Un miliardar chinez vrea să cumpere cotidianul american „The New York Times“
0Miliardarul chinez Chen Guangbiao doreşte să cumpere publicaţia „The New York Times“.Prezent în Top 400 al celor mai bogaţi oameni de afaceri din China, Chen Guangbiao avea o avere personală estimată la 740 milioane de dolari în 2012, însă a devenit foarte cunoscut în ultima perioadă datorită donaţiilor consistente pe care le-a făcut unor organizaţii de caritate foarte cunoscute.
„Intenţionez să cumpăr The New York Times, vă rog să nu credeţi că este o glumă ceea ce spun", a scris Chen Guangbiao, într-un editorial publicat în cotidianul chinez „Global Times“.Dacă va reuşi să îşi îndeplinească dorinţa, Chen Guangbiao a afirmat că se angajează să facă reformele necesare astfel încât să sporească autenticitatea şi obiectivitatea materialelor publicate de acest cotidian. De asemenea, Chen Guangbiao a spus că îşi doreşte să întărească influenţa şi credibilitatea acestei publicaţii. În opinia lui Chen Guangbiao, în prezent, este "foarte dificil" pentru The New York Times să acopere obiectiv ce se întâmplă în China.
La sfârşitul lui decembrie 2013, Chen Guangbiao a afirmat că poartă tratative pentru a cumpăra „The New York Times“, cu toate că în trecut actualii proprietari ai publicaţiei au negat orice intenţie de scoatere la vânzare a ziarului.
Cotidianul „The New York Times“ a publicat în 2012 o anchetă în care prezenta imensa avere a familiei premierului chinez de la momentul respectiv, Wen Jiabao. Ulterior, site-ul The New York Times a fost blocat în China, iar mai multor jurnalişti ai publicaţiei le-au fost refuzate vizele de intrare pe teritoriul acestei ţări.
„Liderul moral al Chinei“
Pentru a înţelege mai bine profilul acestui om de afaceri chinez, jurnaliştii de la „Business Insider“ au analizat cartea de vizită a acestuia. Printre calităţile menţionate apar sintagme precum "cea mai influentă persoană din China", "cel mai proeminent filantrop din China", "lider moral al Chinei", "erou al operaţiunilor de salvare a persoanelor afectate de seismele din China", "cel mai cunoscut şi mai iubit model de urmat chinez", "membru în Top 10 al celor mai onorabili voluntari din China", "cel mai carismatic filantrop din China", "avocat de top al protejării mediului înconjurător din China contra emisiilor de carbon" şi "cel mai de frunte expert din China în domeniul demolărilor şi a protejării mediului înconjurător".
Şi alţi miliardari vor să pună mâna pe „The New York Times“
Anul trecut, presa americană a scris că Donald Trump vrea să cumpere „The New York Times“, iar în acest sens ar fi avut loc mai multe întâlniri în care magnatul american ar fi negociat preluarea publicaţiei de la familia Sulzberger.
„The New York Times“ a fost un trofeu râvnit şi de alţi miliardari, Michael Bloomberg, primarul oraşului New York şi fondator al agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, fiind la rândul său menţionat de-a lungul timpului printre potenţialii cumpărători interesaţi ai publicaţiei.
Arthur Sulzberger Jr., preşedintele publicaţiei „The New York Times“, a negat în august 2013 faptul că ziarul ar fi fost scos la vânzare, pe fondul speculaţiilor apărute în acest sens în ultima perioadă.
Speculaţiile privind vânzarea „The New York Times“ au apărut după ce a fost făcut public anunţul că Jeff Bezos, fondatorul şi directorul executiv al Amazon, va cumpăra în nume personal, pentru o sumă de 250 de milioane de dolari, cotidianul „The Washington Post“, de la familia Graham, care deţinea această publicaţie de patru generaţii.
După această tranzacţie, Sulzberger a rămas singura familie care deţine controlul asupra unei publicaţii americane majore.
Speculaţiile privind vânzarea „The New York Times“ au apărut şi în contextul în care Times Company a anunţat, la începutul lunii august 2013, că va vinde publicaţia „The Boston Globe“, pentru o sumă de 70 milioane de dolari (52,7 milioane de euro), omului de afaceri John W. Henry, proprietarul clubului de fotbal Liverpool.