Un fost pilot, despre elicopterul prăbuşit în New York: „Totul în legătură cu acest accident este neobișnuit”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a vizionat mai multe videoclipuri cu prăbuşirea, pe 10 aprilie, a unui elicopter turistic în râul Hudson din New York, un fost pilot spune că accidentul s-a produs, cel mai posibil, din cauza desprinderii ambelor rotoare, ceea ce este foarte neobişnuit.

Acţiune de recuperare a resturilor din elicopterul prăbuşit în râu. FOTO: captură video
Acţiune de recuperare a resturilor din elicopterul prăbuşit în râu. FOTO: captură video

Există o mulțime de întrebări şi se fac numeroase scenarii după ce un elicopter turistic s-a prăbușit joi în râul Hudson din New York, în urma accidentului piezându-şi viaţa directorul Siemens Mobility, Agustín Escobar, soția sa și cei trei copii, dar şi pilotul, despre care National Transportation Safety Board a declarat vineri că avea o experiență totală de zbor de aproximativ 788 de ore.

Elicopterul Bell 206, produs în urmă cu 21 de ani, s-a prăbușit în râu în largul coastei New Jersey în jurul orei 15:15 a zilei de 10 aprilie. Aparatul de zbor aparţinea Meridian Helicopters, LLC, cu sediul în Louisiana, o companie care, potrivit site-ului său web, vinde, recondiționează și închiriază elicoptere.

Posibila cauză a accidentului

Fostul pilot de elicopter militar Brian Alexander, care este şi partener la firma de avocatură Kreindler & Kreindler, specializată în accidente aviatice, a declarat că accidentul pare să fi fost rezultatul unei „defecțiuni mecanice catastrofale”, care a implicat atât rotorul principal, cât și cel din coada elicopterului, lucru extrem de rar întâlnit. Cu toate acestea, a mai spus el pentru Business Insider, momentan autorităţile nu au indicat nicio cauză şi trebuie ca departamentul special NTSB să definitiveze investigaţia înainte de a se trage concluzii pripite.

Analizând videoclipurile postate pe rețelele de socializare, imaginile arată că sistemele rotative ale elicopterului s-au desprins în timpul zborului, căzând în apă după ce corpul principal al aeronavei se prăbușise deja.

„Este greu de spus care a fost primul. (...) Pare că elicopterul se roteşte, ceea ce ar sugera o problemă cu rotorul de coadă, dar nu se poate exclude ca rotorul principal să se fi desprins mai întâi și să fi lovit rotorul de coadă”, a spus fostul pilot.

Partea la care se referă atunci când vorbeşte despre învârtire este fuselajul elicopterului care a căzut în Hudson, ceea ce, potrivit lui, înseamnă că rotorul de coadă a cedat la un moment dat. Fără acesta, a continuat el explicaţiile, elicopterul s-ar „învârti ca un vârtej” din cauza cuplului creat de rotorul principal, care produce portanță și împingere.

„Dacă îți pierzi rotorul principal, adică se desprinde, nu mai ai portanță, ești terminat. Nu mai poți face nimic în acel moment; ești doar un obiect care cade”, a mai spus expertul.

Fostul pilot afirmă că pierderea rotorului de coadă este o situație gravă, dar, deşi cu mare dificultate, aparatul poate fi totuşi pilotat. Pierderea puterii este, de obicei, o problemă care poate fi depăşită. Într-un scenariu în care motorul elicopterului ar ceda, iar palele ar fi încă atașate, aeronava s-ar putea roti automat pentru a coborî la sol.

Din ce motiv s-ar fi putut desprinde rotoarele

Potrivit lui Brian Alexander, există mai multe motive pentru care rotoarele elicopterului s-ar putea desprinde, cum ar fi o eroare mecanică sau o problemă de transmisie.

„Cineva de la întreținere poate că nu a strâns bine un șurub sau o piesă pur și simplu a cedat”, a spus el, subliniind că orice cauză este încă necunoscută. „Sunt sigur că anchetatorii vor ferifica şi aceste aspecte”.

Accidentul din 10 aprile nu este singurul în care a fost implicat un elicopter deținut de Meridian și operat de New York Helicopter. În 2015, arborele de transmisie al rotorului de coadă al unui alt elicopter Bell 206 al companiei s-a desprins, ceea ce a cauzat pierderea controlului și aterizarea forțată în New Jersey, conform NTSB. Pilotul, care era singurul ocupant, nu a fost rănit.

Cât de des se prăbușesc elicopterele?

Deși elicopterele sunt în general sigure atâta timp cât sunt respectate procedurile de siguranță, acestea au o rată de accidente comparativ mai mare decât avioanele comerciale, din cauza sistemelor complexe și a mediului de operare mai riscant.

Elicopterele au mai multe piese în mișcare, necesită mai multe reglaje, se bazează pe autorotație pentru aterizarea de urgență, în loc să planeze, operează la altitudini mai mici și, de obicei, zboară în spații aeriene mai puțin controlate.

Secretarul Transporturilor, Sean Duffy, a declarat pe X că elicopterul prăbuşit joi în râul Hudson zbura în zona regulilor speciale de zbor în momentul accidentului, unde nu există sprijin de control al traficului aerian.

Datele de la US Helicopter Safety Team arată că au existat aproximativ 90 de accidente de elicopter în 2024, dintre care 13 au condus la 30 de decese colective.

La rândul său, fostul pilot Brian Alexander a declarat că, deși accidentele de elicopter sunt mai frecvente, detașarea completă a rotorului principal este rară. „Totul în legătură cu acest accident este neobișnuit”, a spus el. „Pur și simplu nu este extrem de rară situaţia pe care am văzut-o în acest caz”.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite