Vicepreşedintele american îşi amână vizita în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA/EFE
Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA/EFE

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, care era aşteptat marţi în Egipt şi miercuri în Israel, a decis să-şi amâne deplasarea în Orientul Mijlociu. Anunţul, care a fost făcut de Casa Albă, vine în contextul tensiunilor din regiune, izbucnite după decizia Statelor Unite de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Însă, potrivit unui responsabil american, Mike Pence a decis să-şi amâne deplasarea la Cairo şi Ierusalim până la jumătatea lunii ianuarie pentru a putea fi prezent pentru un vot decisiv în Senat privind reforma fiscală, relatează agenţia Belga.

„Votul asupra reformei fiscale se prezintă foarte bine dar nu vrem să ne asumăm nici cel mai mic risc“, a spus el, notează France-Presse, amintind că republicanii dispun de o majoritate fragilă în Senat: 52 de locuri din 100. În caz de egalitate 50-50, vicepreşedintele poate da votul crucial.

De altfel, Casa Albă a ţinut să precizeze că amânarea deplasării vicepreşedintelui în Orientul Mijlociu nu are nicio legătură cu violenţele izbucnite în zonă.

În acest timp, Statele Unite au făcut uz de dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca un proiect de rezoluţie privind anularea deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului, relevă Reuters.

Rezoluţia, iniţiată de Egipt, nu menţiona direct SUA, dar exprimă „un regret profund faţă de deciziile luate privind statutul Ierusalimului“, notează News.ro.

Această rezoluţie a fost dur criticată de ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, care a descris-o drept „o insultă“ care nu va fi uitată. „Nicio ţară nu poate spune Statelor Unite unde să îşi plaseze ambasada“, a spus Haley.

„Dreptul de veto a fost invocat pentru a apăra suveranitatea Americii şi pentru a apăra rolul Statelor Unite în Orientul Mijlociu în procesul de pace şi nu este o ruşine pentru noi; ar trebui să fie o ruşine pentru restul Consiliului de Securitate“, a adăugat ea.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a comentat decizia americanilor de a-şi folosi dreptul de veto spunând că a fost „inacceptabilă şi ameninţă stabilitatea comunităţii internaţionale pentru că arată o lipsă de respect“, precizează agenţia de presă anterior citată.

De cealaltă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a mulţumit, într-un mesaj postat pe Twitter, ambasadoarei Haley şi preşedintelui SUA, Donald Trump.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite