rebelilor houthi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata americană a anunţat marţi că a transferat săptămâna trecută Ucrainei arme şi muniţii de calibru mic trimise de Iran rebelilor houthi din Yemen și confiscate de Washington şi aliaţii săi, relatează AFP, preluat de Agerpres.

image

Încărcătura, livrată la 4 aprilie, a cuprins peste 5.000 de puşti de asalt AK-47, mitraliere, arme de precizie, lansatoare de grenade şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă, a indicat Comandamentul Militar American pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat pe X (ex-Twitter).

„Aceasta reprezintă suficient echipament pentru a înarma o brigadă ucraineană cu puşti de calibru mic„, se afirmă în text.

Respectivul armament „fusese transferat de către Gardienii Revoluţiei (rebelilor) houthi din Yemen, cu încălcarea" unei rezoluţii a Consiliului de Securitate în momentul în care au fost confiscate de către forţele americane şi de aliaţii lor, adaugă CENTCOM.

Aceste confiscări de arme au fost realizate pe patru nave între mai 2021 şi februarie 2023, precizează armata americană, care promite „să facă tot ce poate pentru a demasca şi a pune capăt activităţilor destabilizatoare ale Iranului".

Teheranul îi sprijină pe rebelii houthi din Yemen, care din toamna trecută vizează traficul maritim în Golful Aden şi în Marea Roşie, pe motiv că astfel îşi manifestă solidaritatea cu palestinienii din Fâşia Gaza, destabilizând comerţul global.

Duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ţara sa va pierde războiul dacă ajutorul american aşteptat de 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia şi-a intensificat presiunea în estul ţării.

Programul american de asistenţă militară şi economică pentru Kiev este blocat în Congres de anul trecut, din cauza opoziţiei aleşilor republicani, în contextul alegerilor prezidenţiale preconizate pentru noiembrie în SUA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite