Trump taie din fondurile pentru Baza Mihail Kogălniceanu ca să plătească pentru zidul de la graniţa cu Mexicul
0Preşedintele american Donald Trump vrea cu tot dinadinsul să-şi ducă la bun sfârşit construirea zidului de la graniţa cu Mexicul şi ca să obţină acest lucru, liderul SUA redirecţionează 3,6 miliarde de dolari de la Pentagon, scrie Business Insider.
Aceşti bani erau destinaţi pentru mai multe proiecte, inclusiv unele care au scopul de a descuraja ameninţări venite din partea celor mai puternici adversari ai SUA, China şi Rusia.
Milioane de dolari destinate pentru proiecte europene, precum baze militare din România, Bulgaria, operaţiuni speciale în Estonia, şi baze de întreţinere pentru avioanele F-22 în Germania, se numără printre numeroasele proiecte care sunt restrânse pentru a construi zidul, în detrimentul pregătirii apărării aliaţilor NATO împotriva Rusiei.
De la anexarea Crimeei din 2014, la încălcarea spaţiului aerian al Estoniei în mai, Rusia îşi arată muşchii în Europa.
Ca răspuns la tăierile de buget, secretarul Apărării Mark Esper a sugerat că aliaţii NATO ai SUA trebuie să preia cheltuielile pentru proiecte. Orice rămâne neacoperit, trebuie să fie preluat de Congres din nou.
Printre proiectele de descurajare la adresa Rusiei şi Chinei care au fost afectate de mişcarea pentru finanţarea zidului lui Trump se numără următoarele:
Baza Mihail Kogălniceanu
Baza Mihail Kogălniceanu va pierde finanţare pentru platformele de încărcare şi descărcare a muniţiei şi explozibililor.
Mihail Kogălniceanu este una dintre locaţiile adiacente Mării Negre unde forţele americane se antrenează pentru a contracara ameninţările ruseşti. Este şi un centru de tranzit pentru trupele şi armele SUA – sistemul de apărare THAAD staţionat în România a tranzitat baza Mihail Kogălniceanu.
Guvernul american ia 21.651.000 de dolari din platformele de încărcare/descărcare a muniţiei şi explozibililor, care permit transportul cargo în bază pentru încărcarea sau descărcarea armelor – un element esenţial pentru un răspuns rapid în cazul unei ameninţări venite din partea Rusiei.
Baza Novo Selo din Bulgaria
Novo Selo este una dintre bazele din Bulgaria care permite SUA şi forţelor aliate NATO să efectueze antrenamente comune şi să răspundă rapid unor ameninţări venite din Rusia, din Crimeea, situată la aproximativ 320 de kilometri distanţă. Armata SUA din Europa a încheiat de curând exerciţiul de antrenament Saber Guardian, care are loc la Novo Selo şi în alte locuri din Bulgaria, România şi Ungaria.
5,2 milioane de dolari vor fi redirecţionate de la depozitul de muniţie al bazei spre construirea zidului lui Trump.
Proiectele de operaţiuni speciale din Estonia
Alături de Letonia şi Lituania, Estonia formează Statele Baltice, care au făcut parte din Uniunea Sovietică. Rusia a pătruns în spaţiul aerian al Estoniei în mai, şi în iunie, SUA şi NATO au efectuat acolo cele mai ample exerciţii de când Rusia a invadat Crimeea în 2014.
Nu există detalii legate de proiectul de operaţiuni speciale de unde se vor lua bani.
Baza aeriană pentru repararea avioanelor F-22 din Germania
Două proiecte de reparaţii pentru avioanele F-22 Raptor din Germania vor pierde peste 20 de milioane de dolari finanţare.
F-22 Raptors sunt avioane invizibile de luptă capabile să desfăşoare atacuri aeriene şi terestre.
Bazele din Germania oferă sprijin semnificativ pentru forţele SUA şi NATO în încercarea lor de a contracara agresiunile Rusiei.
Bazele din Japonia
În total, SUA redirecţionează peste jumătate de miliard de dolari din bazele japoneze pentru a finanţa zidul, inclusiv 23,7 milioane de dolari de la Baza Aeriană Yokota.
SUA vor redirecţiona bani spre construirea zidului de la graniţa cu Mexicul şi din baze sau operaţiuni desfăşurate în Polonia, Slovacia, Spania, Norvegia, Marea Britanie, Alaska, Guam.