Un document secret din timpul Războiului Rece arată strategia lui Jimmy Carter pentru a declanşa Armageddonul
0
Directiva Prezidenţială 59 (DP 59) a fost unul dintre cele mai controversate documente politice nucleare ale Războiului Rece, dar până acum nu a fost făcut public. Semnat de fostul preşedinte american Jimmy Carter la 25 iulie 1980, documentul intitulat „Politica privind armele nucleare şi ocuparea forţei de muncă“ a fost menit să ofere preşedinţilor mai multă flexibilitate în planificarea şi executarea unui război nuclear.
Informaţiile documentului secret au dat naştere multor poveşti ce au ţinut prima pagină a ziarelor. Totul a fost determinat de modificările strategice ale SUA de a nu lua parte la un război nuclear, scrie „Foreign Policy“.
DP 59 dovedeşte că SUA se pregăteau, într-adevăr, să lupte într-un război nuclear. Pentru a face acest lucru, oficialii americani au căutat o soluţie ce urma să asigure „un grad ridicat de flexibilitate, supravieţuire de durată şi performanţă adecvată în faţa acţiunilor inamice“. În cazul în care teoria de război eşua, Statele Unite trebuiau să fie „capabile să lupte cu succes, astfel încât adversarul său să nu îşi atingă scopul de război şi să sufere costuri greu de îndurat“.
Poate chiar mai remarcabilă decât această orientare este faptul că administraţia Obama desfăşoară o analiză a direcţiei de orientare nucleară, în timp ce conceptele-cheie din spatele DP 59 conduc şi astăzi politica nucleară din SUA.
Arhiva Securităţii Naţionale Americane a obţinut documentul necenzurat, ca răspuns la o cerere de reexaminare obligatorie de declasificare a bibliotecii „Jimmy Carter“. Ţinut secret timp de mulţi ani, DP 59 a fost semnat într-o perioadă de tensiuni sporite în timpul Războiului Rece, în urma invaziei sovietice în Afganistan, a instabilităţii din Orientul Mijlociu şi din China şi a nerespectării drepturilor omului.
Un element cheie al DP 59 a fost utilizarea tehnologiei avansate pentru a găsi ţinte favorabile pentru a folosi cu succes armele nucleare. Un memorandum emis de William Odom, ataşat militar la NSC, a decriptat acţiunile lui Harold Brown, Secretarul Apărării Naţionale. El ar fi pus în aplicare cele scrise în document într-un exerciţiu militar desfăşurat în Estul Europei. Cei care au realizat acest document au fost de părere că a plasa arme nucleare în acest fel nu ar face decât să stopeze escaladarea unor evenimente ce ar conduce la un război nuclear.
În parte, SUA au abordat acest mod deoarece creatorii DP 59 au crezut că sovieticii au un concept de victorie în războiul nuclear. Studiile de după Războiul Rece au arătat că guvernarea sovietică a realizat că nicio parte nu putea câştiga un război nuclear şi că aceştia au fost neîncrezători în capacitatea Uniunii Sovietice de a supravieţui unui conflict nuclear.