VIDEO Donald Trump, la bordul noului portavion Gerald Ford: liderul de la Casa Albă anunţă creşterea capacităţilor marinei americane
0Donald Trump insistă asupra întăririi armatei americane. Liderul de la Casa Albă a promis consolidarea marinei americane, cu creşterea numărului de nave militare. El a făcut această promisiune joi, în cursul unei vizite pe noul portavion Gerald Ford.
Donald Trump a subliniat că va insista asupra majorării cheltuielilor militare, în scopul reconstruirii armatei americane.
El a precizat că doreşte o marină americană cu 350 de nave de suprafaţă şi submarine în anii viitori, faţă de obiectivul de 310 nave pe care şi-l propusese administraţia Obama şi de nivelul actual de 274 de nave, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Preşedintele american nu a precizat deocamdată spre ce fel de tipuri de nave ar urma să se îndrepte acest efort.
„Tocmai am vorbit cu responsabili din cadrul marinei şi industriei (apărării, n. red.) să discute despre planurile mele de a întreprinde o expansiune majoră a flotei noastre militare, cuprinzând cele 12 portavioane de care avem nevoie“, a declarat preşedintele american la bordul Gerald Ford.
„După ani de reducere a cheltuielilor militare, care ne-au slăbit apărarea, doresc să fac una dintre cele mai mari creşteri a cheltuielilor militare din istorie“, a explicat el.
Marina americană dispune în prezent de 10 portavioane şi va avea 11 când Gerald Ford, ultima navă de acest tip construită, va intra oficial în serviciu.
Costul construirii acestui portavion este estimat la 12,9 miliarde de dolari.
Marina americană ceruse în decembrie o dezvoltare majoră a flotei sale, constatând sofisticarea crescândă a armamentelor potenţialilor adversari.
Ea solicită să aibă în componenţă 355 de nave, între care 12 portavioane, faţă de 308 nave şi 11 portavioane în previziunile sale precedente.
Portavionul este unul dintre principalele atribute ale puterii militare americane.
Dar unii experţi consideră că el este de acum o armă depăşită din cauza sofisticării crescânde a sistemelor de apărare antinavală ale unor ţări ca Rusia şi China.
Portavioanele au devenit vulnerabile şi nu se mai pot apropia suficient de coaste pentru ca avioanele lor să poată lovi în interiorul teritoriilor, explică ei.
Aceiaşi experţi estimează că submarinul ar fi o alegere mult mai bună pentru viitor prin capacitatea sa de a se apropia de coastele inamicului şi de a lansa rachete sau drone înainte de a fi detectate.