Ultima conferinţă de presă a lui Barack Obama ca preşedinte al Statelor Unite: „E în interesul întregii lumi să avem o relaţie constructivă cu Rusia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama şi-a susţinut miercuri ultima conferinţă de presă de la Casa Albă, în care a insistat printre alte pe o relaţie constructivă între Statele Unite şi Rusia, pe posibilitatea eşecului unei soluţii bistatale în conflictul israelo-palestinian şi pe decizia de comuta sentinţa contributoarei WikiLeaks Chelsea Manning.

Însă, acesta a precizat că este important ca lumea să nu uite că sancţiunile economice au fost impuse ca reacţie la încălcarea suveranităţii Ucrainei, iar republicanul Donald Trump nu poate pune în joc ridicarea sancţiunilor în schimbul reducerii arsenalului nuclear de la Moscova.

”În primul rând, cred că este interesul întregii lumi şi a Statelor Unite să avem o relaţie constructivă cu Rusia. Asta a fost atitudinea mea în mare parte a mandatului, iar atunci când interesele noastre s-au suprapus, noi am lucrat împreună. Eu am încercat să colaborez cu preşedintele rus şi cu alţi politicieni pentru a-i ajuta să-şi diversifice şi dezvolte economia”, a explicat Barack Obama.

Însă, preşedintele a notat că atitudinea anti-americană a crescut considerabil la Moscova după revenirea la putere a lui Vladimir Putin, care a încercat o revenire la poziţia de adversari din perioada războiului Rece.

Liderul american a comentat propunerea republicanului Donald Trump de a ridica sancţiunile economice dacă ruşii acceptă să-şi reducă arsenalul nuclear, precizând că se pleacă de la o premisă greşită cu privire la cauza reală a implementării sancţiunilor internaţionale împotriva Moscovei.

”Motivul pentru care am introdus aceste sancţiuni nu are legătură cu armele nucleare, ci le-am introdus pentru că independenţa şi suveranitatea unei ţări a fost încălcată prin forţă de către Rusia, care continuă în prezent să ocupe teritoriul ucrainean, să se implice în treburile interne ale ţării şi să susţină o insurgenţă care a încălcat în mod repetat legislaţia internaţională”, a declarat Barack Obama.

Preşedintele american a cerut ca motivul real pentru care aceste sancţiuni economice au fost implementate să nu fie confundat cu alte probleme de importanţă pentru Washington şi Moscova.

”Aceste sancţiuni ţin de Ucraina. Noi trebuie să susţinem ideea că naţiunile mari nu le pot invada şi hărţui pe cele mici”, a transmis Obama.

De asemenea, preşedintele i-a urat succes republicanului Donald Trump cu privire la redeschiderea negocierilor pentru reducerea arsenalului nuclear, dar a cerut ca aceste negocieri să nu implice Crimeea.

Preşedintele Barack Obama a vorbit şi despre problema coloniilor israeline, care erodează soluţia celor două state şi creează o situaţie periculoasă atât pentru palestinieni, pentru securitatea regională, cât şi pentru Statele Unite. De asemenea, preşedintele american a atras atenţia că status quo-ul actual este periculos pentru democraţie, precum şi pentru noţiunea de bază a unui stat evreu.

”Voi continua să fiu îngrijorat de problema dintre israelieni şi palestinieni, pentru că acest status quo este nesustenabil, este periculos pentru israelieni, creează o situaţie oribilă pentru palestinieni, pentru securitatea regională, dar şi pentru Statele Unite”, şi-a început preşedintele american discursul cu privire la rezoluţia de condamnare a practicii construirii de colonii israeliene în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est.

Barack Obama a explicat că, în ciuda investirii de timp şi energie în vederea soluţionării problemei dintre israelieni şi palestinieni, diplomaţii americanu nu pot forţa cele două părţi să ajungă la pace, iar situaţia actuală este complicată de orientarea politică spre dreapta conservatoare, patriotică şi populistă de la Tel Aviv, precum şi de scăderea puterii preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

”Trebuie să păstrăm posibilitatea unei soluţii a celor două state, pentru că nu găsim o alternatovă la acest lucru. I-am spus asta direct lui Netanyahu, am spus asta atât în Israel, cât şi în Palestina”, a declarat preşedintele de la Casa Albă.

Obama a explicat că sporirea coloniilor evreieşti construite ilegal pe teritoriul palestinian va duce la o continuă ocupaţie şi la apariţia unor milioane de oameni care sunt trataţi drept cetăţeni de clasa a doua şi discriminaţi pe scară largă de conducerea de la Tel Aviv.

”Creşterea colonizării creează o realitate pe teren, care în timp va face soluţia celor două state imposibilă. Prin această rezoluţie este important să trimitem un semnal de deşteptare”, a explicat liderul de la Washington.

Barack Obama şi-a exprimat speranţa că rezoluţia va duce la o dezbatere reală între cele două comunităţii, care deşi nu va duce imediat la pace, măcar va duce la discutarea unor alternative.

Preşedintele american s-a folosit de ultima conferinţă de presă pentru a apăra decizia de comutare a sentinţei dure, pe care a primit-o avertizorul de integritate Chelsea Manning. Liderul american a explicat că scurtarea sentinţei serveşte justiţiei în cazul fostului militar, care a transmis o serie de informaţii extrem de sensibile despre corespondenţe diplomatice, documente, videoclipuri şi rapoarte ale armatei către WikiLeaks. Obama a concluzionat că avertizorul de integritate a executat deja o parte dintr-o sentinţă extrem de grea, iar comutarea pedepsei nu va transmite un semnal greşit.

”Sunt foarte confortabil cu ideea că justiţia a fost servită în cazul Chelsea Manning”, a precizat preşedintele de la Casa Albă.

Barack Obama a ţinut să explice că avertizorul de integritate a executat deja o pedeapsă extrem de grea în spatele gratiilor, iar decizia sa de a-i comuta pedeapsa de la cei 35 de ani primiţi în justiţie la 7 ani deja executaţi nu semnalizează o nouă atitudine indulgentă a autorităţilor cu privire la cei care scurg informaţii secrete.

De asemenea, preşedintele a precizat că Chelsea Manning a trecut printr-un proces şi a acceptat consecinţele faptelor sale, în vreme ce sentinţa magistraţilor a fost disproporţionată în raport cu pedepsele aplicate în cazurile similare ale unor avertizori de integritate din Statele Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite