Foto Trump s-a descălțat pentru a vizita Marea Moschee din Abu Dhabi: „E atât de frumos”
0Președintele Donald Trump a vizitat joi una dintre cele mai mari moschei din lume, descălțându-se la intrare conform obiceiurilor islamice, în ultima oprire din cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, relatează Washington Post. Trump a vizitat Marea Moschee Sheikh Zayed ca primă oprire după ce a aterizat în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite.

Aceasta a fost prima vizită a lui Trump la o moschee în calitate de președinte, un gest remarcabil în contextul unei cariere politice care a fost marcată de intoleranță la adresa musulmanilor. Aceasta a demonstrat însă, cu această ocazie, o disponibilitate de a respecta norme culturale nefamiliare pentru a stabili parteneriate potențial lucrative.
„Nu-i așa că e frumos? E atât de frumos”, a spus el. „Sunt foarte mândru de prietenii mei. Aceasta este o cultură incredibilă.”
El s-a arătat mirat și încântat deopotrivă de faptul că lăcașul de cult a fost închis special pentru vizita sa.
„Este prima dată când închid moscheea pentru o zi. Este adevărat?”, a spus Trump. „Este prima dată când o închid. Cred că este în onoarea Statelor Unite. Mai bine decât să fie onoarea mea. Să recunoaștem. Este un mare omagiu.”
Trump a încercat să stabilească legături în cursul unei călătorii pline de fast pe care a părut să o savureze, în ciuda unui lung istoric de scepticism față de alianțe și a dorinței de a-i prezenta pe musulmani drept teroriști și criminali. Precum în vizitele anterioare în Golf, Trump a fost amabil cu gazdele sale, adresându-și reciproc complimente, într-o atmosferă caldă.
El l-a lăudat în repetate rânduri pe prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, numindu-l „un om incredibil”. „Nu există nimeni ca el”, a spus el.

După întâlnirea cu președintele sirian Ahmed al-Sharaa, Trump a spus că este „grozav”, adăugând că fostul militant islamist este un „tip tânăr și chipeș. Un tip dur. Trecut puternic. Un luptător”.
El l-a comparat favorabil pe emirul qatarez Tamim bin Hamad Al Thani cu prințul moștenitor saudit, referindu-se la amândoi ca fiind „băieți înalți și frumoși, care se întâmplă să fie și foarte inteligenți”.
Vizita la moschee a arătat că Trump poate fi flexibil atunci când exista posibilitatea unor acorduri, subliniind tensiunea dintre acest apetit pentru a încheia înțelegeri și alte politici ale sale. Trump a fost atent față de liderii arabi din Golf, dar a stat în mare măsură deoparte, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a provocat mânia regiunii prin escaladarea războiului din Fâșia Gaza.
Trump a vizitat Marea Moschee Sheikh Zayed ca primă oprire după aterizarea în Abu Dhabi.
Rămas în șosete, întrucât încălțămintea nu este permisă în lăcașul de cult, președintele a beneficiat de un tur al clădirii și de explicații privind diversele trăsături ale acesteia. „Vă distrați cu toții?”, i-a întrebat el pe reporterii și fotografii prezenți pentru a surprinde momentul.
Moscheea a fost deschisă în 2007 și a fost construită pentru a promova valorile toleranței și incluziunii culturale. Fiica lui Trump, Ivanka, și ginerele său, Jared Kushner, au vizitat-o în 2020. Este printre cele mai mari moschei din lume, cu o sală centrală care poate găzdui aproape 8.000 de credincioși.
Președinții anteriori au vizitat moschei în Statele Unite, subliniind importanța incluziunii religioase. George W. Bush a vorbit la Centrul Islamic din Washington pe 17 septembrie 2001, în urma atacurilor teroriste care au declanșat sentimente anti-musulmane în Statele Unite.
Barack Obama — pe care adversarii politici, inclusiv Trump, l-au acuzat adesea pe nedrept că este musulman, ceea ce au considerat a fi o asociere negativă — a vorbit la Societatea Islamică din Baltimore în 2016 pentru a încuraja toleranța religioasă.

Trump l-a criticat pe Obama pentru vizită, declarând pentru Fox News : „Poate că se simte confortabil acolo... Sunt multe locuri unde poate merge, iar el a ales o moschee”.
Joe Biden nu a vizitat nicio moschee în timpul președinției sale, dar a vizitat moscheea din Abu Dhabi în timpul unei călătorii în calitate de vicepreședinte în martie 2016.
Trump are o lungă istorie de declarații care ar putea fi interpretate ca fiind anti-musulmane - inclusiv recent, miercuri, la bordul Air Force One, în timp ce zbura din Arabia Saudită în Qatar. Întrebat despre promisiunea liderului minorității din Senat, Charles E. Schumer, de a bloca nominalizările la funcții judiciare până când NU va primi mai multe informații despre primirea unui avion Boeing 747-8 drept cadou din partea Qatar, Trump l-a criticat pe parlamentar.
„Schumer a devenit palestinian. Ceva nu e în regulă cu el”, a spus Trump.
De asemenea, el continuă să-l folosească pe Obama cu numele său complet, inclusiv Hussein, al doilea prenume arab al fostului președinte.
În timpul campaniei sale din 2016, Trump a propus, de asemenea, interzicerea intrării musulmanilor în Statele Unite și a spus că „cu siguranță va analiza” ideea închiderii moscheilor. „Cred că islamul ne urăște ”, a declarat el pentru CNN în martie 2016. „Există o ură imensă. Trebuie să ajungem la rădăcina ei. Există o ură incredibilă față de noi.”
Totuși, în prima sa călătorie în străinătate din primul mandat, a călătorit în Arabia Saudită.
El a ținut un discurs amplu cu acea ocazie, îndemnându-i pe lideri să confrunte „criza extremismului islamic” și să elimine „valul de violență fanatică”.
„Aceasta nu este o bătălie între diferite credințe, diferite secte sau diferite civilizații”, a spus Trump. „Aceasta este o bătălie între criminali barbari care încearcă să distrugă viața umană și oameni decenți, totul în numele religiei - oameni care vor să protejeze viața și vor să-și protejeze religia. Aceasta este o bătălie între bine și rău.”
De atunci, Statul Islamic a fost în mare măsură învins, Statele Unite au încheiat războiul din Afganistan declanșat de atacurile al-Qaeda din 11 septembrie 2001, iar islamismul militant nu mai reprezintă o amenințare la fel de mare pentru SUA.
În timpul actualei călătorii, el nu a făcut nicio mustrare implicită în acest sens. Din contră, orice aluzie la extremism a fost menită să laude eforturile de modernizare și „desființare a forțelor terorismului și extremismului...”, lucru pentru care Trump îl creditează pe Prințul moștenitor saudit în cei opt ani care au trecut de la discursul său anterior.
Trump s-a întrebat cu voce tare cum a putut realiza atât de multe atât de repede.
„Mohammed, dormi noaptea? Cum mai dormi?”, a spus Trump marți la Riyadh. „Ce treabă bună. Se rotește și se zvârcolește în somn precum unii dintre noi, toată noaptea. Cum să fac să fie și mai bine”.
Înaintea unei cine de stat la Abu Dhabi, joi seara, el a vizitat palatul prezidențial, un complex imens înconjurat de palmieri, grădini luxuriante și fântâni. S-a oprit pentru a admira locul alături de Mohamed bin Zayed al-Nahyan, președintele emiratelor, în timp ce se plimba pe holuri de marmură sub candelabre gigantice.
El a reiterat ceea ce spusese cu câteva ore mai devreme la moschee: „Este o cultură uimitoare.”