Trump dă luni startul unei săptămâni de „balet diplomatic“ la Adunarea Generală a ONU de la New York. România va fi reprezentată de preşedintele Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul ONU din New York
Sediul ONU din New York

Preşedintele american Donald Trump deschide luni, la New York, o săptămână de discursuri, dezbateri şi întâlniri bilaterale între cei 193 de membri ai ONU, printr-o iniţiativă controversată privind reforma Organizaţiei, relatează AFP.

Discursurile pentru Adunarea Generală Anuală a ONU vor începe marţi, cele mai aşteptate fiind ale liderilor american, francez, marocan, turc şi israelian. Crizele din lume (Coreea de Nord), precum şi marile teme (clima) vor fi în centrul discuţiilor.

Însă baletul diplomatic începe luni, la 10 ora locală (17 ora României), printr-o ceremonie prezidată de Donald Trump, în cursul căreia aproximativ 130 de ţări vor susţine o declaraţie politică fără character obligatoriu, cu 10 puncte, pentruu o reformă a ONU. Sunte prevăzute trei intervnţii – a preşedintelui SUA, a ambasadoarei SUA la ONU, Nikki Haley, şi a secretarului general al Naţiunilor Unite, portughezul Antonio Guterres.

Acesta din urmă “nu a avut de ales, a fost obligat să meargă”, a comentat un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Franţa a ezitat până duminică, atunci când, în cele din urmă, a decis să semneze textul. Parisul nu a apreciat modul în care a fost desfăşurată iniţiativa americană, potrivit mai multor parteneri.

Poziţiile finale ale Chinei şi Rusiei, membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, rămâne deocamdată incertă.

 Trump critică “clubul” ONU 

În august, Statele Unite au abordat 15 ţări, printre care Germania şi Marea Britanie – însă nu Franţa şi Italia – cu un prim proiect de text insistând asupra responsabilităţii secretarului general în reforme.

Obiectivul declarat al declaraţiei este să facă “mai eficientă şi performantă” o organizaţie criticată adesea pentru birocraţia greoaie şi costisitoare.

Miliardarul americane, care, înainte de alegeri, a descris ONU drept un « club” unde oamenii “petrece momente plăcute”, vrea o reducere importantă a costurilor. De altfel, Washingtonul este principalul contribuitor financiar al organizaţiei, asigurând 28,5% din cei 7,3 miliarde de dolari alocaţi ca buget pentru operaţiunile de pace şi 22% din cele 5,4 miliarde pentru credite de funcţionare.

Această abordare, concentrată pe buget, nelinişteşte numeroşi membri ai ONU. În plus, iniţiativa americană se suprapune peste reformele structurale lansate de Antonio Guterres. Dispus să facă economii, acesta din urmă a avertizat, totuşi, în legătură cu riscul “subminării eficienţei” misiunilor pentru pace.

România va fi reprezentată la reuniune de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului va rosti un discurs, va participa la recepţia organizată de către preşedintele SUA Donald Trump, va avea întrevederi bilaterale cu secretarul general ONU, cu preşedintele Adunării Generale, precum şi cu omologi din alte state. De asemenea, se va întâlni cu reprezentanţii principalelor organizaţii evreieşti din Statele Unite, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zona Philadelphia.

Potrivit unor diplomaţie, o reducere cu jumătate, de exemplu, a bugetului Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi – care depinde în proporţie de 40% de contribuţia americană, l-ar face inoperant.

Declaraţia prezentată luni nu include cifre, ci se limitează să listeze marile principii, ceea ce îi nelinişteşte pe unii critici.

“Este un eveniment important, pentru că Donald Trump a criticat ONU şi, în cele din urmă, vine cu o zi înainte de începerea Adunării Generale pentru a fi gazda unui eveniment privin reforma ce vizează să îl susţină pe Antonio Guterres”, notează un diplomat a cărui ţară a semnat declaraţia SUA, citat sub acoperirea anonimatului.

 Număr miraculos 

“Fiecare are agenda sa, ideile sale – americanii, secretarul general – dar adoptăm principii de bază comune”, a afirmat diplomatul, salutând numărul “impresionant” de semnatari. La rândul său, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a vorbit de “un număr miraculos”.

În anturajul lui Guterres, însă, atmosfera este dominată de incertitudine. “Nu este vorba despre a fi de acord sau nu a fi de acord” cu textul american, în care “nu există mari lucruri care să contrazică” procesul lansat de secretarul general, spune, nemulţumit, un oficial ONU citat sub acoperirea anonimatului.

De exemplu, Guterres vrea să reducă, în 2017-2018, cu 15%, cheltuielile legate de parcul aerian al ONU, printr-o gestionare mai raţională a aeronavelor şi a susţinerii lor logistice.

Potrivit apropiaţilor săi, vrea de asemenea că aibă un buget anual de funcţionare – în present este pe doi ani – aliniindu-se bugetelor naţionale. În plus, vrea un singur document pentru acest buget, care include în prezent mai multe texte, ce îl fac greu de înţeles.

“Intenţia mea este să facă tot ce pot pentru a apăra integritatea operaţiunilor de pace, dar să fac şi tot ce este posibil pentru a le face cât mai eficiente posibil, la cel mai mic cost”, a spus recent Guterres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite