Trump trimite mesaje contradictorii prin strategia de securitate naţională VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA

Noua strategie oficială de securitate naţională a Statelor Unite trage un semnal de alarmă cu privire la intenţiile Rusiei şi Chinei, însă şeful Casei Albe, Donald Trump, spune că vrea parteneriate cu acestea.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a prezentat, luni, noua strategie de securitate naţională a SUA, într-un discurs susţinut la scurt timp după ce Casa Albă a difuzat acest document, care avertizează cu privire la intenţiile Rusiei şi Chinei, ţări care ar putea pune în pericol interesele Americii.

Însă discursul liderului Casei Albe, aşteptat cu mare interes de întreaga lume având în vedere modul în care s-a poziţionat în chestiuni sensibile pentru scena internaţională, a fost marcat de transmiterea unor semnale uneori contradictorii în ceea ce priveşte Moscova şi Beijingul. 

„Ne confruntăm cu puteri rivale, Rusia şi China, care încearcă să pună la îndoială influenţa, valorile şi bogăţia Americii“, a declarat Donald Trump, după care tot el şi-a exprimat dorinţa de a construi „măreţe parteneriate“ cu acestea.

Una caldă, una rece

Pentru a-şi ilustra acest punct de vedere, Trump a revenit, într-un discurs care nu a fost caracterizat de veritabile linii directoare, după cum comentează France-Presse, preluată de News.ro, asupra cooperării dintre serviciile de informaţii ruse şi americane, o colaborare care a ajutat, potrivit Moscovei, la dejucarea unui atentat la Sankt Petersburg.

„Ei au fost capabili să îi aresteze pe aceşti terorişti fără nicio pierdere de vieţi omeneşti“, a declarat şeful Casei Albe, care a apreciat, totodată, că „mii“ de persoane ar fi putut fi ucise. „Aşa ar trebui să funcţioneze“, a adăugat Donald Trump, lăudând cooperarea pe această temă cu preşedintele rus, Vladimir Putin. 

În acest timp, documentul privind strategia de securitate naţională a SUA difuzat de Casa Albă adoptă un ton dur faţă de Moscova: „Rusia încearcă să slăbească influenţa americană în lume (...) şi să creeze diviziuni cu aliaţii şi partenerii noştri“.

În acest context, într-o declaraţie pentru publicaţia Politico, analistul Elliot Abrams de la Council on Foreign Relations, care a fost consilier adjunct pe probleme de securitate naţională în administraţia George W. Bush, a atras atenţia că „întrebarea este dacă preşedintele (...) vede (strategia de securitate naţională, n. red.) nu ca pe un produs birocratic, ci ca pe propria sa declaraţie de politici“.

Totodată, textul difuzat de administraţia de la Washington insistă asupra importanţei competitivităţii economice a Statelor Unite şi hotărârea lor de a lupta pentru un comerţ echilibrat, în special cu China, desemnată drept o ţară „concurentă“.

O nouă eră a concurenţei

În discursul său, Donald Trump s-a referit şi la cotitura ce a marcat alegerea sa în fruntea primei puteri mondiale şi a insistat asupra drumului parcurs „în mai puţin de un an“.

„Lumea întreagă a auzit mesajul şi a văzut primele semne: America a revenit în forţă“, a spus el, reluând multe dintre formulele folosite în timpul campaniei sale electorale, cum ar fi „o ţară fără frontiere nu este o ţară“.

„Am intrat într-o nouă eră a concurenţei“, a afirmat Donald Trump, înainte de a relua laitmotivul care l-a consacrat - „cu fiecare decizie, cu fiecare act, noi punem America pe primul loc“.

Preşedintele republican american, care a marcat o schimbare clară faţă de predecesorul său democrat Barack Obama pe scena internaţională, nu a menţionat nici măcar o singură dată schimbările climatice printre ameninţările la adresa Statelor Unite, denunţând doar din nou acordul „nedrept“ de la Paris, din care a anunţat deja retragerea ţării sale.

De altfel, termenul „schimbări climatice“ nu figurează deloc în documentul referitor la strategia americană. Totuşi, în text se precizează că „Statele Unite vor rămâne un lider mondial în reducerea poluării tradiţionale, precum şi a gazelor cu efect de seră, asigurând în acelaşi timp creşterea economiei noastre“.

China şi Rusia, indignate de strategia administraţiei de la Washington 

La o zi după prezentarea strategiei de securitate naţională a Statelor Unite ale Americii, Beijingul şi Moscova au reacţionat dur.  China a denunţat „mentalitatea de Război Rece“ a Washingtonului, iar Rusia, „caracterul imperialist“ al documentului, precum şi faptul că acesta se agaţă de o „lume unipolară“.

„Insistăm pe lângă Statele Unite să înceteze să deformeze în mod voluntar intenţiile strategice ale Chinei, precum şi să-şi abandoneze conceptele depăşite, precum mentalitatea de Război Rece“, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Beijing. 

„Dacă nu, (americanii, n. red.) nu vor face altceva decât să aducă prejudicii celorlalţi şi lor înşişi“, a subliniat ea. „China nu va încerca niciodată să se dezvolte sacrificând interesele celorlalte ţări. În acelaşi timp, nu va renunţa niciodată la drepturile şi interesele sale legitime“, a adăugat Hua Chunying.

Şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut o replică dură, notează agenţiile de presă internaţionale. „Caracterul imperialist al acestui document este evident, la fel ca şi refuzul de a renunţa la o lume unipolară, un refuz insistent“, a afirmat el, adăugând că autorităţile ruse „nu pot accepta ca ţara să fie tratată drept o ameninţare pentru securitatea Statelor Unite“.

„Cu toate acestea, există modeste puncte pozitive“, a menţionat Dmitri Peskov, citând în special „voinţa (Washingtonului, n. red.) de a coopera cu Rusia în domeniile în care aceasta corespunde intereselor americanilor“. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite