Trump cere statelor aliate majorarea bugetelor de apărare la 5% din PIB. SUA ar trebui să aloce încă 500 de miliarde de dolari

0
Publicat:

Dacă ar fi aplicată în Statele Unite, cerința lui Donald Trump ca membrii NATO să crească cheltuielile de apărare csta ar putea obliga America să aloce încă 500 de miliarde de dolari anual, scrie Newsweek.

Soldați americani/ FOTO:Arhiva
Soldați americani/ FOTO:Arhiva

Calculul, realizat de autorul și istoric militar de origine rusă Max Boot, a venit ca răspuns la cerința recentă a președintelui ales, care a solicitat alianței să își majoreze ținta de cheltuieli pentru fiecare membru de la 2% la 5% din produsul intern brut (PIB).

Trump a cerut în mod repetat țărilor NATO să contribuie mai mult la apărare, susținând că Statele Unite au plătit mult prea mult pentru securitatea europeană, amenințând chiar să retragă SUA din alianță din cauza acestei dispute. Alte apeluri pentru creșterea cheltuielilor de apărare au crescut treptat de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

În noiembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că alianța va trebui să depășească ținta de 2% existentă, stabilită de statele membre în 2014, numind-o „pur și simplu insuficientă”, având în vedere amenințările reprezentate de Rusia pentru continent, precum și cele provenind din partea Chinei, Coreei de Nord și Iranului.

În cadrul unui miting de campanie din Carolina de Sud, în februarie, Trump a declarat că în cazul în care țările membre NATO nu își vor majora cheltuielile de apărare, SUA nu le va proteja și va încuraja Rusia „să facă orice vrea”.

„Toți își pot permite”, a declarat Trump reporterilor la conferința de presă de marți, la Mar-a-Lago. „Dar ar trebui să fie la 5%, nu la 2%.”

Boot a calculat că, dacă SUA ar majora bugetul pentru apărare la 5% din PIB, ar trebui să adauge încă 500 de miliarde de dolari la cheltuieli.

Bugetul de apărare al SUA este de aproximativ 3,1% din PIB

„Bugetul de apărare al SUA este de 824 de miliarde de dolari. Asta reprezintă aproximativ 3,1% din PIB. Pentru a ajunge la 5% din PIB, ar trebui să adauge încă 500 de miliarde de dolari la cheltuielile de apărare,” a postat Boot pe rețeaua socială Bluesky miercuri. „Oare Trump va propune asta și de unde vor veni banii? Sau 5% este doar pentru alte țări?”, a scrieanaistul.

Conform Atlantic Council, majoritatea statelor NATO și-au crescut cheltuielile de apărare de la invazia Rusiei, 23 din cele 32 de state membre ale alianței îndeplinind în prezent pragul de 2%. Drept urmare, NATO a declarat în iunie că investițiile colective în apărare au crescut de la 1,43% din PIB în 2014 la 2,02% în 2024. Conform prognozelor Pentagonului, SUA vor cheltui 2,7% din PIB pentru apărare în 2024.

Niciunul dintre membrii NATO nu cheltuie în prezent 5% din PIB pentru apărare, cel mai apropiată de această țintă fiind Polonia, cu puțin peste 4%.

În august, ministrul polonez al Finanțelor a declarat că cheltuielile pentru apărare din bugetul național pe 2025 vor reprezenta 4,7% din PIB, într-un context de îngrijorare crescută că Polonia ar putea fi vizată de Rusia.

Stuart Dee, liderul unei echipe de cercetare din cadrul grupului de Apărare și Securitate de la RAND Europe, a subliniat că chiar și îndeplinirea obiectivului de 2% a fost o provocare pentru multe țări NATO, ale căror economii nu sunt capabile să susțină creșteri suplimentare.

„Statele Unite au fost mult timp un caz aparte și beneficiază de o bază industrială mult mai mare și de un piață internă de apărare considerabilă, pe care o susține printr-o abordare holistică a exporturilor de apărare,” a declarat Dee pentru Newsweek. „Chiar și această creștere a cheltuielilor la 2% sau chiar mai mult a fost o provocare, având în vedere costul oportunității implicat în redirecționarea fondurilor din portofoliile guvernamentale deja suprasolicitate.”

Ce spun politicienii?

Ralf Stegner, politician german și membru al Partidului Social-Democrat din Germania, a scris pe Facebook: „Donald Trump vrea să confişte Canalul Panama și Groenlanda și cere 5% din PIB pentru bugetele de apărare ale partenerilor NATO. Asta sună ca niște iluzii și este pur și simplu nebunie. De unde vor veni resursele pentru a rezolva problemele reale ale lumii? Ele nu constau în principal în faptul că nu avem suficientă armament - dimpotrivă: avem prea multă sărăcie, distrugere a mediului, războaie civile, mișcări migratorii și prea puține mijloace pentru a combate mai activ aceste probleme.”

Stuart Dee, lider de cercetare și co-director al Centrului pentru Economie și Achiziții de Apărare de la RAND Europe, a declarat pentru Newsweek: „Există un consens tot mai puternic în comunitatea de securitate că obiectivul NATO de 2% pentru apărare — care, într-o mare măsură, a fost un obiectiv arbitrar bazat pe logica sfârșitului Războiului Rece — nu se potrivește cu rapiditatea evoluției mediului de securitate internațional… există un consens tot mai larg că Statele Unite sunt din ce în ce mai trase în multiple direcții, iar Europa va trebui să-și asigure propriul viitor în termeni de apărare; gestionarea inteligentă a profilurilor de achiziții va fi esențială pentru a se asigura că o creștere a fondurilor este cheltuită eficient.”

În decembrie, Rutte a spus că NATO va „avea nevoie de mult mai mult decât 2%” pentru a contracara amenințările reprezentate de Rusia, argumentând chiar că statele ar trebui să redirecționeze cheltuieli din programele interne în acest sens.

Aliații, însă, au respins majorările extreme ale țintelor de cheltuieli, cancelarul german Olaf Scholz numind astfel de idei „parțial gândite” și punând sub semnul întrebării de unde vor veni fondurile suplimentare necesare.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite